dissabte, 5 d’agost del 2017

Circular des de La Sarra (1440 mts.) pujant al Pico Musales (2664 mts) i a la Gran Facha (3005 mts.) i baixant pel Refugi De Respomuso (2208 mts.)


      Linea Lila: Itinerari de pujada. + 2500 desnivell positiu.
                                              Linea Taronja: Itinerari de baixada. 


Durant tota la setmana el temps ens ha fet variar fins a tres vegades la zona del Pirineu que volíem visitar, finalment l'últim pronòstic que vàrem veure el divendres a la tarda donava pluges a partir de les 11 del matí. Amb tot això marxem cap a Sallent de Gállego i pugem fins a La Sarra, la idea inicial era fer la Gran Facha (3005 mts.) per Respomuso però al veure que pot ploure abans decidim pujar al Pico Musales (2664 mts.) pel Llac d'Ibónciecho, un cim que no hem fet mai per un itinerari no recorregut.
La previsió del temps de moment s'està complint perquè el divendres a la nit quan vàrem  arribar no hi havia ni un núvol, aquest matí quan ha sonat el despertador abans de les 6, el cel està força tapat. Avui en lloc de deixar el cotxe al final de la pista, l'hem deixat al costat de la Central Hidroelèctrica, sortim de La Sarra (1440 mts.) i caminem uns metres enrere direcció al pont que fem servir per creuar amb cotxe l'Embalsament de La Sarra, agafem una pista forestal tancada amb una cadena i comencem la pujada, el tram que anem pujant per la pista el pendent és suau però hi ha molts punts on deixem la pista i tallem per caminets que pugen directament amb una forta inclinació, de moment fa molt vent en alçada i els núvols passen per sobre nostre molt ràpids. Deixem una casa amb un gran panell metàl·lic (2005 mts.) i continuem fins a arribar al Llac d'Ibónciecho (2220 mts.), a partir d'aquí continua el fort pendent fins que assolim el Coll de Musales (2570 mts.), vista espectacular cap a Respomuso. 
Nosaltres continuem per la fàcil cresta fins a arribar al cim del Musales (2664 mts.), fa força vent i ens hem de posar les jaquetes per protegir-nos del vent, no perdem massa temps i iniciem la baixada fins al Coll. Desgrimpem amb compte els primers metres des del Coll i després seguim les fites que ens deixaran al camí que franqueja l'Estany de Repomuso. Hem baixat fins a la cota 2140, durant un tram molt llarg no guanyem cap metre de desnivell per què el terreny és molt planer, al mateix temps el dia sembla que aguanta. Pugem fins a arribar a la cota 2250 on fem la primera parada del dia, agafem aigua, mengem una mica i decidim l'estratègia a fer. Al final continuem fins que comenci a ploure (si és que ho fa) i quan comenci farem mitja volta, el pendent és fort tota l'estona, assolim el Coll de la Facha (2664 mts.), el dia sembla que aguantarà.
Guardem a la motxilla els pals i iniciem la pujada al cim, primer per un caminet amb força inclinació i després ja iniciem la grimpada fàcil però s'ha de vigilar molt per què la roca està molt descomposta, nosaltres tenim sort per què quasi no queda ningú a la muntanya, però amb molta gent pot ser una mica perillós. Només hem d'anar seguint la multitud de fites que trobem en tot l'itinerari, i així quasi després de 8 hores d'haver sortit i 2400 metres de desnivell positius assolim el cim de la Gran Facha (3005 mts.)
No perdem temps i després de fer les fotos iniciem la desgrimpada, unes vegades de cara al vall, altres, cara a la paret depèn de la dificultat, sense cap problema arribem al Coll de la Facha (2664 mts.), parem per beure i menjar una mica i continuem el descens fins a arribar al refugi del Respomuso (2208 mts.) on aquí farem la parada llarga del dia i aprofitem per beure un refresc i menjar un petit entrepà. Després d'això les coses es veuen d'un altra manera, iniciem la llarga baixada del refugi fins al cotxe, sortim del refugi amb una pujada, després d'aquesta ja tot és baixada fins al cotxe, seguim el camí normal de baixada, com ens imaginàvem és oest i tenim tot el sol de tarda a sobre nostre, aprofitem qualsevol rierol per ficar el cap dins, finalment arribem a l'aparcament de La Sarra, encara ens queda a nosaltres per asfalt quasi 1 kilòmetre per arribar al cotxe, quan arribem no ens ho creiem el recorregut que hem fet avui.
Moltes felicitats a la Teresa per haver aguantat tan bé tot el recorregut, estàs més que preparada pels objectius que tens aquest estiu per sobre dels 5000 metres, molta sort.


