dissabte, 20 de maig del 2017

Pic de Néouvielle (3091 mts.)


                
Iniciem la recta final d'aquesta temporada 2016-2017, un dels llocs on encara queda força neu és a la zona del Néouvielle amb diferents cims per fer a la zona.
Nosaltres avui ens decantem per un clàssic de la zona (la darrera vegada el vaig fer amb el Xavi també amb esquís, any 2008), el Néouvielle (3091 mts.), aprofitant que han obert ja la carretera fins al Lac d'Aubert (2145 mts.) és el cim més còmode de tota aquesta zona. Si surts del Cap de Long per anar a fer els diferents cims: Campbieil 3176 mts.) o el Pic Maubic (3058 mts.) tens l'inconvenient de creuar tot el Lac de Cap de Long pel camí d'hivern (quasi tocant l'aigua amb risc de mullar-se), si fas l'Estaragne (3006 mts.) cim amb un perill elevat d'allaus (podeu veure l'última foto com està de purgues de neu), per tant el Néouvielle és una molt bona opció si no et vols complicar la vida.
El divendres a la nit pujant cap a l'aparcament arribem a la boca sud (vessant espanyola) del túnel de Bielsa passades les 10 de la nit, normalment hi ha un semàfor que regula el trànsit i només pots passar en un sentit, màxim són 15 minuts d'espera, quan ja portem més de 20 minuts ens ajuntem més de 10 cotxes i furgonetes (tots esquiadors de muntanya) la cosa es comença a complicar, anem caminant a l'inici del túnel i per l'intèrfon que hi ha parlem amb una senyoreta francesa que ens diu que no sap que passa però les dues entrades del túnel estan en vermell, per les webcams podem veure 3 o 4 cotxes esperant al vessant francès, finalment després de més d'una hora d'espera es posa el semàfor en verd i podem passar. Arribem a l'aparcament del Lac d'Aubert (2145 mts.) passades les 12 de la nit i una temperatura de -1º, això si, tot el cel estrellat presagi de bon temps per l'endemà.
A les 6 del matí quan sona el despertador no m'ho puc creure, estar tot emboirat i està nevant lleugerament, ens incorporem sense presses i després d'esmorzar sortim cap a dalt.
A mesura que es va fent de dia cada cop s'aclareix una mica més, passades les 7 sortim de l'aparcament (ple de furgonetes i autocaravanes) i passem pel camí que hi ha per sobre del Llac, quan estem iniciant el pas veiem que per la part dreta es pot iniciar la pujada amb esquís, prenem nota per la baixada, només caminarem 5 minuts des del cotxe. Un cop passada la presa calcem esquís i per uns pendents suaus anem guanyant metres, poc abans d'arribar a la Breche Barris hem de treure esquís i caminar fins a la mateixa Breche (2440 mts.) on ja podem tornar a calçar esquís, continuem per uns pendents suaus amb alguna petita rampa inclinada, anem direcció a la Breche Chausenque (2790 mts.), a l'arribar a la cota 2650 girem a l'esquerra (Oest) i entrem de ple a la glacera del Néouvielle, aquesta primera part és suau amb bona traça oberta pels primers que han passat, arribem a un replà on després de dues llaçades dretes iniciem un franqueig ascendent per salvar una petita barrera rocosa, un cop estem a la vertical del cim (200 metres per sota) i amb unes llaçades llargues aprofitant l'amplitud de la pala per salvar el pendent considerable en el qual ens trobem, arribem amb els esquís als peus fins a la cota 3030, 60 metres per sota el cim.
Els deixem ben clavats a terra per què el vent bufa a rafegues fortes, pugem 20 metres fins a tocar la roca, no ens fa falta els grampons per què la neu està força tova, la grimpada és fàcil però una mica exposada, arribem al cim del Pic de Néouvielle (3091 mts.), no ens entretenim massa al cim per què hi ha força gent i el tram de roca millor passar sols, tornem on hem deixat els esquís i iniciem la baixada.
Aquesta primera part la neu no ha transformat i està pesada però es deixa esquiar, a mesura que anem baixant el sol ja l'ha transformat i podem gaudir d'una magnífica neu primavera. Arribem a la Breche Barris (2440 mts.) on tornem a treure esquís i caminar un petit tram. Tornem a posar esquís i fins al mateix Lac d'Aubert (2145 mts.) amb els esquís als peus, 5 minuts caminant i arribem al cotxe.
A veure la setmana vinent quin temps ens espera per poder acabar la temporada amb un bon regust de boca.


Desnivell: 1120 mts.

Recorregut: 11,02 Km.

Horari: 5h 14m.     



Itinerari al Pic de Néouvielle (foto de skitour.)



Travessant l'Estany d'Aubert (2145 mts.), al baixar el passarem per la part dreta de la foto amb els esquís als peus.


Tram on ens hem de treure els esquís.


Arribant a la Breche de Barris (2440 mts.), al fons veiem el coll de Chausenque.


Primers girs amb certa inclinació.


Aquesta primera part anem direcció NO, poc abans de la Breche Chausenque girem a Oest.


El vent avui és a rafegues i força fred per l'època que estem.


Direcció a la Breche Chausenque (2790 mts.), abans d'arribar girem a l'esquerra.


Just en aquest punt deixem al camí a la Breche de Chausenque (2790 mts.) per girar a l'Oest.


Molt bona innivació al massís del Néouvielle.


Llarg franqueig per situar-nos a la vertical del cim.


Al fons ja podem veure el cim, amb el seu final de roca.


Últims girs abans de deixar els esquís i continuar a peu fins a agafar la roca.


Inici per la fàcil però exposada cresta que ens deixarà al mateix cim.


Des del mateix cim podem veure el Pic Ramoung (3011 mts.), quins records.


Tresmils de la zona de Cap de Long.






Al cim del Pic de Néouvielle (3091 mts.)


Refugi de La Glére (2140 mts.) des del cim del Néouvielle.




La zona del Vignemale.


Tram de baixada des del cim del Néouvielle (3091 mts.)


Petit descans baixant davant la Breche de Chausenque (2790 mts.)


Tram sense esquís per arribar a la Breche de Barris.


El mateix que la foto anterior però des de darrere.


Un cop baixem per la carretera direcció al lac d'Oredon veiem aquesta cara allautosa del Pic d'Estaragne (3006  mts.)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Sou tan bons com un bon Pumpernickel.
El baguette.

Unknown ha dit...

Espero que la propera sortida em deixi el mateix bon record que m'ha quedat de quan vam fer el Ramougn, sembla que va ser ahir !!!!!
Fins la propera.
TT

Unknown ha dit...

Per cert els Pumpernickel són bonísisisisisimmmmmmmm.....