dissabte, 24 de setembre de 2016

Pic de Baxouillade (2546 mts.) per la Vall de Galba.
La sortida d'avui és una continuació de l'excursió de fa dues setmanes, quan vaig estar a l'estany de Laurenti i vaig pujar Le Roc Blanc. Davant d'aquest cim que us acabo de dir, hi ha dos cims que encara no he pujat i els hi tinc moltes ganes, un és el Baxouillade i l'altre el Pic de la Tribuna.
Després de mirar els mapes una vegada i una altre, avui farem una sortida dividida en dues parts: La primera a tir segur, consisteix a seguir la Vall de Galba i arribar a la Portella d'Orlu (2268 mts.) per després continuar cap al Pic de Baxouillade (2546 mts.) fins aquí cap problema. Després ja vindrà la segona part d'investigació, des del cim desgrimparem fins a la Portella de Laurentí (2407 mts.) i a partir d'aquí veure com esta la continuació de la cresta fins al Pic de la Tribuna, per això avui anem carregats amb tots els estris d'escalada, que si tascons, que si friends, mosquetons dues cordes, etc.
Sortim quant encara està fosc de l'aparcament (1620 mts.) situat a la Vall de Galba, uns 700 metres abans del refugi de la Jaceta. Continuem tota la pista plena de tolls d'aigua (el dia anterior va ploure molt) tot i que el dia d'avui com deien els pronòstics meteorològics és magnífic sense ni un núvol, passem el segon refugi de la Jaça de la Llosa (1770 mts.) aquest lliure i obert no com el primer que és privat i esta tancat. Uns 400 metres després de passar el refugi a la cota 1810 mts. girem a la dreta i deixem el camí principal (GR de Pays du Tour du Capcir) per seguir per un sender que en algun moment es perd, després d'una forta pujada arribem a un pla (1920 mts.) on hi ha molta aigua acumulada i has d'anar amb compte de no mullar-te els peus sense adonar-te.
Després de creuar tot el pla i per la part esquerra iniciem una altre forta pujada que ens deixa al costat de una nova estació meteorològica la qual passem per la part esquerra. Continuem per una suau pujada fins a situar-nos al peu de la Portella d'Orlu (2268 mts.) on hi ha un petit estany que amb les aigües d'aquests últims dies torna a tenir aigua, recordeu que fa 15 dies a l'altre vessant (3 kilòmetres al nord) un altre estany en aquesta mateixa alçada estava completament sec.
A partir d'aquí una forta pujada ens deixa a la Portella d'Orlu (2268 mts.) punt on aprofitem per fer la primera parada del dia, després de fer unes fotos i beure una mica seguim per l'aresta sud i amb un franqueig ascendent ens situem al peu de la bretxa que comunica amb l'altre vall (Pic de Canras), una feixuga pujada amb pedra solta ens serveix per arribar aquesta bretxa (2460 mts.), tenim davant nostre el Pic de Le Roc Blanc que vaig pujar fa dues setmanes, ara només ens falta girar a la dreta acabar els últims metres fins al cim, en aquest tram que no ha tocat el sol tenim un parell de relliscades doncs el terreny està molt moll. Fent servir les mans en els darrers metres assolim el cim del Pic de Baxouillade (2546 mts.) aquí si que fem una parada una mica més llarga que l'anterior, també aprofitem per veure la continuació de cresta.
Iniciem el descens pel vessant contrari que hem pujat direcció a la Portella de Laurentí (2407 mts.), i al cap de pocs minuts ja veiem quina serà la continuació, molta herba poca roca i l'herba molt mullada cosa que treu molta seguretat a l'itinerari. Desgrimpem un bon tram però cada cop està més dret, amb una forta timba a la dreta i sense cap mena d'assegurança ni punt on poder agafar-te amb les mans, per unanimitat i sense dubtar-ho ningú dels tres decidim tornar a pujar al cim i baixar per on hem pujat.
Finalment després de passar pel cim baixem pel mateix lloc que hem pujat, excursió molt maca per una vall desconeguda per nosaltres però ens ha faltat tocar roca i poder grimpar-escalar una estona que per això hem carregat tot el material, en fi, un altre dia serà. 


Desnivell: 1015 mts.

Recorregut: 16,20 Km.

Horari: 7h, 25m.

Encara no s'ha fet de dia quan iniciem la marxa.


Primeres llums del dia amb el Mortiers (2605 mts.) al fons, els tolls d'aigua de terra ens deixen veure l'aigua caiguda el dia anterior.
Refugi de la Jaça de la Llosa (1770 mts.), darrere a l'esquerra el Pic de Mortiers, a la dreta el Puig de Terrers.


El paisatge és magnífic, tot està molt verd.


Ombres a primera hora del matí.


A punt d'iniciar aquesta pujada per la part esquerra fins al pla que s'intueix a la dreta.


A l'esquerra el Pic de Baxouillade (2546 mts.)


A l'esquerra el Puig de Terrers (2540 mts.), a la dreta la Portella d'Orlu.


A l'esquerra el Baxouillade, a la dreta el Pic de la Tribuna.


Portella d'Orlu.


A sota la Portella, l'estany amb aigua després d'aquestes darreres pluges.


Forta pujada per arribar al coll.


A la dreta s'intueix el coll.


Des de dalt de la Portella d'Orlu aquesta és la visió cap a Ax-les-Thermes.


Portella d'Orlu (2268 mts.)


Dent d'Orlu (2222 mts.)


Pic de Saint- Barthélemy (2348 mts.)


Ja es pot veure el cim, hem de passar per la bretxa de l'esquerra.


Ja ens estem apropant, aquest tram amb els blocs és una mica pesat.


Arribant a la part superior de la bretxa.


Bretxa (2460 mts.)
Itinerari seguit fa dues setmanes per pujar al Pic de Le Roc Blanc (2542 mts.)


Últims metres abans d'arribar al cim.


Pic de Baxouillade (2546 mts.)
A l'esquerra el Petit Peric (2690 mts.) i a la dreta el Puig Peric (2810 mts.)
La Carme jugant amb les meves ulleres.


A l'esquerra Le Roc Blanc, al fons l'estany de Laurentí.


Estany de Laurenti (1936 mts.)


Pic de la Tribuna (2499 mts.)


Iniciem el descens cap a la Portella de Laurenti (2407 mts.)


Tot el tram d'herba està molt mullat i rellisca molt, hem de girar cua i tornar enrere.


Tornant al Pic de Baxouillade per segona vegada.


A la bretxa (2460 mts.) punt que divideix l'altiplà del Pic de Canras (2459 mts.) de la Vall de Galba.


Baixant direcció als estanys de la Portella d'Orlu.


El punt més baix és la bretxa que acabem de baixar.


Petita parada per beure i menjar una mica.


De tornada cadascú amb els seus pensaments.

2 comentaris:

Carme S ha dit...

Bonica excursió a una zona tranquil·la i desconeguda per a mi a l'estiu.
Un bon lloc per estrenar botes i una millor companyia.

Teresa ha dit...

Veient el bloc he recordat la "famosa" sortida al Pic de Mortiers, el pont, el refugi, el tros que vam haver de remar .... has fet memòria Carmen ???
Un lloc preciós per tornar, i amb la mateixa bona compañía...
Ens veiem de nou ....
Teresa