dissabte, 21 d’octubre de 2017

Pedraforca, Pollegó Inferior (2444 mts.) per la Cova dels Talibans o Forat Gran de la Feixa Alta i la Gran Diagonal.

La sortida que hem de fer al Pirineu Central l'anul·lem per causes meteorològiques, en principi el bon temps tot el dissabte només el tindrem al Prepirineu i al Pirineu Oriental, per això decidim fer aquesta sortida al Pedraforca però no al cim principal sinó al Pollegó Inferior (2444 mts.). Aquesta és la punta esquerra vista des de Saldes, és una mica més baixa que l'altre però molt més difícil.
Per arribar aquí hem de passar el poble de Saldes i pujar cap al mirador de Gresolet o refugi Estasen, quan passem una corba molt tancada de dretes continuem 500 metres i a l'esquerra neix una pista forestal amb bastant mal estat avui en dia, nosaltres hem deixat el cotxe a l'explanada que hi ha tocant a la carretera.
Sortim de l'aparcament (1380 mts.) i agafem la pista que ens porta fins a un dipòsit, continuem per la mateixa pista 360 metres i quan arribem a la cruïlla agafem el PRC-127 a la dreta. Continuem aquesta pista en lleugera pujada 500 metres i just en aquest punt hem de deixar la pista per agafar la desviació a mà esquerra (1530 mts.). En pocs minuts la pista passa a ser un petit camí estret i amb forta inclinació, anem seguint unes marques a les roques de color vermell, el camí aquí no està gens definit i diferentes ressenyes que hem mirat no ho deixen massa clar.
Nosaltres a l'arribar a la cota 1870 i veient que hi havia una zona a la dreta fàcil per creuar iniciem el franqueig en tendència a la dreta fins a situar-nos al peu d'una canal on s'inicia el tram d'escalada. Ens equipem i la Carme inicia la primera tirada fins al parabolt que assegura una corda fixe en bastant mal estat, són 25 metres de II+. Continuem fins a situar-nos al peu del gran pont fent un franqueig fàcil i amb corda instal·lada per protegir aquest franqueig. Continuem i passem el gran pont, la roca està llisa i una mica humida, al haver-hi una corda fixe ens agafem a ella tot i que no és qüestió de tirar molt pel seu estat. Aquí dins fa molt vent i la sensació de fred és elevada, hem fet reunió a la sortida del gran pont, continuem per una canal herbosa amb pedres descompostes, sempre una mica en tendència a la dreta, és l'única sortida no té pèrdua per què no tens altre lloc per on avançar.
Realitzem un franqueig per una repisa herbosa fàcil però una mica exposada per després baixar uns metres i arribar a l'entrada de la Cova dels Talibans. Té uns 82 metres de llargada i 50 de desnivell,  amb força pendent cosa que ens fa grimpar dins de la mateixa Cova, no fa falta frontal i al pujar hem d'anar amb molt de compte perquè hi han moltes pedres al terra de la canal que cauen al pas de les persones. Al sortir de la Cova fem una tirada més de 30 metres, muntem reunió en un arbre i aquí ja podem guardar les cordes de moment.
Arribem a la Feixa Alta que talla la cara sud en dues parts, ara anem caminant cap a l'esquerra fins que s'acaba la paret sud i ja veiem la Gran Diagonal, aquí només hem de grimpar per la part central de la canal, en general la roca és bona i en cap moment passa de II, a l'arribar a la part superior trobem una placa més dreta i sense tantes preses, aquí trobarem una cadena per superar aquest pas, continuem i en pocs minuts arribem a un fals coll. Comencem a pujar amb algun franqueig una mica expo per anar a buscar una tartera que baixa des del fals Pollegó, molt important, hem de pujar per la nostra dreta sempre, a l'arribar a la cota 2300 trobem unes fites les quals et treuen de la canal, no sembla lògic però és per aquí. Iniciem una mena de grimpada semblant a la Gran Diagonal sempre en tendència la dreta.
Arribem a l'estretament on havíem llegit que hi havia un pitó amb una baga, ara mateix no hi ha res, igual val la pena portar un tascó per assegurar el pas, nosaltres com que no portàvem res ho vàrem fer amb una cinta a un bloc a la part dreta-superior del pas de III+, continuem per una fàcil canal i després un franqueig ascendent fins a un fals coll, ara només queden uns metres per assolir el cim del Pollegó Inferior (2444 mts.), ja fa una estona que el temps ha canviat força i la boira ja ens ha agafat.
Avui estem només un parell de minuts al cim i iniciem la baixada per les Costes d'en Dou, la baixada és amb un fort pendent, fins i tot hi ha una cadena per ajudar en algun tram, una bona referència es anar seguint els punts de color verd pintat en les roques, fins i tot hem de crestejar en algun passatge, arribem al Balcó de la Joaquima (2020 mts.) en aquest punt ja baixem entremig del bosc amb fort pendent fins a arribar al camí de la tartera que puja cap a l'enforcadura, ara només queda seguir cap a baix, quan arribem a la desviació del refugi Lluis Estasen nosaltres seguim avall fins que un tram entremig del bosc ens deixa just a la part superior del cotxe, només queda fer una forta baixada i arribem al punt de sortida d'aquest matí.Desnivell: 1150 mts.

