dissabte, 9 de maig del 2015

Circular: Vall de Remuñe, Tusse de Remuñe (3041 mts.), per poc Pico Royo (3121 mts.), Vall de Literola.


Itinerari de pujada: color lila
         Itinerari de baixada: color vermell



Per fi ha arribat l'anticicló al Pirineu, mira que fa setmanes que l'estàvem esperant. Aquesta sortida la realitzarem amb la Carme, la Teresa i el Xavi, però farem dos equips, ja que la Carme i el Xavi tenen vacances dilluns i ells es queden els tres dies fent una travessa pel vessant Francès del Portillon.
Sortim de Sesué a les 5 del matí i al passar per l'aparcament de Literola (1595 mts.) deixem el nostre cotxe (al fer la circular, pujarem per la Vall de Remuñe i baixarem per la de Literola), continuem els 4 amb el cotxe del Xavi fins a l'aparcament de Remuñe (1790 mts.).
Comencem a caminar amb els esquís a la motxilla seguint el camí d'estiu molt ben marcat, al arribar a la cota 2000 ja podem calçar esquís però avui preferim seguir sense ells, doncs, la neu esta molt dura, ja que aquesta nit ha fet fred i es va més ràpid així. Al arribar a la cota 2250, la Carme prefereix pujar amb els esquís amb ganivetes, nosaltres seguim igual amb els esquís a la motxilla, més amunt haurem de posar grampons. Seguim fins a arribar al Portal de Remuñe (2831 mts.) punt on farem una parada per beure i menjar una mica (hem pujat directes des del cotxe fins aquí). Aquí ens acomiadem de la Carme i del Xavi, ells pujaran al Coll Superior de Literola (3049 mts.) després la intenció és baixar pel vessant nord i pujar al Cap de la Baca (3103mts.), baixar a dormir al refugi del Portillón (2570 mts.) i l'endemà pujar al Hourgade (ja ens explicaran els pròxims dies).
La Teresa i jo per la nostre part, iniciem amb grampons la pujada a la Tusse, franquegem la Forca de Remuñe (2945 mts.) pel nord i agafem l'aresta que divideix la Vall de Remuñe del Ibon Blanco de Literola, després d'uns metres de descens enfilem l'última pala de neu que ens deixa al cim de la Tusse de Remuñe (3041 mts.), el dia és espectacular tot i que aquí al cim fa bastant vent. Vista genial des d'aquí dalt: Cabrioules, Pic Rabadá y Navarro, Maupas, Perdiguero, etc.
Baixem fins al Portal de Remuñe on tenim els esquís, ens els calcem i baixem fins a situar-nos al costat de l'Ibon Blanco de Literola (2740 mts.), posem pells i pugem direcció al Pico Royo (3121 mts.) quan portem un centenar de metres i veient la calor que estava fent decidim deixar el cim per un altra ocasió.
Baixem els 200 metres de desnivell per una neu primavera boníssima fins a arribar al mateix Ibon Blanco, hem de remar una mica, ja que una franja rocosa s'apropa molt al llac i no ens permet franquejar per la part superior com ens hagués agradat, quan arribem a l'inici de la baixada cap a Literola s'ha de pujar a la dreta uns metres per no baixar pel mateix torrent, de vegades esta en condicions però aquest any no estava en condicions i és preferible baixar més a la dreta del torrent.
La pala és dreta i ens deixa al Ibonet de Literola (2480 mts.), seguim tota l'estona el Torrent de Literola fins que al arribar a la cota 2090 la neu ja no és esquiable i només ens queda guardar els esquís a la motxilla i baixar fins a l'aparcament de Literola (1595 mts.) on tenim el cotxe.
Magnifica sortida de primavera a la Meca de l'esquí de muntanya en aquestes dates tan estivals, la veritat és que poder esquiar encara a mitjans de Maig és un luxe a l'abast de no massa gent. 
Molta sort a la Carme i el Xavi en la seva travessa pel Pirineu Francès.


Desnivell: + 1505 mts.
                - 1670 mts.

Recorregut: 21,3 Km.

Horari: 8h, 42m. 







A les 6,30 del matí ja portem més de 30 minuts de camí, al fons el Pic d'Alba amb la cresta dels 15 gendarmes a la dreta.


Durant la nit ha fet fred i la neu esta molt dura, vas més ràpid caminant.


Les allaus han estat impresionants aquest hivern, mireu les restes d'arbres arrencats.


El ritme aquesta hora és molt bo.


Cada persona carrega els esquís com millor li va, horitzontal o vertical.


La pujada es molt agradable i ràpida pel mig del torrent.


El cim ja es veu, però encara queda molta estona per a pujar-hi.


Sempre present la Forca de Remuñe.


El Xavi ben carregat ja que ell i la Carme es queden per la zona tres dies.


Punt on tenim que girar a l'esquerra per pujar al Portal de Remuñe.


Forca de Remuñe (2945 mts.)


Al fons i a la dreta la Tusse i la cresta cap al Rabada, Navarro i Maupas.


Tusse de Remuñe i Pic Rabadá.


Nosaltres preferim pujar amb grampons, la Carme amb esquís i ganivetes.


La Forca cada cop més a prop.


Cara sud del Maupas (3109 mts.)


Pic de Bom (3008 mts.)


Arribant al Portal de Remuñe (2831 mts.), a la dreta la Forca de Remuñe (2945 mts.)


En aquest moment ens separem, la Carme i el Xavi van direcció al Coll Superior de Literola i nosaltres cap a la Tusse de Remuñe (3041 mts.)


L'aresta que porta a la Tusse, al fons el Pico Maldito (3350 mts.)


