dilluns, 13 de setembre de 2021

Transpirinenca, Etapa 9. Issor- Saint Étienne de Baïgorry.

Itinerari marcat amb el rellotge Suunto Traverse.


Itinerari del dia d'avui. Mapa IGN francès.


Altimetria del dia d'avui.


L'etapa d'avui té moltes sorpreses amagades, quan la vaig dibuixar no em sortia tant de desnivell, com finalment he tingut. Tot el dia ha estat una constant, ara pujo, ara baixo i després el Col d'Osquich (495 mts.), curt, però l'he trobat més dur del que havia vist a l'altimetria.
Sortim d'Issor i el que us vaig comentar ahir, però al sentit contrari, una baixada dura i després una pujada curta, però molt dura. Surto a la D.918 direcció Arette, poc abans d'arribar a aquest poble, ja trobo la primera rampa del dia, tres kilòmetres al 5%, això ja es nota a les cames.
Segueixo fins a Tardets amb un parell de pujades més, ara si tot baixada fins a arribar a Musculdy on comença el Col d'Osquich (495 mts.), avui fa molta calor i no corre gens d'aire per aquesta zona, el port és curt (cinc kilòmetres), però una mica dur, amb kilòmetres al 7,5% i un tram del 10%.
Arribem a dalt del Col d'Osquich (495 mts.) i el vent que no l'havíem tingut present aquests dies, comença a bufar amb ganes. La baixada s'ha d'anar amb compte, en qualsevol moment, una ràfega et tita a terra. Continuem per la mateixa carretera fins a arribar a Larceveau, on agafem la D-933, un tram amb força trànsit, encara sort que el voral és ample i es pot circular amb garanties. Passem el poble de Saint-Jean-Pied-de-Port. A la sortida del poble agafo la D-15 i la cosa ja canvia, per aquí no passa ningú, arribem a Saint- Étienne de Baïgorry, final de l'etapa d'avui, però encara ens queda la sorpresa, una pujada d'un parell de kilòmetres per arribar a la chambre d'hôtes on passarem la nit.
Demà última jornada de la transpirinenca, amb els dos últims ports. Som-hi.


Desnivell: 1250 mts.

Recorregut: 85,7 Km.

Horari: 3h,  59m.
A l'inici de l'etapa a Issor, el cel està força tapat.


La primera pujada del dia, uns tres kilòmetres al 5%.


Desviació cap a la Pierre St Martin.


L'etapa d'avui és una trampa, només hi ha un port, però tot són pujades i baixades.


Entrem al Pais Vasc-Francès.


Avui és el primer dia que fa força vent i a sobre de cara.


Terra d'ovelles i formatges.


Una altre pujada no puntuable com a port.


Comença el Col d'Osquich (495 mts.)


Altimetria del Col d'Osquich.


Falten cinc kilòmetres pel Col i aquest kilòmetre té una mitjana del 7,5%, amb un tram del 10%.


A la sortida de Musculdy, la cosa es posa dreta.


Dos kilòmetres pel Col i segueix la mitjana al 7%.


Les valls comencen a quedar molt a baix.


El departament dels Pyrénées- Atlantiques, una gran zona.


Col d'Osquich (495 mts.), només em queden dos ports més.Després d'una altre pujada de tres kilòmetres, arribo aquí, ara una bona i ràpida baixada.


Arribem a St Étienne de Baïgorry, final de l'estapa, però encara ens queden un parell de kilòmetres de pujada fins a la chambre d'hôtes.