dissabte, 21 de maig de 2016

Pic de Garmonegro (3066 mts.)Aquest final de temporada encara ens guarda alguna sorpresa agradable, avui hem vist que per sobre del 2200 metres encara hi ha força neu, si això aguanta, encara podem esquiar dues o tres setmanes més, viscaaaaa.
Amb el Xavi i la Teresa pugem el divendres tarda-nit direcció a Panticosa, parem uns kilòmetres abans per dormir a l'alberg de Pueyo de Jaca 18,7€ AD/ pax. Uns minuts després de les 5 de la matinada ja estem agafant el cotxe per pujar cap al Balneari de Panticosa, hem decidit sortir ben d'hora per la calor que pot fer durant el dia i per la qualitat de la neu (va haver-hi gent que va donar la volta sense fer cim per què anaven massa tard).
Avui farem el primer tram sense neu (400 mts. de desnivell) amb sabatilles i portem les botes d'esquí de muntanya a l'esquena, sortim del Balneari (1630 mts.) i seguim el camí ben marcat, només inicia la pujada, aquesta ja comença a guanyar metres decididament. De cop ens trobem que el camí que anava fent ziga-zagues arriba a un pla (1950 mts.) que es diu Mallata Baja, en aquest punt el camí gira a la dreta, passem un petit bosc i a la sortida ja veiem a mà esquerra la primera llengua de neu que nosaltres evidentment aprofitarem per fer el canvi de sabatilles a botes i calçar esquís (2060 mts.).
Aquesta passada nit no ha glaçat i la neu no esta en les millors condicions per pujar, anem seguint unes traces antigues que fent unes grans llaçades ens permet pujar sense massa esforç. L'estat de forma del Xavi és admirable amb totes les sortides que porta aquesta temporada als Alps (fa 15 dies va fer una travessa amb cim al Gran Paradiso) i sempre porta la davantera del grup. Després de fer una gran diagonal ens situem sota la pala que ens porta al fals coll, el dia no és tan calorós com ens podíem pensar. Aprofitant tota l'amplada de la pala fem grans ziga-zagues i arribem al fals coll d'Argualas (2895 mts.) lloc que aprofitem per beure i menjar una mica abans d'iniciar l'última pujada fins al cim. Iniciem la pujada amb esquís i ganivetes però al cap de poc temps i veient la duresa de la neu decidim canviar els esquís pels grampons.
El Xavi se'ls carrega a la motxilla per fer el descens amb esquís des del mateix cim, nosaltres els deixem clavats a la neu i aquest darrer tram el farem caminant amb els grampons, hi ha llocs amb la neu dura però algun tram t'ensorres una mica. Finalment 4 hores i 42 minuts després d'haver sortit del balneari (amb totes les parades i el canvi de botes inclòs) assolim el cim del Garmonegro (3066 mts.) magnific mirador del Pirineu Aragonès i part del Francès. No ens entretenim gens per què la neu ja comença a transformar-se massa, fem unes fotos i iniciem la baixada, nosaltres seguint la mateixa traça de pujada i el Xavi gaudint d'una bona baixada fins al fals coll on ens tornem a reunir els tres.
A partir d'aquí una baixada amb una neu una mica pesada però que ens deixava fer, podem esgotar la baixada uns metres més abaix d'on hem deixat les sabatilles (2045 mts.) a la pujada. Després de fer el canvi continuem la baixada fins a arribar al cotxe, a veure si el temps ens respecta els propers caps de setmanes per poder aprofitar al màxim la temporada 2015-2016.


Desnivell: 1495 mts.

Recorregut: 13,2 Km.

Horari: 7h, 8m.       

Encara és negre nit quan al fons, ja veiem el nostre objectiu del dia.


Sortim caminant de l'aparcament del Balneari de Panticosa (1635 mts.)


Davant nostre l'agulla rocosa de Pondiellos (3016 mts.), a l'esquerra el primer fil de neu on calcarem esquis (2060 mts.)


Després de passar la Mallata Baja (2000 mts.)


Iniciant les primeres passes del dia amb esquís (2060 mts.)


Itinerari a seguir fins al fals coll de Argualas (2895 mts.)


 El dia de moment no és tan calorós com ens pensaven en un inici.


L'Agulla de Pondiellos (3016 mts.) davant nostre.


Petita parada per recuperar forces.


Aquesta nit no ha fet gens de fred i la neu ja esta molt tova.


Progressant prop de les roques.


Parella muntanyera des de fa més de 31 anys.


A bon ritme anem guanyant metres a la muntanya.


Pendents ideals per fer esquí de muntanya.


Encara falten uns metres pel fals coll.


Ja falten pocs metres per arribar al  fals coll de Argualas (2895 mts.)


La Teresa amb el Balneari de Panticosa 1300 metres per sota d'ella.


Al fals coll de Argualas (2895 mts.) 


Al fons el Coll d'Argualas (2960 mts.), nosaltres aquí girem a la dreta.


La Teresa arribant al fals coll amb Gavarnie al fons.


Fals coll de Argualas (2895 mts.) 


Continuació cap a cim, els primers metres amb esquís, després per la duresa de la neu, canviem a grampons.


Hi ha punts que la neu ja no esta tan gelada i tenim que obrir traça.


Tota la cresta del Algas-Argualas darrera nostre.


Argualas (3046 mts.)


El Midi d'Ossau darrera nostre.


El Xavi al cim del Garmonegro (3066 mts.)


Últims metres abans d'assolir el cim.


Visió des del cim.
Des del cim, vista al balneari 1500 metres per sota.


Garmonegro (3066 mts.)


Al corredor sud dels Infiernos es poden veure unes cordades pujant, per aquí vaig pujar fa molts anys quan es començava a gestar l'idea de completar tots els tresmils del Pirineu.


Iniciant el descens amb precaució.


El Xavi que ja ha baixat del cim comença el descens.


Neu una mica pesada durant el descens.


Aquí hem amagat les sabatilles aquest matí, ara a la baixada les recuperem i ens traiem les botes. 


Al arribar al Balneari tenim aquesta magnifica visió del cim assolit avui.

1 comentari:

Teresa ha dit...

Ha valgut la pena matinar malgrat arribar el dia anterior ben entrada la nit, un altre 3000 a la cistella i amb esquís.
Un plaer sortir amb aquesta parella de muntanyencs....
Salut
TT