diumenge, 9 d’abril del 2017

Fremste Blahornet (1478 mts.)

Dissabte 8/4/2017

El mes de març del 2016 al tornar de Geòrgia d'intentar el Kasbek amb esquís (5033 mts.) ja vaig començar a pensar en aquesta sortida, després del 2015 a Rússia i el 2014 a Iran, tots ells durant el mes de març i amb esquís. Per aquest any 2017 volia deixar una mica el Caucas, no dedicar tots els dies a fer un cim i si és possible trobar neu pols.
Aquest any la Setmana Santa no cau massa bé per nosaltres (ens agrada més el mes de març, en principi més fred i més neu) però encara així seguim endavant amb el país escollit: Noruega. Hem tingut força canvis de zona però finalment ens hem establert a Stranda, Aquest any el grup és molt numerós, uns farem activitat tots els dies que el temps ho permeti i l'altre grup es dedicarà a descobrir racons d'aquest magnífic i molt car país.
El grup està composat per la Tomi, Carme, Anna, Rosa, Irene, Jordi, David, Xavier i jo. Hem volat amb KLM,  Bcn-Amsterdam-Alesund, després de recollir els dos cotxes de lloguer arribem a Stranda on passarem els propers dies.




Els nostres esquís ja els carreguen a l'aeroport del Prat.


Els Pirineus des de l'aire.


A punt d'aterrar a Alesund, ja veiem els primers paisatges de Noruega.


Aeroport d'Alesund.


El fred es deixa notar només baixar de l'avió.


El sol es reflexa a les fredes aigües Noruegues.


Fiord Noruec.


El primer ferri que agafem per creuar el fiord.


Amb la Irene al ferri.


Tot el grup al complert.



Diumenge 9/4/2017.

Fremste Blahornet (1478 mts.)

Aquest matí quan ens hem aixecat plovia una mica, encara així hem decidit anar a provar sort i el primer cim ja el tenim a la butxaca.
Sortim amb el cotxe de Stranda per la carretera 60, dins del mateix poble encara agafem a mà esquerra una petita carretera secundària "Bygdavegen", la seguim uns quants kilòmetres fins que arribem a una corba molt tancada d'esquerres, a mà dreta veiem una planta de formigó, agafem per una pista forestal amb molt bones condicions i després de circular per ella 6 kilòmetres deixem el cotxe aparcat en un lateral (445 mts.) per què una congesta de neu ens impedeix el pas.
El dia està bastant gris i cauen unes gotes, la cota de neu està força alta, carreguem els esquís a la motxilla i iniciem la marxa, nosaltres pensàvem que estaríem una bona estona caminant i en menys de 10 minuts ja tenim els esquís als peus (470 mts.). Iniciem la pujada per unes suaus rampes amb arbres petits i no gens espès fet que no molesten gens, arribem a un fals coll (845 mts.), al fons veiem el coll autèntic, però abans d'arribar hem de creuar un tram planer de més de 2 kilòmetres, ens situem al peu del coll i al tenir una pendent moderada podem pujar directes sense fer cap volta.
El vent cada cop és més fort i en algun moment bufa amb una certa violència, un cop arribats al coll iniciem primer un petit descens en tendència a l'esquerra per iniciar un llarg franqueig ascendent fins a situar-nos al mig de la vall per la qual iniciem la pujada. Aquí el pendent ja és més moderat i hem d'anar fent voltes maries, a mesura que anem pujant el vent és més fort, ens situem a la vertical del cim, falten 250 metres de desnivell que els guanyem fent unes llargues llaçades, ja que la pala és molt ample, tot i estar una mica ventat arribem fins al mateix cim del Fremste Blahornet amb els esquís als peus.
El vent és molt fort, mirem d'anar el més ràpid possible al cim en fer la transició pujada- baixada tot i que com sempre a la vida n´hi han més ràpids i més lents. Iniciem la baixada directa des del mateix cim, a l'inici la neu està molt pesada i una mica encrostada, a mesura que anem baixant es converteix amb primavera que ens fa gaudir d'alló més. Tornem pel mateix lloc que hem pujat però encara aconseguim baixar uns metres més amb els esquís als peus i sense ratllar esquís. 5 minuts caminant i arribem al cotxe on després de canviar-nos tornem a Stranda on l'altre grup amb David Terradas inclòs (no es trobava bé) ens explicarà les seves aventures.
El pronòstic per demà és molt dolent, a veure què podem fer.


