diumenge, 4 de novembre de 2012

Excursions pels Ports


Divendres 2-11-2012( Croquis de la guia Geo-Estel de la Editorial Alpina )


Sortim d'Horta de Sant Joan i a 2 km. trobem a mà esquerra una desviació amb el retol de " Els Ports " seguirem la estreta pista asfaltada durant uns 10 km fins arribar a l'àrea recreativa de La Franqueta.
Sortim de La Franqueta direcció al coll de Miralles quan portem uns 500 mts. agafem a mà esquerra una desviació amb el retol de Cova de Picasso, passem per un antic Forn de Calç i després de baixar uns metres  arribem al riu Estrets. El camí continua per el lateral del riu fins que ens situem a la part inferior de la cova. S'ha de pujar per uns graons esculpits a la roca i ja estem a la Cova de Picasso, on el famós pintor va passar l'agost de 1898. Creuem a l'altre part del riu per sobre de unes pedres ja que la pasarel-la de fusta amb les ultimes riades ha desaparegut. El camí continua per una antiga marbrera on es veuen encara tots els talls verticals al marbre per treure les grans peces. Passem per un parell de masos abandonats , dos d'ells en estat ruinos i aixis arribem de nou a La Franqueta.

Ja que l'excursió no ha estat massa llarga i sortint del mateix lloc però en direcció contraria anem al racó de Corretja. Seguim el sender paral-lel al riu Estrets fins que un centenar de metres i a mà esquerra agafem un desvio cap al Mas de Corretja al qual arribem després de una curta però intensa pujada. Aquest mas va estar ocupat fins a finals dels 60 i actualment encara que amb mal estat es pot apreciar part de la vivenda.
a partir d' aquí comença una baixada fins arribar al riu Estrets, nosaltres enlloc de tornar al cotxe seguim una estona més al costat de riu i després pel mateix camí tornem fins a La Franqueta.


Desnivell:  330 mts.

Recorregut: 8,3 Km.

Horari:  3h, 18m.
Dissabte 3-11-2012( Croquis de la guia Geo-Estel de la Editorial Alpina )


Avui sortim amb el cotxe del poble de Arnes ( l'ultim abans d'entrar a Aragó ) i anem direcció al Toll de Vidre. Els primers Km. es per asfalt i després per una pista forestal amb bon estat. Nosaltres deixem el cotxe al costat del Toll de Vidre a un petit aparcament a mà esquerra ( a uns 8Km. de Arnes ). Primer de tot anem a veure el Toll de Vidre que es una petita cascada amb una bona piscina ( llàstima que ja faci fred ), tornem a pujar al cotxe i ara ja comencem l'excursió, seguim per la pista que hem passat fa una estona amb el cotxe durant uns 2 Km. després de travessar el riu de Les Valls a mà dreta surt el camí, tenim que seguir tota l'estona les marques grogues i els estels de color blau ( travessa desde arnes fins a Beseit ).
Passem per la part inferior de la Roca Grossa fins arribar al Mas del Boltzut a partir d'aquí el camí comença a girar i amb forta pendent fins arribar al coll de Xertó ( 724 mts.), la pujada ha estat enfangada ja que el terreny es molt argilós i amb les pluges dels últims dies era tot fang ( la pujada era pel nord ). Després de fer una petita parada al coll continuem cap a baix, molt millor per aquest vessant ja que el terreny està molt més sec. I sense donar-nos compte arribem a l'aparcament on tenim el cotxe.Desnivell: 365 mts.

Recorregut: 10,42 Km.

Horari: 3h, 45 m.   


4 itineraris caminant desde l'àrea recreativa de La Franqueta ( 560 mts.)


El primer que farem serà el que passa per el Forn de Calç i la Cova de Picasso.


Petits salts d'aigua al riu dels Estrets


Amb l'Irene a l'inici del recorregut.


Pasarel-la de formigó al costat del riu dels Estrets.


La riada del cap de setmana passat s'aprecia al veure totes les branques al marge superior del riu.


La Cova de Picasso on va passar l'agost de 1898. 

La Marbrera ( antiga explotació de marbre )

Forn de quitrà ( es cremava fusta de teia per obtenir quitrà )

Toll de Vidre 

Per la part esquerra de la cascada hi han unes perforacions a la roca per pujar a l'estiu.

La Roca Grossa o també Roca Dreta. 

Les ruïnes del Mas de Botzut.El castell de Vall-de-Roures.