dissabte, 27 de gener de 2018

Circular a Tuixén (1930 mts.) - Port del Comte (1900 mts.) - Tuixén (1930 mts.) realitzant tres cims de la zona.


Color vermell: Itinerari de baixada.
Color lila. Itinerari de pujada.


Itinerari marcat amb el Suunto Traverse.
Ja feia molts anys que teníem aquesta circular en ment, un parell d'ocasions la vàrem haver d' anul·lar per no estar en condicions (hem de tenir en compte que és Prepirineu), avui finalment hem pogut realitzar-la i amb els tres cims a la butxaca: Tossa Pelada (2379 mts.), Pedró dels Quatre Batlles (2386 mts.) i el Tossal d'Estivella (2338 mts.).
Durant tota la setmana hem seguit el pronòstic del temps i fins al divendres a última hora no hem decidit de sortir dissabte al matí (quin encert haver sortit dissabte), el dijous a la nit i el divendres ha nevat a tot el Pirineu amb ganes, això s'ha d'aprofitar.
Abans de les 9 del matí ja estem preparats per sortir a l'estació d'esquí de fons de Tuixén la Vansa (1930 mts.), per no tenir problemes hem agafat el forfait per esquí de muntanya (4€ pax.), diuen que aquestes muntanyes són privades....... Iniciem la pujada pel tallafoc, el pendent no és massa inclinat i ens permet pujar amb línia recta no fem ni un gir en aquests primers metres, per sort han passat uns davant nostre i ens han obert la traça.
Arribem a una cruïlla amb les pistes de fons, continuem pel mig del bosc, està magnífic amb molta neu nova caiguda (més de 60 cms.), no hi ha cap perill d'allaus per què tota l'estona anem pel mig del bosc i la inclinació és moderada, arribem a la part superior d'un turó, davant nostre ja tenim el primer cim del dia, per arribar hem de baixar uns metres, creuar el final de les pistes d'esquí de fons i tornar a creuar pel mig un bosc una mica més espès que l'anterior, al sortir del bosc el vent comença a bufar amb ganes, fa fred (al sortir del cotxe al matí -3º, quan hem arribat a la tarda -2º), arribem al primer cim del dia, la Tossa Pelada (2379 mts.), no sempre es pot arribar amb esquís als peus fins al mateix cim, ens tapem ràpidament, un parell de fotos i ja podem veure el segon cim del dia.
Baixem uns metres sense treure pells i continuem per un tram pla fins a situar-nos al peu del cim on per uns pendents suaus assolim el segon cim del dia, Pedró dels Quatre Batlles (2386 mts.). Tal com al cim anterior estàvem sols, aquest en ser el més alt de la zona hi ha força gent, un parell de fotos i iniciem la baixada, els primers metres caminant per què el vent ha fet molt mal a la part superior dels cims i després ja calcem esquís, hi ha molta neu acumulada i la baixada no és tot el que voldríem per gaudir de valent, a l'arribar a les pistes trobem una neu pols magnífica i quasi sense gent.
Això ens permet baixar gaudint fins a l'aparcament d' Estivella (1900 mts.) a l'estació del Port del Comte, aprofitem que no fa vent per beure i menjar una estona, ja portem més de 7 kilòmetres d'ença que hem sortit de Tuixén. La gent comença ara a caminar, nosaltres ja fa una bona estona que estem en marxa, iniciem la pujada per una pista a la dreta de l'aparcament d'Estivella, la pujada és molt suau i el desnivell es guanya molt a poc a poc. A l'arribar a la cota 2166 agafem a l'esquerra (Oest) i continuem fins a arribar quasi al costat del tercer cim del dia el Tossal d'Estivella (2338 mts.), els últims metres no els pugem per què el vent ha deixat la pujada impracticable amb esquís i tot són pedres.
Traiem pells i iniciem la baixada amb una neu pols magnífica, sempre per la nostre part esquerra, hem d'estar al lloro per què si t'animes a baixar, et passaràs la desviació i et tocarà posar pells per tercera vegada, nosaltres fem un petit franqueig ascendent fins a arribar a l'última part de les pistes de fons, aquí (ara, després de passar-ho) crec que ens equivoquem i en lloc de tornar a posar pells i fer la baixada per on hem pujat aquest matí (tallafocs) iniciem la baixada per les pistes de fons, són 4 kilòmetres de suau baixada però hi ha un centenar de metres amb lleugera pujada que se'ns fan molt i molt pesats, finalment arribem al punt on havíem començat la sortida aquest matí contents de la feina realitzada durant el dia d'avui.


Desnivell: 980 mts.

Recorregut: 17, 3 Km.

Horari: 6h, 11m.

Iniciant la sortida a l'estació d'esquí de fons de Tuixén - La Vansa (1930 mts.)


Molta neu caiguda el dia anterior.


Al fons es pot veure l'estació de Tuixén, aquí pugem pel tallafoc.


Arbres carregats de neu.


Aquí es pot veure tot el tallafoc.


Magnífic dia d'esquí de muntanya al Prepirineu.


Neu i més neu, visca la neu!!!!


La Teresa de negre camuflada entre els arbres. 


Al fons podem veure la Tossa Pelada (2379 mts.)


Quin tou de neu.


Baixem uns metres i ens endinsem al bosc que tenim davant nostre.


Per aquesta part esquerra baixarem d'aquí a unes hores.


Baixem uns metres fins a creuar les pistes d'esquí de fons.


Pujant a la Tossa Pelada (2379 mts.)Punt on sortim del bosc per enfilar els últims metres cap a cim.


Només arribar a cim, moment en què estic traient el Gore-Tex, el fred és intens.


Al cim de la Tossa Pelada (2379 mts.)


La continuació cap al Pedró dels Quatre Batlles (2386 mts.)


Baixada de la Tossa Pelada direcció al Pedró.


Cartell indicador entre els dos cims.


Pedra característica al cim del Pedró.


Al cim del Pedró dels Quatre Batlles (2386 mts.)Baixada amb bona neu pols, sense ser el pow aquest que sempre volem.


Al Port del Comte (1900 mts.) aprofitem per fer una parada abans de continuar amb la sortida.Iniciem la pujada, al fons podem veure la part més Oriental del Port del Comte.


El camí està molt marcat, la gent inicia la sortida ara, nosaltres ja fa hores que estem en ruta.....


Aquí el vent encara no bufa amb ganes com més amunt ens trobarem.


Al fons darrere de la Teresa mireu que hi ha..............


Amb el zoom millor, el Pedraforca des de l'altre vessant (Gósol).


Arribant a la part superior de l'estació per segona vegada en el dia, per dos vessants diferents.


Al costat del Tossal d'Estivella (2338 mts.), tercer cim del dia.


La primera part de la baixada, des de l'última línia vermella al cotxe encara falten més de 4 kilòmetres.

2 comentaris:

Teresa ha dit...

Com molt bé dius, feina realitzada , un altre objectiu aconseguit .
A per el proper propòsit..... la qüestió és no parar.
TTF

Anònim ha dit...

Quina volta més maca. Felicitats.
Carme S.