dissabte, 29 d’abril de 2017

Montmalús (2782 mts.) i Pic Blanc d'Envalira (2724 mts).Durant tota la setmana hem estat mirant les diferents webs meteorològiques per què aquest pont de l'1 de Maig havíem de pujar als Alps, finalment i veient que el dia de cim (diumenge) no estava clar, ja que a partir de mig matí entrava un front decidim anul·lar la sortida.
La Carme marxa els tres dies a Sessué, el David, la Teresa i jo quedem a les 6.30 al Bruc per pujar a Andorra, pocs minuts abans de l'hora ens truca el David i ens diu que el despertador no ha funcionat (regal pel seu aniversari), així marxem la Teresa i jo cap a Andorra.
Com sempre en aquesta època, la idea és pujar el més alt possible amb el cotxe i així ens assegurem no haver de  portar els esquís a l'esquena una bona estona. Un dels llocs preferits per nosaltres tot i haver d'escoltar i aguantar les motos de neu permeses al Principat d'Andorra i prohibides a altres llocs com França, Catalunya és l'aparcament de Grau Roig (2110 mts.). Sortim amb els esquís als peus i la idea és pujar al Montmalús (2782 mts.) i després ja veurem si podem baixar per la cara sud i anar a l'Estany de Montmalús (2445 mts.) o baixar per la cara nord per continuar cap al Circ de Pessons, el temps i les condicions de la neu decidiràn.
Pugem fins al final del arrastre Montmalús i per unes traces molt marcades continuem direcció al Coll de Montmalús (2707 mts.) al qual arribem 1 hora i 35 minuts després de sortir del cotxe. Moltes vegades hem de deixar els esquís aquí al Coll però avui podem continuar amb ells als peus, a mesura que anem pujant per aquest vessant ja descartem baixar pel sud per què la neu en aquest vessant és justa i es veuen algunes pedres, continuem i arribem amb els esquís fins al mateix cim del Montmalús (2782 mts.), el primer que faig després de treure´m els esquís és anar a inspeccionar la baixada per la cara nord, la part central es veu amb alguna pedra però els 50 primers metres igual que al cim deu haver ventat i la neu estar molt dura. Per tant decidim ser prudents i baixar per on hem pujat, la neu és força canviant i trobem des de pols magnífica, fins a crosta passant per primavera pesada.
A l'arribar a l'inici de l'arrastre Montmalús (2154 mts.) parem a menjar i beura una mica, aquí decidim tornar a posar pells i remuntar per les pistes de l'estació tancada ja fa dies per pujar a la Punta 2724 mts., cim sense nom però amb una baixada espectacular. Iniciem la pujada amb una calor bastant forta, a mesura que pugem treu el cap el cim del Montmalús que hem pujat fa una estona, cada passa que fem ens allunyem més d'ell, per què anem en sentit contrari. Arribem al Coll Blanc (2620 mts.), continuem per l'aresta fàcil fins al mateix cim del Pic Blanc d'Envalira (2724 mts.)
La idea inicial era baixar des del mateix cim però podem veure unes quantes pedres així ens estimem més baixar uns metres i agafar la baixada un pèl més a baix, la neu ha transformat i és una magnífica primavera. Gaudim d'aquest descens de més de 700 metres i per segona setmana consecutiva arribem al cotxe amb els esquís als peus.
Molt bona sortida de primavera al Pirineu Andorrà.


Desnivell: 1320 mts.

Recorregut: 14,25 Km.

Horari: 5h 59 m. 

El passat dijous varen caure 30 cm. de neu nova.


A l'esquerra el coll del Montmalús (2707 mts.), a la dreta el Montmalús (2782 mts.)


Pujant direcció al final del telearrastre Montmalús.
Cara nord del Montmalús.


Direcció al Coll de Montmalús.


Molt bona innivació en aquest vessant, llàstima de les motos de neu que deixen circular per les muntanyes a Andorra.


Molt bona traça de pujada, és de divendres, es veu que la gent no treballa................


Les pendents més fortes ben a prop del coll del Montmalús (2707 mts.)


A la dreta ja es pot veure el Coll del Montmalús. 


Arribant al coll del Montmalús (2707 mts.), al fons es veu la piràmide del Pic Negre d'Envalira.


Al vessant sud la neu ja està més justa, Estany de Montmalús (2445 mts.), al fons a l'esquerra La Muga (2860 mts.)


Forta pendent en aquest tram, tot i que la neu estava molt compactada i donava molta seguretat.


Últims metres abans d'arribar al cim.


Cim del Montmalús (2782 mts.)


A l'esquerra les nostres traces de baixada.


Pujant cap al Pic Blanc d'Envalira podem veure el Montmalús (2782 mts.)


A l'apropar-nos al Pic Blanc d'Envalira ja intuïm per on baixarem.


Arribant al Coll Blanc (2620 mts.)


Pujant per l'aresta, al fons a la dreta es pot veure el Puigpedrós de Llanós i el Coma d'Or.


Ja falta poc per arribar al cim.


Últims metres per arribar al cim.


La Teresa al cim.
Al Pic Blanc d'Envalira (2724 mts.)


Des del cim podem veure el primer cim que hem fet avui, el Montmalús.


Per segona setmana consecutiva arribem al cotxe amb els esquís als peus.

1 comentari:

Teresa ha dit...

Una altra setmana d'encert total, amb els esquís al cotxe.
Els 700 metres del descens de la Punta espectacular.
Per cert m'han dit que ja no et bronzegis més , que sembles un Gypsy.
TT