diumenge, 2 de març del 2014

Núria (1960 mts.), Coll de Noucreus (2799 mts.), Jaça de Baix (2170 mts.), quasi Noufonts(2610 mts.), Núria (1960 mts.).



La passada temporada d'esquí de muntanya ja no vaig venir cap vegada per Núria, l'última va ser una solitària l'any 2012, i és una llàstima, doncs amb neu és el paradís de l'esquí de muntanya.
Sortim de Núria (1960 mts.) la Carme, la Teresa, el Xavi i jo i enfilem direcció al Coll de Noucreus (1960 mts.), avui per pujar i a diferència de l'última vegada, sí que agafem pel mig del torrent, doncs el vent s'ha endut la neu i l'ha dipositat al mig del torrent.
El Xavi va obrint la traça fins a la cota 2500 on fa una petita parada per abrigar-se i jo agafo el relleu, ens situem al peu de l'última pala i la més dreta, avui hi ha força neu que ha portat el vent i no fan falta les ganivetes, al ser el pendent força inclinat fem unes llaçades curtes i ens situem al lateral esquerre del Coll, a uns 30 metres. En aquest punt hem de posar ganivetes per acabar els últims metres fins al Coll de Noucreus (2799 mts.), el vent bufa amb ganes però hem de mirar dues vegades cap al vessant nord per on volem baixar, doncs està tot molt pelat, quin mal que ha fet aquest darrers dies de vent. Ràpidament canviem d'itineràri i decidim baixar fins a  la Jaça de Baix (2170 mts.), és el punt on es creuen els camins per anar al Noucreus o al Noufonts.
Després de treure pells, iniciem la baixada. La primera part la neu està una mica dura però a partir de la part central de la pala la neu guanya en qualitat. A la part del torrent has d'anar amb compte doncs hi ha trams de neu una mica crosta, és en un d'aquests girs que la Teresa trenca un dels pals, l'acompanyo en un lent descens fins a arribar a la cruïlla, la Carme i el Xavi han seguit i jo, ja seguiré darrere.
Quan arribem a la cruïlla ells dos ja surten direcció al Noufonts, jo poso les pells, afluixo les botes i després de despedir-me de la Teresa segueixo cap amunt. Hem quedat que a les 13,45h donarem la volta, ja que demà és dilluns i toca matinar, em porten uns 20 minuts d'aventatge quan estic a 230 mts. del cim. Són les 13,25h. i decideixo esperar-los. Passades les 14h. iniciem tots tres el descens fins a Núria havent gaudit d'una bona neu en general, una mica encrostada en algunt punt.


Desnivell: 1310 mts.

Recorregut: 17,89 Km.

Horari: 5h, 44m.





Sortim de Núria (1960 mts.), el Xavi, la Carme, la Teresa i jo.


Pujant pel tub central direcció al Coll de Noucreus.


El vent bufa amb violència prop del Coll de Noucreus.


El Puigmal (2912 mts.) darrera la Carme i la Teresa.


Pala dreta sota el coll.


La Teresa iniciant el gir.


Coll de Noucreus (2799 mts.)


El vessant nord per on teníem que anar, completament pelat pel vent d'aquest últims dies.


Després de baixar del Coll de Noucreus (2799 mts.), posem pells i remuntem direcció al Noufonts.


Pujant per la Coma del Noufonts amb el Puigmal al fons.


Darrers metres per arribar al Noufonts.


Montserrat.


Puigmal (2912 mts.)


El Pirineu Oriental, com es veu a la foto molt pelat.


Coll de Noufonts.


Traces de la nostra baixada.


Amb la Carme i el Xavi a l'estació de Núria (1960 mts.)

2 comentaris:

Teresa ha dit...

Us escric des de Lesotho, però aviat estic ja de tornada a Tgna.
Espero poder apuntar-me alguna de les vostres properes sortides, seria genial, genial, genial.
Una forta abraçada
QUINA ENVEJA


Es de part de Román està a Sud-àfrica

Teresa ha dit...

Una sortida per RECORDAR, amb uns autèntics CRAKS.
Moltes gràcies de nou Josep Maria, per fer-me costat en el lent descens.
Un petó impressionant pels tres.
Salut