Desnivell: 1105 mts.

Recorregut: 16,24 Km.

Horari: 5h,13m.





Punt de sortida (445 mts.)


Per aquesta congesta de neu el cotxe diu que no passa.


Aquests primers metres els fem caminant, per sort no seran més de 10 minuts.


El nostre cim està a l'esquerra, mig tapat pels núvols.


Petites cabanes just en el punt que ens calcem esquís (485 mts.)


La Rosa i darrera el Jordi.


El Llac encara està glaçat.


Arribant al fals coll.


Està practicant l'esquí de muntanya amb els fiords abaix no té preu.


Amb la nevada de demà, el paisatge canviarà radicalment.


Aquí el vent comença a bufar amb ganes, res com quan arribem al cim.


La Carme amb la seva nova jaqueta.


Ja hem arribat al fals coll, ara al coll que veiem al fons.


Apropant-nos al Coll.


El dia de moment aguanta.


Tot i que els núvols negres estan a sobre nostre.


Arribant al coll.


En aquest punt hem de fer un franqueig cap a l'esquerra.



El Xavi al coll.


Pujant direcció al cim.


El Xavi s'ha parat uns metres per sota per abrigar-se més, el vent és molt intens.


Pocs metres abans d'arribar al cim.


Protegint-nos del vent  al cim.


Bustia Noruega al cim.


Al cim del Fremste Blahornet (1478 mts.)


Mirada enrere després de baixar del cim.


El Xavi gaudint d'una bona neu primavera.


Les nostres traces quasi al final de la baixada.


Esquís d'época penjats en aquesta cabana.




Dilluns 10/4/2017.

Intent a la Punta 1118 mts.


El pronòstic meteorològic pel dia d'avui era molt dolent. Tot el dia estava marcat per un front càlid que portaria aigua a cotes baixes i a partir de 400 metres neu, Aquest matí plovia a Stranda però encara així hem volgut anar a provar d'estirar les cames, marxem per la carretera 60 a una petita estació d'esquí nòrdic d'on iniciem la sortida.
Neva amb certa intensitat a l'aparcament de l'estació (340 mts.), una cosa semblant al dia d'ahir, caminem 10 minuts i ja calcem esquís, per un moment sembla que el dia que es vol obrir però res més lluny de la realitat.
En pocs minuts comença un altre cop a nevar amb força, el vent bufa fort i la visibilitat és molt dolenta, seguim una estona més però a l'arribar a la cota (720 mts.) el vent és insuportable i la visibilitat molt dolenta per tant: mitja volta. Iniciem la baixada per una neu pesada però que es deixa treballar molt bé, gaudim baixant entremig del bosc com si fos neu pols però sense ser-ho.
Arribem al cotxe ben mullats, demà serà un altre dia.


Desnivell: 405 mts.

Recorregut: 4,45 Km.

Horari: 2h 1m.



A l'aparcament (340 mts.)


El Xavi pujant pel carrer del poble.


El David i la Carme deixant la carretera principal per enfilar el carrer del poble.


Punt on calcem esquís.


La Carme a punt d'iniciar la sortida quan el dia semblava que aguantaria.


Al mal temps, bona cara.


A estones, neva amb intensitat.


El mal temps cada cop pitjor.


De circumstàncies..............


Cada cop més vent.


Moment d'arribada a l'aparcament.


La Carme arriba al mig de la nevada.




1 comentari:

Xavier M ha dit...

Molt bona piulada.

Ja deixa veure l'ambient extraordinari i que els cims allà s'han de treballar bastant