Recorregut: 10, 3 Km.

Horari: 8h 35m.Inici de la sortida a l'aparcament a la carretera del mirador de Gresolet (1380 mts.)


Caminant per la pista direcció a la cara sud del Pedraforca.


Pujant per la tartera.


Ens apropem a l'inici de la via i aquest és el recorregut que hem de fer. 


Arribant al peu de la via.


Assegurant la primera tirada (II+).


Just davant nostre tenim el Cap de la Gallina Pelada (2321 mts.)


La Teresa iniciant la primera tirada.


 
Al peu del gran pont de roca fem la segona reunió.


La primera reunió vista des de la part inferior del gran pont de roca.


Iniciant el camí per passar el gran pont de roca.


Passant el pont de roca.


Un cop passat, la Carme es prepara per muntar la reunió.

Des de la reunió, a punt de sortir nosaltres cap a dalt.Iniciant el franqueig cap a la part superior del pont de roca.


Després hem de fer un franqueig fàcil però una mica expo per anar a buscar l'entrada de la cova.


Entrada de la Cova dels Talibans.


A l'interior de la cova.


S'ha de grimpar a l'interior de la cova pel considerable pendent.


Vista de l'entrada de la cova, aquí es pot apreciar el pendent.Ressenya del S.I.E del  C.E.Àliga.


Arribem a la Feixa Alta que parteix la cara sud del Pedraforca en dos.


Ja podem veure la Gran Diagonal.


Iniciem la pujada a la Gran Diagonal.


Mirada cap a la part superior.


Fàcil grimpada per gaudir del dia.


La Gallina Pelada (2321 mts.) davant nostre.


Un tram de cadena a la part final de la Gran Diagonal.


La Carme iniciant la pujada per la cadena.


Vinga Teresa que es noti les peses que fas al gimnàs pels braços.


Tirant per la cadena.


Vista des de la part superior.


Instal·lació antiga que necessita una restauració.


La boira ho comença a envair tot.


Última tirada abans de recollir les cordes.


Cim del Pedraforca, Pollegó Inferior (2444 mts.)


Des del cim aquesta és la baixada que ens espera amb la boira.


Iniciant la baixada amb un pas delicat.


El mateix pas des de baix.


Fort pendent amb herba entremig del bosc que ens fa extremar les precaucions.


Hem d'anar seguint el GPS per poder-nos orientar amb aquesta boira.


En aquest punt anem a sortir a la tartera de la via normal.

2 comentaris:

Teresa ha dit...

Una sortida ESPECTACULAR amb un equip GENIAL.
Fins la propera.
TT

Carme S ha dit...

Dons sí, una sortida genial amb un equip espectacular.
Carme