diumenge, 24 de desembre de 2017

Puig del Pam (2470 mts.)


Itinerari marcat al mapa IGN Francès.


El mateix recorregut amb el Suunto Traverse.


Just avui fa una setmana vàrem poder veure amb la Teresa la cara sud del Puig del Pam (2470 mts.) que estava en condicions, era un itinerari que encara no havia fet mai. Veient les condicions que hi ha al Pirineu als vessants que no son sud (va ploure el dilluns i després al fer fred, ha quedat tot gelat) decidim anar a provar sort.
Sortim de l'aparcament (1790 mts.) al costat de la Gîte d'Etape Azimut molt a prop de l'estació de Les Angles, agafem el Sender Nòrdic (gratuït) que en una mica més de 2 kilòmetres  i en una lleugera baixada ens deixa al Llac de Balsère (1770 mts.), aquest està completament glaçat, tot i que veiem una nota de l'alcalde de la zona on prohibeix passar per damunt del Llac glaçat.
Continuem deixant el Llac a la nostra dreta, el Sender Nòrdic s'acaba però continua una petita pista forestal que amb la innivació que té podem passar amb els esquís tota l'estona. Hem recorregut 5 kilòmetres des de la sortida i arribem a un refugi totalment arreglat però tancat: Jasse de Gagnade (1878 mts.)situat en un lloc idíl·lic, amb taules i bancs de fusta per fer el pícnic a l'estiu (ara, els bancs estan enterrats per la neu i quasi pots passar amb els esquís per damunt de la taula).
Bevem una mica i continuem pel mig del torrent que s'interna dins del bosc, per sort el bosc no és gens espès i es passa amb facilitat, el problema serà aquest tram a la baixada per la dolenta qualitat de la neu. Quan arribem a la cota 2130 sortim del bosc i ja podem veure la pala cimera de més de 300 metres. Pugem per la part esquerra amb una neu una mica dura però que es deixa pujar molt bé sense ganivetes, ja veiem que al baixar això serà una neu meravellosa per gaudir de la baixada, la pujada en cap cas supera els 25º.
Els últims metres abans d'arribar al cim, el vent ha fet de les seves i s'ha emportat la neu, ens hem de descalçar els últims 5 minuts, arribem al cim del Puig del Pam (2470 mts.), la visió des d'aquest cim és magnífica, just davant nostre ens trobem al Petit Peric (2690 mts.) i el Pic Peric (2810 mts.), avui no fa gens de vent, quina diferència de fa una setmana. Podem gaudir d'aquest cim sense gens de  pressa, parlem amb dos francesos que han pujat per un altre vessant. Al cap d'una bona estona, agafem els esquís i caminem uns 5 minuts fins on comença la neu, ens preparem per a la baixada i comença la festa. Una magnífica neu primavera o moquette com diuen els esquiadors francesos ens espera aquests primers 400 metres, pendents suaus per gaudir del descens.
A mesura que ens apropem al bosc el sol s'amaga entremig dels arbres, la temperatura està baixant i això fa que ens trobem amb la neu més dolenta de totes (crosta), encara rai que el tram no és massa llarg i tampoc té massa inclinació, finalment arribem a la Jasse de Gagnade (1878 mts.) on fem una parada per recuperar forces, escoltem uns sorolls per la part de darrere del refugi, anem a mirar que es i veiem uns isards que estaven per la zona.
Continuem baixant, amb trams planers on hem de  remar i trams de suau baixada on només ens hem de deixar lliscar arribem al Llac de Balsère (1770 mts.). Parem a posar pells per remuntar els 2 kilòmetres de lleu pujada que ens deixa a l'inici de la sortida d'avui.
A veure si cau ja la nevada que estem esperant tot l'hivern, per poder gaudir amb tranquil·litat de la neu aquesta temporada.


Desnivell: 850 mts.

Recorregut: 16, 4 Km.

Horari: 6h, 12m.El Puig del Pam (2470 mts.) des del mateix aparcament de l'Azimut (1790 mts.)


Iniciem la sortida pel Sender Nòrdic que porta al Llac de Balcère. 


Al fons podem veure les pistes de Les Angles per les quals vàrem baixar ara fa una setmana. 


Distància per arribar al Llac de Balcère.


Llac de Balcère (1770 mts.) completament glaçat.


Avui dia magnífic, sense vent i amb bona temperatura, llàstima que això fa mal a la neu (alta temperatura i fred a la nit = crosta)


Després de més de 5 kilòmetres ens apropem al Puig del Pam (2470 mts.)


Arribant a la Cabana de Gagnade (1878 mts.)


A l'inici del bosc.


Es puja força bé per què no és gens espès el bosc.


Tot i que trobem algun arbre caigut al mig del torrent i hem de passar per l'esquerra.


Sortint del bosc, al fons Serra de Madres.


Pujant la pala cimera, davant nostre el Mont Llaret (2376 mts.)


Arribant al cim, al fons Roc de Madres (2469 mts.)


Al cim del Puig del Pam (2470 mts.)


Serra de Madres (2470 mts.)


Davant nostre el Petit Peric (2690 mts.), darrere el Pic Peric (2810 mts.)

Sortint del cim amb una magnífica neu primavera (moquette)


En tot el dia no hem trobat ningú i podem gaudir d'una gran baixada.


En aquests dies els vessants sud són els millors per gaudir d'una bona neu.


Tota la pala per nosaltres sols.


Dia radiant, després al bosc ja arribarà la neu dolenta (crosta)Des del camí de tornada podem veure les nostres traces a l'esquerra.


Amb el zoom millor.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Josep Maria una molt bona decisió que ens va fer gaudir d'un descens amb una neu excel.lent fins al bosc i tot un espectacle veure de tant a la vora els Isards.
Ens veiem de nou.
TTF