Cara sud del Maupas (3109 mts.) des de una altre perspectiva.


Uns metres de baixada i la última pala fins al cim.


La Teresa arribant al cim, darrera es pot veure tot el cercle del Perdiguero.


Tusse de Remuñe (3041 mts.)


Pic de Cabrioules, a l'esquerra l'Occidental (3106 mts.) i a la dreta l'Oriental (3116 mts.)


Des del cim de la Tusse es pot veure el Coll Inferior de Literola (2983 mts.)


La cresta que uneix la Tusse amb el Maupas, passant pel Rabadá y Navarro.


Vessant Francès amb l'estació de Superbagneres.


Part del descens de la Tusse, a la dreta l'Ibon Blanco de Literola ( 2740 mts.)


Baixant de la Tusse podem veure a la Carme i el Xavi direcció al Coll Superior de Literola (3049 mts.)


El camí ja recorregut fins a la Tusse de Remuñe.


A punt de passar l'Ibon Blanco de Literola (2740 mts.)


Pujant direcció al Pico Royo.


A l'esquerra es pot veure el Coll Superior de Literola (3049 mts.)


La Teresa amb l'Ibon Blanco de Literola al seus peus.


A la baixada després de creuar l'Ibonet de Literola (2480 mts.)


Punt final de la baixada amb esquís (2090 mts.), quedarà una hora de porteig fins al cotxe.

5 comentaris:

Teresa ha dit...

Els desitgem el millor a l'altre equip de la travessa,i quina enveja no poder estar amb ells.
Quedem a l'espera de les seves notícies.
Com de malament em va saber no poder arribar al Pico Royo, però, com em consumeix la calor, ja ho sabeu sóc de fred......!!!!!!!!!
Fins la propera
ahhh moltes gràcies pel temps invertit a preparar les sortides perquè les portin a terme els altres.

Anònim ha dit...

Vaya salida POTENTE.
Para gente POTENTE.
Vuestro, Paco.

Anònim ha dit...

Quina passada, ja m'han dit que tu arribes tan sobrat com jo.
Arnau el nen

Carme S ha dit...

Tot super bé, vam anar canviant de plans segons la neu i condicions. No va caure l'Hourgade però a canvi vam fer l'Spijeoles.
A nosaltres ens va quedar pendent la Tusse de Remuñe però vam fer el Pico Royo. Tot controlat entre els 4.
La propera temporada podem repetir la travesseta, "3 TRESMILS EN 3 DIES"
PD. Teresa, no pateissis pel Royo, ja caura. Segur que així vau trobar millor neu de baixada.

Xavier M ha dit...

Doncs com comenta la Carme va estar prou bé, per recordar-ho molt de temps. Torno a fer el comentari, més detallat, per si volem repetir-la més endavant
.
Dissabte, Després d'acomiadar-nos de la Teresa i el Josep Maria, la Carme i jo pujem al coll superior de Literola (3049 m). Deixem els esquís i amb el piolet ascendim el Pico Royo (3121m amb petita grimpada fàcil inicial).
Observem que amb més neu hagués estat possible baixar amb esquís directament des del cim. Tornem al coll i descendim enllaçant tubs sobre neu 'moquette' fins a cota 2600 prop del llac del Portillon (S2).
.
Posem pells i ascendim la Tousse de Montarque (2889 m). La part final la pujem des d'un petit coll al SE del cim. Iniciem la baixada per una dreta pala orientada en direcció al refugi (S4 el primer tram) i enllacem amb l'itinerari 'normal' esquiant sobre neu primavera amb bona base arribem a les 14,30 al refugi del Portillon (2560m) (no guardat, excel·lent, mantes, calefacció i llum). Allà parlem amb uns francesos molt amables sobre les condicions de neu
.
Diumenge: Pic des Espijeoles (3065 m en itinerari circular)
A les 08:15 baixem en direcció al llac Saussat sobre neu molt dura (finalment acabem posant grampons), resseguint el camí d'estiu, doncs el tub directe no té prou neu. A cota 2100m, prop d'un petit llac, posem pells i remuntem a la dreta. Hi ha vàries canals aparentment factibles i acabem pujant per la de més a la dreta (fàcil, esquís als peus, un curt portatge). Poc a poc li anem donant la volta al cim i ataquem la dreta cara sud amb unes forçades voltes maria. Deixem els esquis a cota 3000m i arribem al cim amb una fàcil grimpada en tendencia a la dreta (fites) (13:00 hrs). El descens de la cara S és espectacular (S3 i algun tram una mica mes) Tornem al refu passant prop del coll des Gourgs Blancs
.
Dilluns : Deixem el refu a les 07:00 i ascendim el collado inferior de Literola. Inicialment el camí d'estiu. Primer un tram d'estret camí excavat a la roca sobre d'un cingle. Després segueix un flanqueig expo sobre neu amb piolet i grampons(30). A continuació un tram de camí curt sense neu i una pala amb piolet i grampons de (45) que cal ascendir. A partir d'aquí un flanqueix fàcil a la dreta permet empalmar amb la vall principal . En total gairebé una hora per guanyar 120 metres de desnivell. A les 09:15 hrs arribem al collado inferior de Literola (2983m). A les 10:30 hrs iniciem un descens trepidant des del collado de la Forqueta resseguint la vall de Remuñe sobre neu molt transformada disfrutona
.
En resum, una zona magnífica i una experiència encara millor
.
Felicitats també a vosaltres per la vostra activitat i especialment per a la Teresa, que va tenir que suplir la seva manca d'experiència en pendents fortes amb la seva empenta i força de voluntat habituals