dissabte, 9 de març del 2019

Pic de Ginevre (2382 mts.) i Puig del Pla Bernat (2436 mts.)


Itinerari marcat amb el rellotge Suunto Traverse.


Mapa IGN 1:25.000


En aquesta vida sempre hi ha algun cim que es resisteix a ser pujat, en el meu cas un és el Pic de Tribuna (2499 mts) amb esquís. Fa uns anys (tardor del 2016) juntament amb la Teresa i el Xavi vàrem poder fer la cresta dels Castellets al Pic de Tribuna però amb esquís no hi ha manera.
La sortida d'aquesta setmana estava orientada cap a un altre cim perquè el Xavi havia tornat dilluns passat de Noruega i no pensava que sortís aquesta setmana. Dimarts al parlar amb ell i comentar que sí que venia dissabte, ràpidament canviem de cim i al veure les bones previsions meteorològiques ens decidim a atacar el Pic de Tribuna.
També ens acompanyen el David i el Juan Carlos que avui no té cap client per guiar en el seu ofici de guia de muntanya. 6 dies després torno a estar a l'aparcament de l'estació tancada de Puigvalador (1690 mts.), seguim el mateix recorregut que fa  dies amb la Irene però la fossa de neu ha estat espectacular, avui ens hem de treure els esquís durant 100 metres, avui no arribem a l'estació intermèdia i ens desviem abans per pujar directament al cim.
El temps no és el que havia pronosticat Meteo-France, la visibilitat a estones és força dolenta i fins i tot cauen unes gotes, anem pujant i el vent incrementa la seva força, arribem a la caseta dels pisters sota mateix del cim. Aquí aprofitem per parlar tots 4 sobre que fer, decidim deixar el Pic de Tribuna per un altre dia, baixarem fins a l'estació intermèdia, posarem pells i per l'altre vall pujarem al Puig del Pla Bernat.
Ens fem la foto al cim del Pic de Ginevre (2382 mts.), en aquest moment comença a ploure, iniciem la baixada per una neu molt pesada i humida a causa de la pluja que cau, arribem a la cota 2120 on tornem a posar pells. Pugem a la carena i amb les mateixes pells baixem fins a la cota 2080 on iniciem la pujada al Puig del Pla Bernat, aquesta primera part suau però a mesura que pugem el pendent s'incrementa, assolim el llom (2250 mts.) punt que aprofitem per beure una mica i per abrigar-nos (a partir d'aquí el vent bufa amb més ganes).
Seguim pujant per pendents i guanyem els últims metres drets per després girar a l'esquerra (oest) al mateix llom que ens portarà fins al cim del Puig del Pla Bernat (2436 mts.), només arribar al cim davant nostre podem veure el nostre Pic de Tribuna (2499 mts.) a la vall de davant, fem unes fotos al mateix cim i ens preparem per a la baixada, que la farem per la canal de més a la dreta en el sentit ascendent (el Xavi la coneixia d'haver baixat fa uns anys amb el Pol).
Esgotem aquesta baixada fins a la cota 2020 on tornem a posar pells per tercera vegada, ara només ens queda assolir la part superior de l'estació (2120 mts.) on busquem la millor manera per baixar directes fins al cotxe. A l'esquerra del telecadira Bosc Negre hi ha una pista negre (Lys) que en uns anys no ser si es podrà baixar perquè de no passar ningú estan creixent avets pel mig de la pista. És una negra magnífica, la trobem en perfecte estat i podem gaudir d'aquesta última baixada del dia.
Tot i no haver pogut assolir l'objectiu del dia, finalment hem pogut salvar el dia amb nota positiva i hem gaudit de la companyia de tres amics difícil de coincidit tots junts la mateixa sortida.



Desnivell: 1250 mts.

Recorregut: 14,2 Km.

Horari: 6h, 13m.  








El Juan Carlos i el David a l'inici de la sortida.


S'incrementa el pendent.


El Xavi en ple esforç.


Arribant al cim, el temps cada cop pitjor.


El Juan Carlos avui que no tenia clients per guiar ens pot acompanyar.


Xavi, fa 6 dies estaves a Noruega i avui al nostre Pirineu.


Antiga caseta de Puigvalador a sota del cim.


Al cim del Pic de Ginevre (2382 mts.)


El Juan Carlos iniciant la baixada.


A la càmera ja es poden apreciar les gotes de pluja.


Aquesta lleugera pluja significa: neu humida.


Xavi, quina diferència de neu de fa 6 dies, en 30 dies la tornarem a gaudir........


Que bé que esquies David.


Ara plou una mica més.


Pujant al Puig del Pla Bernat.


En aquesta part del Capcir encara queda força neu a cotes altes.


Acabem de sortir de la part més dreta d'aquesta pujada.


Al fons podem veure el llom final, el cim està cap a l'esquerra.


Pocs metres per assolir el cim.


A l'arribar al cim el primer que podem veure és el Pic de Tribuna (2499 mts.)




Des del cim visió cap a Formiguerès.


Al cim del Puig del Pla Bernat (2436 mts.)


Descens inicial del cim pel mateix llom.


Bona neu primavera.


Baixada directa des de la part superior de l'estació (2120 mts.) fins al cotxe.


El Xavi gaudint d'aquest descens.



Esquí agressiu del Juan Carlos.




El Juan Carlos i el Xavi baixant cap al cotxe.


El David en ple descens.



Els tres acabant la baixada amb el poble de Puigvalador a la part inferior.


Aquí podem veure per on acabem de baixar, queda poc fins l'aparcament.

1 comentari:

Xavier M ha dit...

Molt ben documentada la sortida i els comentaris molt adients.
Apa! a veure si ens neva una mica