dissabte, 26 de gener de 2019

Montmalús (2782 mts.) des de Grau Roig.


Itinerari marcat amb el rellotge Suunto Traverse.


Mapa Alpina 1:25.000


Avui pugem cap a Andorra amb la Carme, Teresa, Tomi (ella només farà pista), el Juan Carlos i jo. Després de les nevades d'aquesta setmana estem molt animats però amb la mosca darrera l'orella (el vent s'haurà emportat molta neu?). Deixem el cotxe a l'aparcament de Grau Roig (2110 mts.) avui rodes d'hivern o cadenes per arribar fins aquí.
Ens acomiadem de la Tomi, nosaltres comencem a mig franquejar mig pujar per arribar a l'arrastre del Montmalús (2140 mts.), a partir d'aquest punt posem les alces i cap a dalt. Abans d'arribar al final de la pista (2350 mts.) i després de passar l'entrada al Circ dels Colells (que nosaltres no agafem) girem a mà esquerra (sud) per una traça molt ben marcada. Aquest és el punt on trobem més neu acumulada pel vent, a mesura que pugem la neu nova disminueix i apareix la vella que el vent no s'ha pogut endur.
Aquesta està força gelada,  per arribar a l'últim mur sota el coll,  hem de fer servir molt bé els cantos perquè la neu està dura com el formigó. Posem ganivetes en aquest punt però pocs metres abans d'assolir el coll canviem els esquís pels grampons i així arribem al coll del Montmalús (2707 mts.). El paisatge pel vessant sud és desolador, només hi ha neu en condicions d'esquiar uns 100 metres per sota el coll. De moment tornem a calçar esquís i pugem fins al mateix cim del Montmalús (2782 mts.) amb els esquís als peus, el dia és radiant i pràcticament no fa vent. Aprofitem per beure i menjar una mica al cim i sense més preàmbuls tornem a baixar fins al coll. Seguim pel vessant sud aquests 100 metres de desnivell amb una neu magnífica, llàstima que s'acaba tan de pressa.
Tornem a posar pells i obrim la traça una altra vegada fins al coll del Montmalús (2707 mts.), ara per baixar pel vessant nord, la Carme i el Juan Carlos baixant el primer tram amb esquís, la Teresa i jo ens estimem més baixar amb grampons. Uns metres més abaix, ens tornem a reunir els 4 i seguim la baixada amb una molt bona neu fins al mateix arrastre del Montmalús (2140 mts.). Aquí decidim que fer, tenim dues opcions: continuar remant cap abaix i després pujar un tram caminat fins al cotxe o tornar a posar pells i pujar per la pista del Bosc fins quasi arribar al final del telecadira Coma Blanca (2380 mts.) i baixar directes fins al cotxe. Evidentment agafem la segona opció, tornem a posar pells i pugem fins a la cota (2340 mts.) on gaudirem d'una baixada fins a arribar al mateix cotxe amb els esquís als peus.Desnivell: 1005 mts.

Recorregut: 10, 2 Km.

Horari: 5h, 19m.
Al moment de la sortida a Grau Roig (2110 mts.)


A la dreta el Pic Baix de Cubil (2704 mts.) a l'esquerra el Pic Alt de Cubil (2833 mts.), amb la seva aresta est que ja fa uns anys vàrem escalar amb el Xavi.


Iniciant la pujada des de l'arrastre Montmalús.


Molta neu en aquesta part inferior.


A l'arribar a la cruïlla per anar al Circ dels Colells ja podem veure el nostre objectiu.


En aquest punt deixem la pista i agafem a l'esquerra per una traça ben marcada.


Ja estem a la Vall del Montmalús.


Aquí el vent ja ha fet de les seves.


A l'esquerra el Coll del Montmalús (2707 mts.)


Els avions deixen la seva marca al cel.


A poc a poc anem pujant cap al Coll.


Tram de neu dura encara sense ganivetes.


Sota el coll la neu està molt dura.


La Carme arribant al Coll del Montmalús (2707 mts.)


Pujant des del coll del Montmalús direcció al cim, pel vessant sud veiem a dos esquiadors arribant al coll.
A la part inferior podem veure Grau Roig, davant el Port d'Envalira.


La Carme, Teresa, Juan Carlos i jo al cim.


Al cim del Montmalús (2782 mts.)


Baixada fins al Coll de Montmalús (2707 mts.)


Primers girs per la cara sud, baixarem fins que la neu ho permeti.


Seqüència de la baixada del Juan Carlos.
La Carme iniciant aquesta baixada curta però intensa, per la cara sud.


Punt final d'aquesta baixada per la cara sud, el vent ha fet molt de mal.


La pala que acabem de baixar.


Arribant per segona vegada al Coll de Montmalús (2707 mts.)


Tercera pujada del dia, fins a la part superior del telecadira Coma Blanca i així poder arribar amb els esquís  fins al cotxe.


Arribant fins al mateix cotxe amb els esquís als peus.

2 comentaris:

Teresa ha dit...

Un dia magnífic meteorològicament, molt ben aprofitat i amb molt bona compañía.
Fins aviat
TT

Carme S ha dit...

Cercant la bona neu amb bona companyia i cel blau .....i sense vent.
Esperem que les properes nevades no bufi tant !!!