dilluns, 8 de setembre del 2014

Toubkal (4167 mts.), segona part



Surto encara de nit del refugi i això em genera un error que m'hagués pogut sortir car, un centenar de metres després del refugi hi ha una petita desviació a l'esquerra (era la que havia d'haver seguit) però vaig preferir seguir el camí molt més fressat i amb moltes fites.
Quan es comença a fer de dia, estic al peu del coll del Tizi n'Ouanoums (3650 mts.), jo en aquell moment no ho sabia (per no parar i treure el mapa............). Són 300 metres de pujada amb el camí super-marcat, vaig mirant enrere de tant en tant i no vec a ningú, començo a intuir que alguna cosa he fet malament però pel poc que queda al coll decideixo seguir. Finalment arribo al Tizi n'Ouanoums (3650 mts.) i efectivament m'he equivocat, miro una vegada, dos i tres el mapa per veure si hi ha manera de continuar per aquí, amb les ressenyes que porto i el mapa no trobo manera de continuar (després en vàrem dir uns guies locals que per l'aresta es pot passar???).
Amb una mala llet de l'ostia per l'errada torno a baixar fins a quasi arribar al refugi una altra vegada, poc abans agafo la desviació que havia d' haver agafat i inicio la pujada (de regal 500 metres positius de desnivell).
El camí puja amb tendència a l'esquerra (SE) fins a situarse a la dreta d'una petita pared de roca (25 mts.), després de superar-la ja agafo el camí amb força pendent i molta pedra petita. Al fons ja s'aprecia el  Tizi n' Toubkal (3971 mts.), és el Coll que separa el Toubkal O, del Toubkal. Al arribar al Coll faig una petita parada per menjar i beure una mica, des de l'altre coll que no havia parat gens. Continua per unes pendents de mitja inclinació fins a arribar a l'aresta on ja s'endavina el famós vèrtex geodèsic del cim, 15  minuts més tard arribo al cim del Toubkal (4167 mts.), cim més alt de l'Africa del Nord, he trigat 2h i 50m. des del refu. Fa bastant vent al cim per tant dues fotos i cap a baix, quan arribo al coll torno a fer una altra parada, ja des d'aquí directa al refugi.
Aprofito al arribar al refugi per canviar-me la roba i posar-me pantalons i samarreta de màniga curta, després de parlar una estona amb el guarda, recullo totes les meves coses i inicio la baixada fins al poble de Imlil (1740 mts.) on m'espera la Irene. La propera vegada que vingui per la zona ja serà amb esquís de muntanya i serà per quedar-me uns quants dies al refugi per fer cada dia diferents cims de més de 4000 metres.


Refugi (3207 mts.)- Tizi n'Ouanoums (3650 mts.)- Refugi- Toubkal (4167 mts.)- Refugi.

Desnivell: 1460 mts.
Recorregut: 14,32 Km.
Horari: 6h 57m.


Refugi Les Mouflons (3207 mts.)- Imlil (1740 mts.)

Desnivell: -1500 mts.
Recorregut: 13, 46 Km.
Horari: 2h, 59m.






El dia comença a despertar al Toubkal. 


A l'esquerra ja es veu el coll Tizi n'Ouanoums (3650 mts.)


Molt a prop de la part superior de Tizi n'Ouanoums (3650 mts.)


De tornada al refugi, ja s'intueix la pujada al Toubkal.


Toubkal Oest (4030 mts.)


Des del Tizi n' Toubkal (3971 mts.) el camí segueix força ben marcat.


Des d'aquest punt ja es veu el cim.


Cara sud del Toubkal.


Ja falten pocs metres per cim.


Toubkal (4167 mts.), cim més alt d'Àfrica del Nord.


Dia esplèndid amb tots els cims a la vista.


Al cim amb el famós vèrtex geodèsic.


Biiguinnoussene (4002 mts.), a la part inferior es veu el refugi del Toubkal.


El refugi cada cop més a prop.


Baixant cap a Imlil em trobo aquest dos marroquins fent la migdiada.


Una altre manera de refrescar les begudes.


Sidi Chamharouch (2310 mts.)


Aremd (1900 mts.)


Aremd (1900 mts.) vist des d'un altre punt.

1 comentari:

Teresa ha dit...

És cert que és molt fàcil errar , clar que nosaltres vam anar amb guia i va ser "a tir fet".
Bé, això és un no parar... on anirem ara?
Jo m'apunto.