dijous, 7 d’octubre del 2021

Via ni Sueur ni Peur (V) a Porta.

Ressenya de la via, croquis de X. Larretxea.


Foto de la via amb les seves reunions, del blog eskalatzencas.


Avui marxem a la Cerdanya Francesa amb el Juan Carlos per fer la Via "ni Sueur ni Peur", com el seu nom indica "ni suor ni por" i així és, una via molt ben equipada i de baixa dificultat, per gaudir d'un dia d'escalada sense cap patiment.
Per arribar, passem Puigcerdà i agafem direcció a Porta, 700 metres abans d'arribar al poble a mà dreta està la via d'escalada, poc abans a mà esquerra hi ha un petit aparcament per un parell de cotxes.
La via són vuit tirades, totes les reunions equipades amb un parell de parabolts i un maillon, units amb una corda per poder rapelar.
R-1. 40 mts. i 8 assegurances (III), iniciem l'escalada amb una placa amb bones presses i ramposa. Últims metres amb tendència a la dreta fins a trobar la reunió.
R-2. 30 mts. i 8 assegurances (IV), només sortir de la reunió superem un sostret fàcil amb bona pressa, continuem amb tendència a la dreta.
R-3. 45 mts. i 10 assegurances (IV+), iniciem la tirada per una placa fissurada que avui estava una mica humida a l'interior, passem un gran arbre per l'esquerra i continuem fins a la reunió.
R-4. 40 mts. i 9 assegurances (IV+), aquest llarg hem d'anar amb compte, perquè hi ha trams que està mullat, arribada a la reunió amb roca força mullada.
R-5. 45 mts. i 7 assegurances (III+), Franqueig a la dreta de més de 25 metres, després anem pujant suaument fins a trobar la reunió.
R-6. 45 mts. i 7 assegurances (III+),  pugem amb tendència a la dreta fins a situar-nos al peu d'una placa que pugem per la seva vertical, acabem per un tram fàcil fins a la reunió. Després recollim les cordes i pugem per la tartera uns 80 metres per agafar a la dreta i situar-nos al peu d'una placa amb el parabolt a la vista.
R-7. 55 mts. i 9 assegurances (IV), anem pujant per una sèrie de plaques amb bones presses i millor adherència, quan arribem a la primera reunió continuem uns 5 metres més amunt on n'hi ha una altra més còmoda. La ressenya posa 40 mts. i com a mínim són 55 mts.
R-8. 50 mts. i 14 assegurances (V), al sortir de la reunió agafem a l'esquerra i després pugem per la vertical, amb compte amb un gran bloc que hi ha, està desenganxat de la paret i fa una mica de mala espina. Aquí està el pas de V, després la continuació és més fàcil (IV).

Arribem a la part superior de la paret on podem guardar tot el material i recollir cordes, nosaltres ens hem deixat l'arnès per la baixada (hi ha tres trams de cordes fixes). Des de dalt iniciem la baixada direcció Porta, seguim les fites i les marques de color taronja que hi han als arbres, en uns 40 minuts estarem a la mateixa carretera.

Una via divertida de 330 mts. per passar un bon dia a la Cerdanya.




Al peu de la R-0, iniciem la via.


El Juan Carlos arribant a la R-1.


Sortint de la R-1.


Placa amb un canaló central per on pujar amb comoditat.


A mesura que pugem el cotxe es veu cada cop més petit.


A punt d'arribar a la R-2.


En la segona tirada (IV).


Arribant a la R-4.


Iniciant el franqueig de la cinquena tirada.


El Juan Carlos a la quarta reunió amb el Fontfreda (2738 mts.) al fons.


Arribant a la cinquena reunió.




A la cinquena reunió.


Iniciant la setena tirada (IV).


A la penúltima reunió de la via.


Primers metres de la vuitena tirada (V).


Al bloc on està agafat el Juan Carlos fa una mica de por, està desenganxat de la roca.


Mirant la progressió.


Última reunió a la part superior de la paret.


Vall de Campcardós amb el Peiraforca (2647 mts.) a l'esquerra.


Iniciem la baixada, croquis de X. Larretxea.


A punt de baixar el segon tram de cordes fixes.

 

1 comentari:

J. CARLOS VIZCAINO ha dit...

Una gran jornada como siempre mi compañero y gran amigo Josep Maria.