dissabte, 7 de setembre del 2019

Aresta Ferbos (AD+) al Pic des Trois Conselleirs (3039 mts.)


Itinerari marcat amb el rellotge Shuunto Traverse.


Mapa IGN 1:25.000


Els que em coneixen saben la meva debilitat per aquesta aresta. Es va pujar per primera vegada el 9 de setembre de 1937 per H. Ferbos i J. Ferbos i és una línia magnífica que baixa cap al Cap de Long (2150 mts.), només veure-la ja et donen ganes de pujar-hi. El divendres a la nit arribem a l'aparcament de Cap de Long amb la Carme i la Irene.
Sortim de l'aparcament amb la Carme quan falten 20 minuts per la 7 del matí, el termòmetre senyala 2 graus, ja arriba la tardor al Pirineu. Hem de passar l'embassament pel camí que hi ha a la part superior i a l'arribar al final agafem a l'esquerra on comença el camí que puja a la Bretxa de Barris (comunica Cap de Long amb el Lac d'Aubert), nosaltres a l'arribar a la cota 2390 deixem a la dreta el camí que puja a aquesta bretxa i continuem primer per un pendent suau, després va guanyant inclinació fins que arribem a la cota 2500 on deixem les fites que pugen cap a la Bretxa Néouvielle (per on baixarem nosaltres després), continuem franquejant guanyant altura molt suaument, poc abans d'arribar a l'inici de  l'aresta veiem un punt on cau aigua i aprofitem per fer la primera parada aquí, al mateix temps podem tornar a omplir l'ampolla al màxim per fer tota l'aresta sense problema d'aigua.
Inici de l'aresta (2670 mts.), avui hem portat una corda de 60 mts. i la idea és apurar al màxim la corda per fer les menors reunions possibles (finalment han sortit 12 llargs i l'últim petit fins al mateix cim). Comença la Carme per una xemeneia ampla, abans d'arribar al bloc encastat gira a l'esquerra i continua per terreny fàcil fins a assolir la mateixa aresta (50 mts. III). La segona tirada continuo jo per un terreny ampla on pots escollir la millor manera de pujar, sempre en tendència a la dreta, arribo a un replà ample on fins i tot em puc asseure i assegurar còmodament a la Carme (55 mts. III+).
A l'inici de la tercera tirada la Carme es canvia les botes pels peus de gat, surts de la reunió a la dreta per agafar una canal amb bona roca, reunió a un gran bloc (55 mts. III). Inicio la quarta tirada amb la mateixa tònica que les anteriors, hi ha un punt on has de passar fent bavaresa i situar-te al mateix fil de l'aresta (55 mts. II+)
La Carme comença la cinquena amb alguna roca solta, s'han de vigilar per què tot i ser una molt bona roca ens trobem blocs a punt de caure (50 mts. III). La sisena vaig encadenant plaques amb molt bona roca i puc posar assegurances a grans blocs (55 mts. III). Acabem d'arribar a l'equador de l'aresta. La setena hi ha un tram força aeri però amb molt bona pressa per mans i peus, aquí la Carme esgota la corda perfectament (57 mts. III+). La vuitena tirada jo crec que és la pitjor, surt a la dreta de la reunió i puja per una canal de vegades amb una mica de terra, munto la reunió a l'esquerra del final de la canal (50 mts. II+)
La novena tirada comença a la dreta d'aquesta canal de terra amb roca complicada (hi ha un bloc que està a punt de caure), un cop superat aquests passos, puges en tendència a l'esquerra per muntar reunió 8 metres per sota del diedre de IV+ (50 mts. III). A l'arribar aquí i estar una mica cansats, agafem la canal de l'esquerra que continuem fins a la part final fins a situar-nos sota un petit esperó que en la següent tirada passarem en bavaresa (50 mts. III)
Superem aquest pas i continuem fins a buscar el mateix fil de l'aresta (50 mts. II+), això ja veiem que s'està acabant, Iniciem l'onzena tirada pel mateix fil de l'aresta amb una petita desgrimpada (55 mts. II+). La dotzena tirada puja per un diedre ajagut amb molt bona pressa que fa posar la cirereta al pastís en aquest final de via (55 mts. III-).
Només ens queden 20 metres fàcils fins a assolir el cim del Pic des Trois Conseillers (3039 mts.), és la tercera vegada que faig aquest cim, la primera en solitari quan vaig fer la cresta des del Turón de Néouvielle (quan estava ficat per acabar els 212 tresmils del Pirineu), la segona amb la Teresa i la Carme (vam acompanyar-la perquè fes la punta Rebou-Vidal) i la tercera avui.
Estem una bona estona al cim (més de 40 minuts), ens recuperem de l'esforç i iniciem la baixada. Aquest primer tram fins a la Bretxa Néouville (2976 mts.) és fàcil, a partir d'aquí la baixada és delicada. Només sortir de la Bretxa hi ha molta pedra solta i el fet de tenir força inclinació pot fer baixar pedres cap abaix (anar amb compte per si puja gent). Arribem a la cota 2840 on hi ha un parabolt amb maillon preparat per rapelar, són 30 metres i una petita desgrimpada, després de baixar els dos recollim la corda i baixem fins a coincidir amb el camí de pujada. Arribem a Cap de Long on ens espera la Irene, quan ens estem canviant i per sorpresa per nosaltres (sobretot per la Carme) arriba la seva neboda Irene i el seu company Pol amb dos amics per fer l'endemà la cresta al Pic Long.
Els desitgem molta sort i nosaltres baixem cap a Barcelona que encara ens queda una bona estona (finalment la jornada va ser de més de 20 hores............)


