dissabte, 18 d’abril de 2015

Travessa dels Tres Colls entre Andorra i l'Ariège.Finalment avui sortim la Carme, la Rosa, el Xavi i jo. Tornem a la Vall d'Incles aprofitant que pràcticament està oberta la pista fins al Pont de la Baladosa (1845 mts.), només hem de caminar 10 minuts i al mateix Pont ja ens podem calçar els esquís.
Aquesta travessa es va gestar quan vàrem fer la sortida al  Pic d'Escobes (2781 mts.)  doncs vaig veure que es podien enllaçar aquests tres colls entre Andorra i l'Ariège.
Agafem el camí, direcció al refugi de Juclar i quan arribem a la cruïlla dels rius Juclar i Siscaró agafem a la dreta (indicador refugi del Siscaró). Seguim tota l'estona el curs del riu Siscaró (sempre pel seu vessant dret) fins que arribem al refugi del Siscaró (2159 mts.) a partir d'aquí tenim dos camins: a la dreta del refugi (pel mig del Torrent) o a l'esquerra (pel llom), nosaltres agafem el primer camí, els dos van a donar al mateix lloc però crec que un cop avançada la temporada i amb les calorades és millor agafar el del llom, ja que pel que pugem nosaltres estàs sentint tota l'estona l'aigua sota teu. Arribem a una zona planera, Basses del Siscaró (2390 mts.), al fons ja veiem el primer Coll del dia, ens apropem al peu de la pala final, la neu superficial està una mica estovada però encara així, ja que el pendent és considerable, preferim posar ganivetes i sense cap problema arribem a la Portella del Siscaró (2549 mts.), desistim de fer el Pic del Siscaró (2637 mts.) doncs el dia que ens queda és força llarg i el temps no està del tot clar. Traiem pells i iniciem un descens fins a l'Estany del Siscar (2191 mts.), la neu en aquest descens serà la pitjor del dia, doncs, està molt pesada i en algun lloc fins i tot podrida de les pluges d'aquests últims dies.
Aprofitem per beure i menjar una mica, tornem a posar pells i cap amunt direcció al Coll sense nom (2597 mts.), ens situem al peu mateix de la canal que ens deixarà a la part superior del Coll. Són aproximadament uns 200 metres de desnivell, la primera meitat la pugem amb els esquís als peus, després el pendent d'uns 40º recomana posar els esquís a la motxilla i pujar caminant. No ens fa falta ni els grampons ni el piolet, doncs, és vessant sud i fa una bona estona que li toca el sol. Quan anem pujant estem cada cop més nerviosos per saber que ens trobarem a l'altre vessant, podrem baixar esquiant?, necessitarem el piolet i els grampons?, trobarem mitxa?. Doncs tot el contrari, unes pales magnífiques per baixar esquiant S3 i S2 i amb una molt bona neu primavera. Al Coll sense nom (2597 mts.) aprofitant que no fa gens de vent descansem una estona, ja que la pujada ha estat dura amb la calor que feia. Després de tornar a treure pells baixem directament fins a l'Estany de l'Alba (2355 mts.) on tornem  a posar pells per tercera vegada i remuntem fins a arribar al Coll de l'Alba (2546 mts.), aquí s'ha girat un vent molt fort que dificulta fins i tot treure les pells. Baixem primer fins a la Collada de Juclar (2463 mts.) i després arribem a la meitat del Primer Estany de Juclar on posem pells per quarta i última vegada, arribem a l'inici de l'Estany i baixem un tram fins a situar-nos al peu del Pic de la Tossa de Juclar (2699 mts.), a l'esquerra del camí de baixada d'estiu del Refugi de Juclar, això ens permet gaudir d'un gran descens directa i sense necessitat de treure esquís fins al mateix Pont de la Baladosa (1845 mts.).
Genial sortida sense trobar-nos a ningú a partir de la desviació del Refugi del Siscaró.Desnivell: 1485 mts.

Recorregut: 17,25 Km.

Horari: 7h,18m. 


Els primers metres els fem amb els esquís a l'esquena.


Just al arribar a l'antic càmping del Pont de la Baladosa (1845 mts.) ja calcem els esquís.


Plà del Siscaró (2160 mts.)


Refugi del Siscaró (2159 mts.)


La Carme direcció a la Portella del Siscaró (2549 mts.)


Els núvols amenaçadors per darrera nostre.


Arribant a la Portella del Siscaró (2549 mts.)


Grans cornises a la nostre esquerra, hem de deixar una distancia prudencial fins al final de la cornisa, doncs es pot trencar.


Primer canvi de pells dels quatre que farem al llarg del dia, Estany del Siscar (2191 mts.) 


Pujant direcció al Coll sense nom (2597 mts.) que ens permetrà passar a l'altre vessant de la muntanya.


Fins al punt que hi ha a la dreta de l'esperó de roca pugem amb els esquís als peus, després obrint traça fins a dalt del Coll.


Primers girs pel vessant nord del Coll sense nom (2597 mts.)


Baixant direcció a l'Estany d'Alba.


Molt bona neu primavera en aquest vessant nord de l'Ariège.


Tercer canvi de pells al costat de l'Estany de l'Alba (2355 mts.)


Allaus de fusió que baixen del Pic de Ruf (2619 mts.)


Del Coll sense nom acabem de baixar fins a l'Estany de l'Alba i ara pugem direcció al Coll de l'Alba (2546 mts.)


Sota la Carme i el Xavi podem veure l'Estany de l'Alba (2355 mts.) completament glaçat.


La Rosa a punt d'arribar al Coll de l'Alba (2546 mts.)


Des del Coll de l'Alba (2546 mts.) podem veure el Pic de Ruf (2619 mts.)


Pic de Noé (2748 mts.)


L'Alt de Juclar (2588 mts.) vist des de l'Estany Primer de Juclar.


La primavera avança i els Estanys més baixos comencen la fusió.


El Xavi a punt d'iniciar els 500 metres de descens fins al cotxe, darrera seu el Pic d'Escobes (2781 mts.)

2 comentaris:

Carme S ha dit...

Gràcies a les "mentes pensantes" per dissenyar una circular tan maca.
Per començar la meva temporada no està malament, eh?
SALUT

Teresa ha dit...

Quina diferencia de paisatge de la sortida que et vaig acompanyar el juliol passat, ja recordo que vas comentar la jugada de fer-la amb esquis.

Enhorabona de nou
Salut
TT