Desnivell: 2410

Recorregut: 30,3 Km.

Horari: 13h, 12m. 








Sortida de l'embassament de La Sarra (1440 mts.)


Fortes pujades des de la mateixa sortida.


Arribant al primer lloc pla de la sortida, darrere la Peña Foratata (2321 mts.)


A la part inferior, Sallent de Gállego, al fons Peña Telera (2762 mts.)


Pujada direcció al Coll de Musales (2570 mts.)


Estany de Ibónciecho (2220 mts.)


El camí de pujada està ben fresat.


A mesura que anem pujant, Sallent de Gallego queda més petit.


Ja podem veure el Coll de Musales (2570 mts.)


A l'arribar al Coll de Musales aquesta és la visió cap a Respomuso.




Quasi arribant al cim podem veure el refugi del Respomuso (2208 mts.)


Últims metres per arribar al cim, Després de portar quasi 1400 metres positius, mireu la distància fins al següent cim: La Gran Facha (3005 mts.)


En primer terme, a l'esquerra: Frondellas SW (3001 mts.)


A l'esquerra el Pic Arriel, a la dreta el Pic Palas. 




Des del cim la visió cap a Sallent de Gállego i Peña Telera.


Al Pic de Musales (2654 mts.)


Baixada del Coll de Musales direcció a l´Estany de Respomuso (2100 mts.)


Baixant per la tartera, dins del quadrat es pot veure a la Teresa.


El cim del fons a la dreta és la Gran Facha (3005 mts.), cap allà anem.


Massís del Frondellas- Balaitous.


Cau aigua per totes les parts.


La Cresta del Diablo.


De dreta a esquerra, Cresta del Diablo, Cresta de Costérillou, Balaitous, Frondellas. 




Arribant a l'Estany de Respomuso (2100 mts.)


Els núvols van i venen, arribarà a ploure?


A la dreta la Gran Facha (3005 mts.)


Ja podem veure el Coll de la Facha (2664 mts.)


Últims indicis que va haver -hi hivern.


Arribant al Coll de la Facha (2664 mts.)


Des del Coll de la Facha visió cap al cim, encara falten 350 metres.


Després dels primers metres que hi ha un petit camí, iniciem la grimpada.


La roca està força descomposta durant tot el recorregut.


El massís del Balaitous darrere.


Passos d'equilibri abans de fer cim.


Últims metres de grimpada. 


Foto des del mateix cim de la Gran Facha.


Cim de la Gran Facha (3005 mts.)


El dia finalment ha aguantat i no ha plogut, les boires entren pel vessant francès.




Davant nostre tenim els pics  de l'Infierno.


Amb molt de compte iniciem la desgrimpada per arribar al Coll.


Seguim el camí de pujada per anar al refugi del Respomuso (2208 mts.)


Després de tanta roca, per fi arribem a l'herba, la boira està entrant per França.


A la dreta, la Gran Facha (3005 mts.) vist a prop del refugi.


Refugi del Respomuso (2208 mts.)

2 comentaris:

Teresa ha dit...

Una bona sortida per entrenar , espectacular.
L'experiència és un grau, per sort vas canviar l'itinerari, amb la que ha caigut per altres zones del Pirineus i molt bé pensada amb diferents opcions ( FINS A 3 )
Una vegada més moltes gràcies.
Fins la propera.
Bones vacances.
TT

Carme S ha dit...

Ostres, esteu imparables. Felicitats per la sortida, quina circular més xula. Només de mirar el mapa ja em canso, jejeje.
BONES VACANCES