dissabte, 25 de febrer de 2017

Vallter 2000- Núria.Avui tenim la sort que la Irene ens farà la logística de la sortida i així podem realitzar aquesta sortida només en un sentit (fa 8 anys la vaig fer anar i tornar en el dia), ens acomiadem d'ella a l'aparcament inferior de Vallter 2000 (2005 mts.), la Teresa i jo marxem a fer la travessa amb esquís fins a Núria, la Irene amb el cotxe baixarà fins a Ripoll per després pujar a Ribes de Freser, agafar el cremallera i hem quedat de trobar-nos a Núria.
Iniciem la pujada per la pista del Xalet, l'estació encara està tancada i podem pujar tranquil·lament per la pista, al passar l'alçada del refugi d'Ulldeter (2235 mts.) ens desviem a l'esquerra i enfilem el camí cap al Coll de la Marrana, a l'arribar a la part inferior del Coll veiem uns esquiadors que per fer els últims metres per arribar al Coll pateixen més del normal (està gelat), nosaltres posem ganivetes per assegurar aquests metres, i a l'arribar al pas agraïm de portar-les posades.
Ja des del cotxe hem vist que a les carenes feia molt vent, a l'arribar al Coll de la Marrana (2529 mts.) no és menys, i el vent és molest, ens posem el Gore i continuem sense treure pells uns 150 metres més, des d'aquest punt ja podem treure-les i gaudir més de la baixada. Ens ve a saludar el Pol amic del Centre excursionista de Caldes que també van cap a Núria, traiem pells i fem un descens perdent la mínima alçada possible i allargant al màxim el recorregut, podem arribar fins a la cruïlla del riu Freser (2440 mts.), tornem a posar pells, ens acomiadem del Pol i continuem per la suau coma direcció a la Cabana de Tirapits (2695 mts.) a l'arribar la trobem tota colgada per la neu, en aquest punt posem ganivetes per pujar al fals coll que tenim a sobre de la Cabana, la neu encara està força gelada en algun tram, quina diferència en una setmana, el vent i les altes temperatures ha fet canviar com un mitjó la qualitat de la neu. 
Arribem a la carena i en pocs minuts assolim el Pic Inferior de la Vaca (2812 mts.), el tram que ve ara és un puja baixa constant, després de passar pel Coll de la Vaca (2793 mts.) pugem al Pic Superior de la Vaca (2825 mts.), en aquest punt iniciem un descens (sense treure pells) fins al Coll de Carança (2727 mts.), aquí el vent és molt fort i aixeca tota la neu pel cel. Iniciem la pujada curta fins al Pic de la Fossa del Gegant (2801 mts.) unes fotos i baixem al Coll del Noucreus (2775 mts.) punt on traiem pells, bevem una mica i ens preparem pel descens.
Aquesta primera part la neu està molt trepitjada després d'haver passat molta gent i les traces estan força dures, hem de mirar de passar per on encara no ha passat ningú. Després de baixar aquesta primera part més dreta en lloc de baixar pel mig del torrent agafem les suaus pendent de la dreta (pel camí d'estiu), per aquí encara no ha passat ningú i trobem una excel·lent neu "moquette" que ens fa gaudir d'allò més. Quan portem una estona baixant (2340 mts.) tornem a entrar a dins del torrent i ja està millor la neu, ara és primavera, acabem aquest tram i després d'un bon shuss travessem el riu per on a l'estiu està el pont de fusta i acabem de baixar els últims metres, quan estem arribant a Núria ens trobem al Pol i al seu amic que ja tornen cap a Vallter (ai, aquesta joventut), ens saludem i després d'entrar a les pistes fem els últims girs i arribem a Núria (1960 mts.) on ens trobem amb la Irene.Desnivell: 1270 mts.

Recorregut: 14,2 Km.

Horari: 5h, 29m.A l'aparcament inferior de Vallter 2000 (2005 mts.) amb la Irene que ens farà la logística.


Al cap de pocs minuts de sortir veiem davant nostre el Pic de la Dona (2702 mts.) que vàrem pujar tot just fa una setmana.


Al fons el Gra de Fajol (2708 mts.)


El refugi d'Ulldeter (2236 mts.), al fons el vent bufa amb violència al cim del Bastiments (2883 mts.)
Pujant per la pista del Xalet.


Iniciant la pujada el Coll de la Marrana.


Neu força dura per assolir el Coll.


Aquí podem veure l'última baixada del passat dissabte des del cim del Pic de la Dona.


Darrer tram per arribar al Coll de la Marrana (2529 mts.)


Del Coll seguim un petit tram amb les pells per allargar la baixada fins a Aigols Podrits.


La línia vermella és el tram que baixem sense pells, després de posar-les seguim línia lila fins al Pic Inferior de la Vaca (2812 mts.)


Direcció a la Cabana de Tirapits (2695 mts.), al fons el Coll de la Marrana.


La Cabana de Tirapits (2695 mts.) colgada per la neu.


En aquesta imatge de la tardor del 2012 la podem veure sencera. 


Iniciant la dura pujada fins a la carena.


La Teresa arribant a la carena.


Després de la dura rampa, arribem a la carena, a l'esquerra el Pic Inferior de la Vaca (2812 mts.)


A la dreta el Pic Superior de la Vaca (2825 mts.)


Seguint la carena, a la dreta el Coll de Carança (2727 mts.)


Des del cim del Pic Inferior de la Vaca (2812 mts.) podem veure darrere el Pic de l'Infern (2859 mts.)


Des del mateix Pic, visió cap al Coll de la Marrana, d'on venim.


Franqueig delicat amb neu dura.


El vent bufa amb ganes i es pot veure la neu volant al cel.


Després de baixar al Coll de Carança (2727 mts.) toca torna a pujar.


Pujant a la Fossa del Gegant amb la cara Oest del Pic de l'Infern al fons.


Amb el zoom podem veure la cara Oest del Pic de l'Infern al fons.


L'itinerari que hem realitzat passant pel Pic Superior i Inferior de la Vaca.


Pic de la Fossa del Gegant (2801 mts.)


A l'esquerra la Fossa del Gegant (2801 mts.) a la dreta el Coll de Noucreus (2775 mts.)


A la dreta, la carena per la qual hem passat fa una estona.


Des del Coll de Noucreus (2775 mts.) podem veure el Pic del Racó Gran (2779 mts.)


A la part inferior ja veiem Núria (1960 mts.), davant nostra el Puigmal (2910 mts.)


Coll de Noucreus (2775 mts.)


Que petita et veus Teresa enmig d'aquest oceà blanc.


D'allà dalt venim.


Ja ens queda poc per arribar a Núria.

1 comentari:

Teresa ha dit...

Quin canvi de la setmana passada, a causa del fort vent ens ha deixat tot FORÇA ENCROSTAT!!!! però baixant a Núria ens donem el luxe de fer uns quants girs, fiu fiu.
Tot i això ens va acompanyar el solet tot el dia i es va fer agrair.
Fins la propera.
TT