dilluns, 16 de maig del 2016

Pic de l'Aiguillette (2517 mts.) des de la boca nord del Túnel de Bielsa (1815 mts.)



Aquests dies al poble d'Azet la meteorologia excepte avui dilluns no ens ha acompanyat, els núvols no han travessat la frontera i al mateix temps que a Benasque feia un sol radiant, aquí estava plovent.
El diumenge (segons Meteo-France) sol i núvols, pugem amb la Irene fins a Piau-Engaly, vull fer el Soum de Salettes. Al sortir d'Azet el dia no esta malament però a mesura que anem pujant cada cop esta pitjor. Parem el cotxe a l'aparcament de l'estació (1865 mts.) i plou una mica però el dia esta totalment tapat. Ens equipem per la pluja i baixem fins al marge del riu, punt on he de creuar. De moment no he agafat els esquís, volem fer temps per veure si millora una mica, donem una volta per la zona i comença a ploure amb més ganes, a sobre els núvols han baixat fins a la nostra cota i no es veu res. Tornem al cotxe i després d'esperar una estona decidim deixar-ho per avui. Anem al vessant sud on el temps és millor però la cota de neu esta tan alta que no val la pena ni intentar posar-nos els esquís. Aprofitem el dia per conèixer unes pistes de muntanya per fer uns cims al Vall de Chistau el proper hivern.
Avui dilluns al obrir la finestra de l'habitació el primer que veiem és el cim de Lustou (3023 mts.) davant nostre, quin cim més maco, podem veure l'aresta que vàrem fer fa uns anys.
Al ser dia de tornada a casa busquem un cim de camí de tornada amb poca aproximació i directa, aquest és el Pic de l'Aiguillette (2517 mts.). Surto de l'aparcament de la boca nord del Túnel de Bielsa (1815 mts.) i després de travessar la carretera enfilo el camí d'herba fins a les primeres clapes de neu (1885 mts.) on ja em puc calçar els esquís (15 minuts des del cotxe), el pendent és moderat tota l'estona i he de creuar tres a quatre allaus de fusió que s'han produït aquests dies passats amb les pluges. Arribo a la part inferior del fals coll i el pendent és considerable, fa molta calor, doncs, queda enclotat i no corre gens d'aire, amb tres llaçades arribo al fals coll (2392 mts.). Aprofito per beure una mica i per estudiar la continuació. La neu a partir d'aquí està força dura i el pendent és pronunciat per tant prefereixo posar-me els grampons per guanyar amb seguretat. La pujada es fa molt bé, arribo al peu de la roca on em trec els grampons i continuo, l'aresta és fàcil però tens patí pels dos vessants, finalment arribo al cim del Pic de l'Aiguillette (2517 mts.), dues fotos i enfilo amb seguretat la baixada cap al fals coll on tinc els esquís. Primer desgrimpant el tram de roca fins que arribo on he deixat els grampons, me'ls poso i continuo per la neu que esta molt bé i dóna molta seguretat, arribo al fals coll, guardo els grampons, fixo les botes i a gaudir d'un gran descens amb neu primavera fins a 10 minuts del cotxe.
Cim molt maco però per combinar amb el  Pic de Port Vieux (2723 mts.) amb un dia amb més temps, s'ha de repetir.


Desnivell: 730 mts.

Recorregut: 6,3 Km.

Horari: 3h 16m.




El dissabte al arribar al poble de Azet on passarem els tres propers dies, el cel no té bona pinta.


Al mateix poble, la gent mireu que fa servir per marcar els camps........................


Pals d'esquí.


El diumenge tot i que el pronòstic era bo, al arribar a Piau plovia bastant.


Vàrem baixar fins al marge del riu i esperem més d'una hora, però el temps no s'arregla.


El Soum de Sallettes tindrà que esperar un altre dia (i si pot ser durant el més d'abril, millor)


El dilluns al matí des de l'habitació es veu aquest magnífic dia amb un cim especial al fons.




A l'inici de la sortida, uns metres per sobre de la boca nord del túnel de Bielsa (1815 mts.)


A la dreta es pot veure el fals coll (2392 mts.) per on tinc que passar.


A la part inferior es pot veure l'aparcament.


Allaus de fusió per tot arreu.


Ja s'intueix el fals coll.


Bona neu primavera per pujar sense ganivetes.


A punt de creuar pel mig de l'allau.


Des del fals coll (2392 mts.) ja es pot veure el cim.


Pic de Port Vieux (2723 mts.)


La part superior es fa sense grampons per l'aresta de roca (fàcil).


Pic de l'Aiguillette (2517 mts.)


Al fons el Pic de Garlitz (2798 mts.)


Des del cim amb el zoom es pot veure l'aparcament.


Panoràmica des del cim.


L'aresta per anar al Pic de Port Vieux (2723 mts.)

1 comentari:

Teresa ha dit...

Apuntat per a la propera temporada el Pic de Port Vieux .

I que bonic que és el Lustou, i quin bon record guardo amb el Peio i la Maider.

Fins aviat.
TT