dissabte, 23 de juliol de 2016

Culfreda NW (3031 mts.), Culfreda Central (3027 mts.), Culfreda NE (3032 mts.) i Pic de Cauarère (2902 mts.)L'última vegada que vaig fer aquests cims va ser l'any 2004 amb el Xavier Martí i el Juan Carlos Vizcaíno a punt de marxar amb el Juan Carlos cap al Shishapagma (8013 mts.).
Avui 14 anys després repetim cims amb la Teresa tot i que el temps no ha estat tan bo com aquell dia del 2004.
Sortim del Refugi de Tabernés (1700 mts.) direcció nord, creuem per un pont de formigó el riu Cinqueta de la Pez i iniciem la pujada amb forta inclinació, aquest camí està molt ben marcat per què és un PR amb colors blanc i groc. Passem al costat de la Cabana de Culrueba i en pocs minuts arribem al Vado de Bachimala. Aquí trobem la desviació a mà esquerra (sentit ascendent) cap al Puerto de la Madera, a partir d'aquí el camí comença a pujar amb molta inclinació i tot i la fresca del matí ja fem la primera suada del dia.
Durant aquest tram hem avançat a sis persones en tres grups diferents, fins a la cota 2100 el camí transita pel mig del bosc, a partir d'aquest punt el bosc desapareix però el pendent es suavitza i inicia un franqueig a buscar el Puerto de la Madera.
Quan arribem a la cota 2400 en lloc de seguir cap al Puerto de la Madera, agafem a mà dreta i per un terreny herbós primer i després de pedra arribem al Puerto de Cauarère (2524 mts.), hem trigat 2 hores 10 minuts fins a arribar aquest coll des del cotxe, aprofitem per beure una mica, hem fet els quasi 900 metres de desnivell sense parar.
La visió que tenim de la part superior no és massa optimista, ja que tenim núvols i la boira uns 100 metres per damunt nostre, sortim del Puerto de Cauarère per un sender ben marcat i en pocs minuts ens veiem dins la boira, de moment podem continuar, més amunt ja veurem. A mesura que anem pujant el sender desapareix i dóna pas a una fàcil aresta de roca humida, anem seguint les fites el millor que podem, per davant nostre no hi ha ningú. 
Arribem al primer cim de la jornada, el Pic de Cauarère (2902 mts.), la boira ara és més espessa, per sort anem trobant fites que ens permeten continuar amb seguretat, des del cim iniciem una baixada fins al coll (2853 mts.) a partir d'aquest punt iniciem la pujada al primer tresmil. Trobem rastres de sender fins que arribem a un punt on hem de fer el franqueig per la cara sud, després tornem a pujar a l'aresta per arribar al peu d'un petit mur. Hi han fites per l'esquerra però aquest mur té molt bona pinta (II), deixem els pals en aquest punt i continuem grimpant per una roca en bones condicions, quasi sense adonar-nos arribem al primer tresmil de la jornada, Culfreda NW (3031 mts.), fa vent al cim i la temperatura és baixa per l'època que estem, per tant dues fotos i continuem.
Seguim l'aresta i iniciem el descens cap a l'altre cim, si trobem qualsevol dificultat, la passem per la part dreta (Aragó), després de baixar fins a la bretxa (3001 mts.) pugem per l'aresta fins a arribar al segon cim: Culfreda Central (3027 mts.), igual que al cim anterior, un parell de fotos i continuem. Aquest proper cim està més a prop, ja que no hi ha bretxa i en pocs minuts estem al cim del Culfreda NE (3032 mts.).
Tornem pel mateix lloc que hem vingut i al arribar a la bretxa entre el primer i segon tresmil ens creuem amb la parella que hem avançat aquest matí, ens desitgem sort i continuem, passem per l'últim cim i iniciem el descens fins a arribar al Puerto de Cauarère (2524 mts.), continuem uns metres més abaix on aquest matí hem vist que hi havia aigua, aprofitem per fer una bona parada i després continuar cap al cotxe, sortida amb força desnivell, llàstima de la boira que ens ha impedit tenir una de les millors vistes del Pirineu. 


Desnivell: 1605 mts.

Recorregut: 19, 7 Km.

Horari: 8h, 38m.Refugi de Tabernés (1700 mts.)


Vado de Bachimala (1770 mts.)


En aquest punt ens desviem direcció al Puerto de la Madera (2555 mts.)


El pendent en aquest tram és molt pronunciat.


Al fons i  a la dreta ja es pot veure el Puerto de Cauarère (2524 mts.)


Amb el zoom es veu més a prop.


Arribant al Puerto de Cauarère (2524 mts.)


Als pocs minuts de sortir del Puerto de Cauarère la boira ho envaeix tot.


Aquesta part inicial encara no trobem roca i el sender és força bo.


Poc a poc la roca comença a arribar.


Primeres grimpades, s'ha d'anar en compte per què la roca esta humida.


De moment encara podem pujar amb els pals, més endavant els haurem de guardar per grimpar millor.


Pic de Cauarère o Punta Cabalera (2902 mts.)


Això és el que veiem per continuar direcció al primer tresmil del dia.


Tram de cresta direcció al Culfreda NW.


La boira ens deixa veure molt poc.


La continuació...............


Al fons ja podem veure el primer tresmil del dia.


A punt d'arribar a cim.


Culfreda NW (3031 mts.)


Sembla que vol marxar la boira.


Iniciant la fàcil cresta cap al següent tresmil.


El pla verd central és el lloc on tenim el cotxe.


Amb el zoom es veu millor.


Arribant al segon tresmil de la jornada.


Culfreda Central (3027 mts.)


Entre el segon i el tercer tresmil hi ha poca distància per què quasi no hi ha desnivell.


Culfreda NE (3032 mts.)


Fites al cim.


Baixant del Pic de Cauarère.


La boira a partir de la cota 2600 no vol marxar.


Baixant tenim aquesta visió frontal dels Eriste.


Els dos primers tresmils de la cresta del Bachimala.


Posets amb la seva cresta de Espadas.


Magnífica visió dels Eriste des de la Cabana de Culrueba.

1 comentari:

Teresa ha dit...

Per no haver pujat de nou des del 2004, no et vaig veure treure el plànol ni una sola vegada.
La primera suada del dia a part de la pujada amb inclinació també va ser a causa de la forta arrencada teva de sortida !!!! ehh que jo surto d'una lesió!!!!!!!!
Però em va genial para prepara'm per a la propera.
Salut i muntanya.