dissabte, 1 de desembre del 2018

Circular al Pic de la Dona (2704 mts.)


Itinerari marcat amb el rellotge Shuunto Traverse.


Mapa Alpina 1:25.000


Aquesta setmana ha estat molt dolenta pel Pirineu, sense cap nevada i amb vents forts a l'inici de la setmana, pujades de temperatura de dia i fred de nit. Tot això vol dir neu dura i ventada a les parts altes, com així ens hem trobat. En una setmana la fossa de neu ha estat increïble, necessitem neu ja i de moment no es veu per enlloc.
Sortim amb la Teresa de l'aparcament superior de Vallter 2000 (2150 mts.) i enfilem per la dreta (pista   Pla de Morens) fins a la part superior del primer tele arrastre, el segon encara està tancat. La neu aquí ja esta força ventada amb trams de neu pols transportada pel vent i neu dura. Tothom enfila la pujada cap a Xemeneies, veiem des de la part inferior alguna relliscada, fins i tot alguna persona es posa els grampons i puja amb els esquís a l'esquena. Nosaltres per pujar més tranquils i sense ningú ens estimem més agafar a la dreta i pujar a buscar el llom que ens portarà directe al cim del Pic de la Dona.
Poc abans d'arribar al llom, la neu cada cop està més dura, parem i en lloc de posar ganivetes ja posem directament grampons. La neu està molt dura i així continuem fins a assolir el Pic de la Dona (2704 mts.), avui no fa gens de vent al cim però està tot glaçat, la idea inicial de baixar pel tub de la cara nord direcció al pla de Bacivers ho deixem per un altre dia, provem de baixar i la neu està igual de dura que a les parts superiors, decidim anar cap a la Serra Gallinera on la manca de neu a la carena ens fa girar cua, decidim anar a Xemeneies i baixar a l'estació per agafar el forfait de migdia i així fer pràctiques de descens.
Fem un franqueig descendent des de Serra Gallinera fins a la part superior de Xemeneies, traiem les pells i ens preparem per al descens, en aquesta baixada trobem des de neu dura, una mica encrostada, de tot. Assolim la part superior del tele arrastre de Xemeneies, baixem i en un d'aquests girs la Teresa té la mala sort de tocar amb la part inferior de l'esquí amb una pedra i caurà amb la seva part dreta del cos.
Primer diagnòstic per nosaltres al peu de pista, molt de mal a l'espatlla dreta (possible fissura?) i dolor al dit polze de la mateixa mà. Després de passar per l'hospital, el resultat és: Dit polze de la mà dreta trencat, aquesta mà immobilitzada amb guix i fort cop a l'espatlla sense cap trencament.
Això vol dir, unes setmanes de baixa (esperem que poques) per realitzar una bona recuperació. Molts ànims Teresa que et necessitem en plena forma per continuar aquesta temporada 2018-2019.



Desnivell: 640 mts.

Recorregut: 7,6 Km.

Horari: 4h, 5m.








Pujant per la pista Pla de Morens.


El remuntador de Xemeneies de moment tancat.


El vent ha deixat la neu amb aquestes formes.


A mesura que pugem, la neu està més dura. Al fons els Gra de Fajols.


Aquí encara podem pujar amb els esquís, un cop arribem a l'aresta serà una altra cosa. 


Esquís a l'esquena i grampons als peus per pujar per l'aresta ventada.


Els grampons, quasi no deixen ni marca a la neu gelada.


Al cim del Pic de la Dona (2704 mts.)


Al mateix cim amb la cara nord del Bastiments al fons.


Tram planer al costat del cim.


D'esquerra  a dreta: Bastiments i Pic de Bacivers.


A l'esquerra el Pic de la Dona, nosaltres anem direcció a la Serra Gallinera.


El poble de Mantet (dins del rectangle) a la dreta el Canigó (2785 mts.)








L'estació de Les Angles, al fons Puig Peric i Petit Peric.


Cara nord del Bastiments que van baixar just fa una setmana.


El perfil inconfusible de Montserrat.


La mà enguixada de la Teresa amb el trencament del dit polze.

3 comentaris:

Teresa ha dit...

Espero que quan m'hagi recuperat , que serà aviat, tinguem una bona nevada per poder gaudir de bones sortides amb esquís els peus i no trobar taurons.

TT

Xavier M ha dit...

Quina mala sort Teresa.
Tingues una bona recuperació i ànim !
Una abraçada

Carme S ha dit...

Ostres Teresa, aquesta no tocava. Ara molta paciència.
Segur que et recuperaràs ràpid.
Una abraçada i fins aviat.