divendres, 25 de març de 2016

Kazbek (5034 mts.), Tercera part.


Dimecres 23/3/2016.

Després de la pallissa d'ahir avui tenim un dia relativament tranquil, ens quedem dins del sac fins passades les 9 del matí, dins de l'habitació del refugi tenim una temperatura de -10º. Després d'esmorzar una mica a l'única habitació calenta del refugi on a part de fer la funció de menjador serveix d'habitació pels dos cosins que cuiden del refugi. Han pujat fa 2 setmanes i s'han de quedar aquí dalt durant dos mesos, són dos personatges curiosos, tenen uns 25 anys i són tan diferents els dos. Un li diem Rostof i és el treballador: talla llenya (per la petita llar de foc metàl.lica), agafa neu per fondre-la i fer aigua, etc. L'altre sembla un kumbaià amb uns rochetons i quan no fuma està dormint, dos personatges.
El temps a l'exterior ha canviat totalment, avui el vent bufa amb molta força, la visibilitat és dolenta i neva a estones. Un panorama ideal per gaudir d'un dia a l'alta muntanya, poc després de les 12 del matí i després de protegir-nos bé del vent i del fred sortim per guanyar una mica d'alçada i així ajudar al procés d'aclimatació. El David pujarà un tram amb esquís, el Pedro i jo pujarem caminant per l'aresta, ja que es veuen bastantes pedres al recorregut a causa del vent regnant a la zona. Durant el trajecte trobem fites que ens ajuda a l'orientació de l'itinerari, la pujada és molt constant però el vent dificulta la progressió.
Al arribar a la cota 3890 trobem una petita capella on aprofitem per fer unes fotos, darrere nostre veiem un turonet i decidim pujar-hi tot i el mal temps a la zona. El turó té 4050 mts., el temps continua igual, per tant fem mitja volta i iniciem el descens que efectuem sense cap problema. Arribem a Betlemi Hut (3650 mts.) i aprofitem que dins no fa vent (si molt fred) per canviar-nos, un sopar suau i a dormir que a l'endemà toca llevar-se ben d'hora.


Desnivell: 445 mts.

Recorregut: 3,9 Km.

Horari: 2h, 47m. 
Al matí i amb una temperatura de -10º no s'ha de perdre mai el somriure.


Sortim de Betlemi Hut (3650 mts.) amb molt de vent i dolenta visibilitat. Al fons  Betlemi Hut.


Comença a nevar.


Jo he preferit pujar sense esquís, per què hi ha moltes pedres.


El Pedro a l'aresta al mig de la tempesta.


La pujada tot i estar a quasi 4000 metres és força agradable.


A l'esquerra podem veure al David que ha preferit pujar amb esquís.


David aclimatant per intentar el cim demà.


A punt d'arribar a la part superior de la petita capella (3890 mts.)


El temps de moment sembla que aguanta.


Petita Capella metàl.lica (3890 mts.)


Seguim més a amunt fins a un petit turonet (4050 mts.) on donem per acabat el  dia d'aclimatació.
Dijous 24/3/2016.

Durant tota la nit el vent no ha parat de bufar amb força, a les 4 de la matinada sortim a mirar el dia i tot i que hi ha núvols no neva i pràcticament no fa vent. Això si, la temperatura és exageradament alta, una cosa que no ens fa gens de gràcia. Després de fer un te i picar dues galetes sortim a l'exterior, com ja he comentat anteriorment, el vent aquí ha fet molt de mal i aquesta primera part hem de portar els esquís a l'esquena, quan encara no portem una hora de camí el vent ja comença a fer de les seves.
Poc abans de les 7 del matí el Pedro comenta que al fons de la glacera ja veu uns núvols negres que no fan gens de gràcia, dit i fet, en pocs minuts comença la tempesta de neu i vent, estem a 4250 mts. i quasi sense dir res fem mitja volta i enfilem la baixada cap al refugi al qual arribem abans de les 10 del matí, el temps és horrorós. 
Al menjador amb un te a les mans decidim quines opcions tenim i al final tots tres a una coincidim que l'única opció és baixar. Hem mirat el pronòstic meteorològic per demà i és el mateix que per avui. Ràpidament ens ve al cap el Jvari Pass (2395 mts.), coll que comunica Tbilisi amb Stepantsminda, si ens tanquen el pas no sortim d'aquí fins no se quan, i tenim el vol per diumenge 27 de març.
Esperem fins a les 12 del matí per veure si el temps s'arregla una mica i poder gaudir una mica de la baixada però cada cop està pitjor, per tant finalment decidim iniciar la baixada. El David i jo patirem la baixada amb una neu pesada, la motxilla feixuga, etc,  però res en comparació del Pedro que amb les raquetes patirà com un dels dies més durs de la seva dilatada carrera alpinística.
Finalment a 2/4 de 7 de la tarda ens recull la furgoneta al mateix lloc que ens va deixar quasi fa 4 dies.


Desnivell: + 780 mts.
                  - 2460 mts.

Recorregut: 22,3 Km.

Horari: 10h, 8m. 
Sortida cap a cim a prop de les cinc de la matinada.


Aquest primer tram hi ha moltes pedres, els esquís de moment a la motxilla.


En aquest lloc ja es poden posar els esquís.


El Pedro en ple esforç.


Punt on donem la volta (4250 mts.)


El temporal de vent i neu va ser tant fort que no vàrem fer ni una foto fins arribar quasi a baix.


Stepantsminda (1750 mts.)


L'església de Gergeti Trinity (2175 mts.)


Magnífiques muntanyes darrera l'església.


El punt d'arribada on vàrem sortir fa més de tres dies.


Al arribar al Guesthouse de Stepantsminda (1750 mts.)

Divendres 25/3/2016.

Després de descansar al Guesthouse de Stepantsminda (1750 mts.) tota la nit, al llevar-nos mirem per la finestra i està plovent amb ganes al poble (encara sort que vàrem baixar ahir pensem), a les 10 del matí ens passa a buscar una furgoneta i  iniciem el viatge de retorn a Tbilisi.
A mesura que iniciem la pujada al port l'aigua es converteix en neu, amb penes i treball aconseguim arribar a dalt del Jvari Pass (2395 mts.) però per baixar hem de posar cadenes i tenir tots els sentits alerta, doncs, la carretera està molt perillosa. Quan passem la cota 2100, ja podem parar a treure cadenes i nosaltres a respirar per què hem aconseguit passar el pas. Durant aquella nit es tornarà a tancar al pas de vehicles i no sabem fins quan.
L'últim dia el passem un altre cop a Tbilisi gaudint d'una capital i un país que a nosaltres personalment ens ha agradat molt.
Hi tornarem.
Dues paraules d'agraïment pels dos companys amb els quals he compartit aquesta expedició, i a la meva família per l'ajuda en el procés de preparació de tota la sortida.Arribem al Coll i tenim que posar cadenes, unes hores més tard es tanca el pas, fins quan?.......


Cascada d'aigua al centre de Tbilisi.


Sant Jordi.


Amb el zoom, l'estatua de Sant Jordi al centre de Tbilisi.


Tbilisi a la nit.


La Residencia Presidencial del Primer Ministre Georgía.


El David consultant el mapa turístic al metro de Tbilisi.


Arc de Sant Martí al centre de Tbilisi.


L'Arc per damunt la Catedral de Tbilisi.