Desnivell: 1050 mts.

Recorregut 10,2 Km.

Horari: 12h 50m.




A primera hora del matí ja podem veure l'aresta amb la seva totalitat.


Mirant la millor manera d'apropar-nos al peu de via.


Aresta Ferbos (AD+) 450 mts. de desnivell i 850 mts. de recorregut.


Inici de la via.


Comença la Carme la primera tirada.


La Carme pujant la segona tirada.


Arribant a la segona reunió.


Més que còmoda aquesta segona reunió.


Iniciant la tercera tirada.


Arribant a la quarta reunió.


Tot el que es veu per davant, hem fet un 33% de l'aresta.


Amb el Cap de Long (2150 mts.) al fons.


De dreta a esquerra: Pic Long, Pic Badet, Campbiel; Estaragne, tota una bona col·lecció de tresmils.


Iniciant la sisena tirada.


Sisena reunió a l'aresta Ferbos.


Pujant la vuitena tirada.


La Carme iniciant la 11ª tirada.


Hi ha trams força aeris.


El Llac de Cap de Long vist des de força amunt.






La Carme a punt d'acabar l'aresta, ja falten pocs metres.


Fita cimera.


Al cim del Pic des Trois Conselleirs (3039 mts.)


Avui la Carme estrena botes i jo els peus de gat.




Bretxa de Rolando (2804 mts.)


En primer terme L'Estany Bleu, al fons el Refugi de la Glere. 




Pic Ramoung (3011 mts.)






Baixant del Pic dels Trois Conseillers (3039 mts.)


Delicada baixada de la Bretxa de Néouville (2976 mts.)


Preparant el ràpel de 30 mts.


Iniciant el ràpel.


Aquí podem veure el descens des de la bretxa de Néouvielle per la vira Batan fins a arribar al ràpel.


I no puc deixar de mirar l'aresta realitzada en el dia d'avui.


A l'arribar a l'aparcament de Cap de Long (2150 mts.) podem veure l'aresta.


La muntanya es trenca a Cap de Long.


2 comentaris:

Carme S ha dit...

Bona estrena de botes i peus de gat en una aresta bonica i amb bona roca.
Per gaudir, molt recomanable.

Anònim ha dit...

Jo que no et conec gaire, ja sàvia de la teva debilitat per aquesta aresta.
Felicitats a la Carme i a tu per un altre objectiu realitzat, i ara a per més..........

TT