dissabte, 1 de juny del 2019

51a ascensió a l'Aneto (3404 mts.) i final de temporada d'esquí de muntanya 2018-2019


Itinerari marcat amb el rellotge Suunto Traverse.


Mapa Alpina 1:25.000


Aquestes dues darreres setmanes en general,  ha fet mal temps al Pirineu, així que no deixem passar més dies i anem a intentar la 51a ascensió a l'Aneto (3404 mts.). La Teresa i jo hem quedat amb el Xavi i el Miguel per veure'ns el divendres nit a l'aparcament de La Besurta (1900 mts.) però quan ells arriben (a les 12 de la nit), nosaltres ja estem dormint. Nosaltres sortirem abans i pujarem pel Portilló Superior que la Teresa encara no ha passat mai per aquí, el Xavi i el Miguel pujaran per Aigualluts, a veure si ens podem trobar.
Sona el despertador a les 2.15, avui el dia es presenta molt calorós i per això volem pujar el màxim possible sense sol. Passades les 3:15 sortim de l'aparcament de La Besurta (1900 mts.), tot i ser tan d'hora a la llunyania podem veure uns frontals que van davant nostre. Fa una nit magnífica per caminar, sense vent i ni gota de fred (el que va bé per caminar, va malament per esquiar i per la qualitat de la neu). Passem pel refugi de la Renclusa (2140 mts.) quan passen pocs minuts de les 4 del matí, continuem per la vora del riu i ja ens trobem l'inici de la pujada als Portillons.
La neu està una mica dura, ens estimem més pujar caminant aquest tram, la neu aquí encara no es continua i això ens hauria creat l'inconvenient de treure i posar esquís. Finalment a la cota 2300 podem calçar esquís amb ganivetes, anem pujant pel mig del torrent, poc abans d'arribar a la desviació del Portilló Superior girem a la dreta i així podem fer les llaçades més llargues, agafem a l'esquerra la desviació cap al Portilló al qual arribem amb els esquís als peus.
Portilló Superior (2908 mts.) ens traiem els esquís i posem els grampons, baixem amb facilitat fins a la mateixa glacera, caminem uns metres fins a trobar unes roques (2895 mts.) a l'esquerra on fem la transició a esquís. Continuem per la glacera de l'Aneto amb una suau pendent fins a situar-nos a sota el Coll de Corones (3196 mts.), fem una petita parada i en aquest punt la Teresa em comunica que no està massa fina i no sap si continuar, finalment quedem que pujarà a poc a poc i a veure fins on arriba,  per una altra part ja veiem al Xavi i el Miguel pujar per la part final d'Aigualluts direcció al Coll de Corones. Sota el cim coincideixo amb l'Arkaitz, company del Pedro (el meu amic d'Ordizia), estem uns minuts parlant de diferents coses, m'acomiado i segueixo fins a l'inici del Pas de Mahoma.
Avui tinc mala sort perquè al Pas hi han vàries cordades de guies amb clients, van tots encordats i no hi ha manera de passar (a diferent escala, però alguna cosa similar a la viscuda fa uns dies al Coll Sud de l'Everest), quan ja estic pensant en no passar el Pas per primera vegada en 51 cops, arriben el Xavi i el Miguel. Han pujat molt de pressa, el Miguel no ha fet mai el cim, és una bona excusa per mirar que acabin els guies (més de 35 minuts) i fer el cim.
Per fi, arribem al cim de l'Aneto (3404 mts.) foto amb el dibuix per l'ocasió que ha dibuixat la Teresa (mil gràcies), tornem a travessar el Pas de Mahoma, baixem fins al punt on hem deixat els esquís i iniciem la baixada. Una mica més abaix, ens espera la Teresa i tots junts realitzem la baixada clàssica per Aigualluts amb una neu molt pesada i sense compactar a causa de la calor d'aquests dies i no haver fet fred a la nit.
Arribem amb els esquís fins a la cota 2170, ara només queda caminar més de 75 minuts fins a arribar al cotxe.



Desnivell: 1585 mts.

Recorregut: 18,6 Km.

Horari: 10h, 17m.



Amb aquesta sortida (han estat un total de 29 sortides) i després de 7 mesos, donem per finalitzada la temporada d'esquí de muntanya 2018-2019. Ara a preparar noves Sortides a Muntanya.

Metres desnivell positius acumulats a la temporada d'esquí  2018-2019: 29.885 metres.

Kilòmetres recorreguts amb esquís temporada 2018-2019: 356,6 kilòmetres.






A l'arribar el divendres a la nit a l'aparcament de La Besurta (1900 mts.), això és el que veiem.






Comença a fer-se de dia bastant per sobre del refugi de La Renclusa (2140 mts.)


Direcció al Portilló Superior.


Primers raigs de sol al massís de La Maladeta. 


On comença a tocar el sol, girarem a l'esquerra.


La Teresa arribant al Portilló Superior (2908 mts.)


Al fons l'Aneto (3404 mts.) vist des del Portillo Superior.


Aneto (3404 mts.)


A la glacera de l'Aneto amb el Portilló Superior al fons.



Camí del Coll de Corones (3196 mts.)


Pico Maldito (3350 mts.)


A poc a poc ens anem apropant al nostre objectiu.


Bona innivació a la glacera de l'Aneto.



El Xavi i el Miguel que han pujat per Aigualluts, a punt d'arribar a l'avantcim.


Pas de Mahoma.


Amb el Xavi i el Miguel al cim de l'Aneto (3404 mts.)


51a ascensió per la meva part al cim més alt dels Pirineus.


Moltes gràcies Teresa pel dibuix del 51ª ascens a l'Aneto.





La creu al cim de l'Aneto (3404 mts.)



Fins al Forat d'Aigualluts baixarem esquiant.


Inici del corredor que ens portarà al riu Ésera que baixa del llac de Barrancs.


Bona neu primavera al tram final del recorregut.


Últims girs de la temporada.


Entrem al riu Ésera, el seguirem fins que s'acabi la neu.


Aquí podem veure l'itinerari seguit a la baixada.



Fins aquí hem arribat (2170 mts.) amb els esquís als peus.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Llàstima, la temporada de esqui s'acaba, però, ara començarem a tocar un altre element la roca.
TT