dissabte, 20 de febrer de 2016

Turó de Port Vell (2489 mts.) des de Sorteny.Magnífic dia d'esquí de muntanya al Principat d'Andorra, aquestes són les jornades que et fan agafar l'afició que tenim nosaltres per l'esquí de muntanya. Dia amb sol, quasi sense vent i amb una bona neu primavera.
Quan falten 15 minuts per les 9 del matí arribem a l'aparcament de la Vall de Sorteny (1790 mts.), ja hi ha força gent per ser l'hora que és, es nota que la previsió de temps és excel·lent per aquest cap de setmana. Des d'aquí tens dos camins per anar: cap al Refugi de Sorteny, o direcció al Refugi de Rialb, nosaltres avui anirem cap a aquest últim.
Des del mateix aparcament ja ens posem els esquís i comencem pel sender estret d'estiu ara nevat que va a la dreta del riu Rialb, al cap de pocs minuts arribem a la Pleta de la Rabassa (1875 mts.), passem per FontFreda on hem de baixar uns metres fent escaleta (al tornar ens tocarà pujar amb la calor que farà) perquè no és possible passar el riu pel camí original. Després de sortir d'aquest engorjat ja podem veure al fons el Refugi de Rialb (1995 mts.), nosaltres no fa falta que ens apropem, ja que hem de continuar pel fons de la vall.
Al arribar a la cota 2020 justs quan hem de creuar un pont de fusta a l'esquerra se'n va el camí, direcció a la Portella de Rialb (2509 mts.), nosaltres a la dreta, aquí tenim la primera rampa forta del dia tot i que és molt curta i amb 4 o 5 llaçades l'acabem, passem pel costat d'una cabana de pastors de pedres. A partir d'aquest punt el pendent cada cop es fa més dret, la neu està força humida i això fa que es formin pams de neu sota l'esquí, quan arribem als 2200 metres hi ha un replà a partir d'aquí el pendent és més suau i la pujada és molt més progressiva, cada cop costa més progressar amb els pams però veiem el coll a prop i ja encerem les pells al arribar al mateix coll, a mesura que anem pujant el vent es fa sentir més, finalment arribem al Port de Siguer (2397 mts.) magnífic mirador cap a la regió francesa de l'Ariege, tenim davant nostre l'Estany Blau i el Pic de Thoumasset que l'apuntem a l'agenda per una altra sortida.
Després d'encerar les pells i beure una mica, continuem direcció al cim, ara hem de baixar uns metres per on hem pujat fa uns minuts i franquejar a la dreta sentit descendent per pujar els últims 100 metres. Poc abans d'arribar al cim deixem els esquís i per una fàcil aresta arribem al Turó de Port Vell (2489 mts.), unes fotos i baixem on tenim els esquís, després de treure  pells  i ajustar les botes iniciem la baixada, hem tingut diferents tipus de neus, a l'inici pols, en algun tram crosta (molt poc) i en general primavera que es deixava treballar molt i molt bé. Hem baixat fins a la cabana de pastors (2090 mts.) on hem parat uns minuts, hem tornat a posar pells i hem pujat una estona, direcció a la Portella de Rialb, el sol a aquesta hora ja cremava molt i després d'una bona suada hem tornat a treure pells i hem baixat fins a l'aparcament gaudint molt d'un gran dia d'esquí de muntanya.


Desnivell: 950 mts.

Recorregut: 12,6 Km.

Horari: 5h 10m.  


A l'inici de la sortida circulem a la dreta del riu Rialb.


Aquesta hora del matí encara no toca el sol a la Pleta de la Rabassa.


A la dreta podem veure el refugi de Rialb, al fons el Pic del Port de Siguer (2638 mts.)


Refugi de Rialb (1995 mts.)


En aquest punt passem el riu Rialb per la seva part esquerra.


Dia magnific i quasi sense vent al Pirineu Andorrà.


Aquí es bifurquen dos camins: a la dreta al Port de Siguer, a l'esquerra a la Portella de Rialb.


Al fons ja veiem el nostre cim.


D'esquerra a dreta: Pic de Besalí (2639 mts.), Portella de Rialb (2509 mts.), Pic de Fontblanca (2904 mts.)


Després de passar el primer tram de pujada direcció al coll (el més dret) aquest és molt suau.


La neu en aquest tram està molt humida i això fa que es facin pams de neu sota els esquís, al coll tornem a encerar les pells i s'acaben els problemes.Ja falta poc per arribar al coll.


Port de Siguer (2397 mts.), a la dreta es veu el cim del Turó de Port Vell.


Tot i que no fa fred, el vent al coll es bastant molest.


D'esquerra a dreta: Pic de l'Estany Blau (2659 mts.), Coll sense nom (2479 mts.), Pic de Thoumasset (2741 mts.)


 Pic de Thoumasset (2741 mts.), la pujada amb esquís va entre la linea de sol i ombra que projecta el mateix cim.


Pic de Bourbonne (2686 mts.) a l'esquerra la cresta de Bourbonne, a la dreta la vall que porta al refugi de Peyregrand (1931 mts.)


Poc abans d'arribar al cim deixem els esquís i pugem per l'aresta.


Seguim el fil de l'aresta, ja arribem al cim.


La Teresa arribant al cim amb les muntanyes andorranes i franceses de l'Ariege darrera.


Turó del Port Vell (2489 mts.)


Des del cim magnífica visió del Pic de Rialb (2687 mts.) a la dreta, a l'esquerra el Pic de Fontblanca (2904 mts.) A la dreta l'Estany Blau (2353 mts.) completament gelat.


Baixada amb una molt bona neu primavera.


Baixant direcció al refugi de Rialb, al fons podem veure el cim del Turó de Port Vell (2489 mts.)

1 comentari:

Teresa ha dit...

Un altre dia com aquest i ja adquireixo la poca afició que em quedava en dubte!!!!!!
Un dels meus millors dies amb esquís de muntanya, encara que vaig començar una mica TOCADA, gràcies per donar-me suport a seguir, el que m'hagués perdut.
Genial, genial, genial.
Fins la propera.
TT