divendres, 24 de juny de 2016

Tuca de Salvaguardia (2738 mts.) i Turonet de la Picada (2529 mts.)      Color taronja: Itinerari de pujada
Color lila: Itinerari de baixada

Durant els anys que he estat dedicat a pujar els 212 cims més alts de 3000 metres del Pirineu, molts dels cims que no arriben a la xifra màgica del 3000 s'han quedat sense pujar. Ja fa uns quants anys que els vaig pujar tots, aquests anys he pogut pujar cims com el Palas (2974 mts.)Midi d'Ossau (2884 mts.), Arriel (2822 mts.) etc.
Aquests dies a Benasque he pogut pujar cims com el Salvaguardia (2738 mts.) i el Castanesa (2861 mts.), dos cims molt importants de la zona i que ja feia molt temps tenia ganes de pujar. El dia 23 a la nit tenim la sort de pujar amb la Irene fins a La Besurta, demà serà l'últim dia que deixaran pujar cotxes, a partir d'ara s'haurà de pujar amb el bus.
Surto de La Besurta (1920 mts.) passades les 8 del matí, no estic acostumat a fer dosmils i sortir tan tard però alguna cosa positiva ha de tenir, baixo un centenar de metres per la mateixa carretera que vàrem pujar ahir a la nit, a mà dreta ja em trobo un senyal on indica el Portillón de Benasque (2444 mts.), coll emblemàtic que uneix França (Luchon) amb Aragó (Benasque). La pujada està molt ben marcada, ja que és un GR, fins que arribo a un replà on hi ha un petit llac (2270 mts.) la pujada és força dreta tot i que fa moltes voltes per guanyar els metres de desnivell d'una manera més suau.
Després d'aquest tram força planer els últims metres fins a arribar al coll són força inclinats, em trobo una parella d'Holandesos amb els quals estic una bona estona conversant, em pregunten si conec algun dels cims que tenim davant (Aneto, Maladetes, Alba, etc.) al veure que conec una mica el tema no paren de preguntar, em sap greu però he de seguir endavant, ens acomiadem amigablement i en pocs minuts estic al Portillón de Benasque (2444 mts.), un dels millors miradors de tot el Pirineu amb multitud de cims de més de 3000 metres davant meu. En aquest punt inicio un franqueig cap a l'esquerra en el sentit de pujada i agafo el sender que ve de la part de baix si no vols passar pel Coll, si no anar directa al cim. El camí esta tota l'estona molt ben marcat i fins i tot hi ha un pas horitzontal (uns 30 metres) que esta protegit amb un cable d'acer, aquest cim amb la roca mullada ha de ser una altra història però avui es puja molt bé.
Poc abans d'arribar a la part superior de la muntanya, hi ha una bona congesta de neu que li dóna la seva gràcia en aquests últims metres abans de fer cim, arribo al cim del Salvaguardia (2738 mts.) amb un dia esplèndid, no fa gens de vent, això fa que avui m'estigui una bona estona al cim (15 minuts), després de fer fotos i més fotos inicio la baixada, al arribar a la cota 2400 inicio un franqueig descendent (fins a la cota 2290) per anar al següent coll del dia el Port de la Picada (2474 mts.), aquest Coll al contrari que l'altre comunica la Vall d'Aran amb Aragó. Faig un petit descans al Port de la Picada i inicio la pujada al Turonet de la Picada (2529 mts.), tot i tenir poc desnivell des del Coll aquest es guanya molt de pressa i després s'ha de carenejar bastant per assolir el cim. Un parell de fotos i cap baix, primer pel mateix camí i després un camí que em portarà a agafar el GR d'aquest matí, en poc temps ja estic a La Besurta (1920 mts.) on aprofitarem per dinar ja que la temperatura és magnífica, demà si el temps ho permet, marxarem cap a Ardonés a fer la volta del Castanesa però això serà un altra piulada.Desnivell: 1140 mts.

Recorregut: 13,8 Km.

Horari: 5h, 20m.  
A l'esquerra ja es pot veure la Tuca de Salvaguardia (2738 mts.)


A l'esquerra el Pic de la Renclusa, Portillons Inferior i Superior, Maladetas i a la dreta Pic Paderna.


A l'esquerra Maladeta, Coll de la Rimaya, Pic de la Rimaya, Cordier, Sayó i Mir uns quants tresmils de la zon, poder d'aquí a poc tornem a fer una visita a aquests cims. 


Glacera de la Maladeta amb el Coll de la Rimaya a la dreta.


A la dreta Pic d'Alba (3107 mts.), Coll inferior d'Alba, Diente de Alba (3120 mts.) i Muela de Alba (3111 mts.)


La Tuca de Salvaguardia (2738 mts.) des d'un petit llac (2270 mts.)


A la dreta poden veure el Coll que comunica França amb Aragó.


Portilló de Benasque (2444 mts.)


Pas entre França i Aragó que es va fer servir molt a la Guerra Civil per contrabandistes i refugiats. 


La primera visió que es veu al mirar cap a França amb el Llac de Boms du Port (2248 mts.) parcialment glaçat.


I mireu que pensarien els francesos al arribar al Coll i veure aquesta genialitat, meravella i preciositat.


L'Aneto (3404 mts.) aquí es pot veure la baixada amb esquís de fa 20 dies.


Aquesta imatge en va fer molta llàstima, una petita porció de neu entre dues pedres i pel mig cau un rajolí d'aigua, és el final de la neu fins que arribi l'hivern.


A la dreta la Vall d'Alba que arriba fins a la mateixa carretera de La Besurta.


El pas amb el passamà d'acer.


Neu procedent d'una antiga allau a sobre de les roques.


Al fons el Pic de la Mina (2708 mts.)


Final del passamà d'acer (a la pujada)


Aresta final nevada que dona més ambient.


Vista enrere amb La Forcanada al centre de l'aresta nevada.


Des del cim amb el zoom Los Llanos del Hospital.


Zona del Perdiguero (3222 mts.)


Forcanada a l'esquerra i Mulleres (3010 mts.) a la dreta.


Zona francesa amb el Llac de Boms du Port (2248 mts.). 


Tuca de Salvaguardia (2738 mts.)


El Llac de Boms du Port (2248 mts.) amb el refugí de Benasque del CAF.  


El refugí de Benasque (2249 mts.)


Entre les boires, al fons es pot veure la fantasmagòrica estació de Superbagneres.


El Pic de la Mina (2708 mts.) mereix una sortida a part.


A l'esquerra el Port de la Picada (2474 mts.) cap alla vaig, a la dreta el cim que pujaré després, Turonet de la Picada (2529 mts.)


Des del mateix Port imatge del cim que fa una estona he pujat, Salvaguardia. Aquest Coll comunica Aragó amb la Vall d'Aran.


A la part Aranesa del Port de la Picada encara hi ha força neu.


El Montardo (2833 mts.)


Pujant al Turonet de la Picada, la visió es brutal, al mig l'Aneto (3404 mts.)


Coll de Salenques (2807 mts.), inici de la creta de Salenques, poder la més difícil del Pirineu.


Visió cap a l'Oest, al fons el Posets (3375 mts.)


Turonet de la Picada (2529 mts.)


Forat d'Aigualluts.


Part superior del Mulleres (3010 mts.) encara amb força neu.

1 comentari:

Teresa ha dit...

Espero que demà em donin l'alta de la petita lesió que arrossego i pugui sortir el més aviat possible, ahh però jo per a fer algún de la xifra màgica dels 3000's.
Cada vegada què ho veig penso el mateix que els francesos és una genialitat, meravella i preciositat.
Fins aviat
Teresa