dilluns, 23 de juny del 2014

Excursió per la Vall de Bésines.




La idea inicial era marxar dissabte al matí cap als Alps per pujar el Mont Blanc (4812 mts.), cim més alt de l'Europa Occidental però una última actualització divendres i confirmada dissabte al matí ens fa girar cua i deixar l'ascensió per una altra ocasió.
Finalment avui sortim a descobrir una nova vall que  feia molt temps que tenia ganes de conèixer, aquesta és la Vall de Bésines situada a la comarca francesa de l'Ariège. Deixem el cotxe a la N-20, carretera que comunica el Coll de Puymorens amb la població de l'Hospitalet près l'Andorre just a una corba molt tancada d'esquerres (aparcament per vehicles).
Sortim de l'aparcament (1536 mts.) i agafem el sender ben marcat, inicialment la pujada és suau però després puja amb ganes fent girs de 180º. Arribem a la Cabana de Bésines (1980 mts.) i seguim les indicacions del mapa francès IGN 2249 OT, aquí trobem la primera errada doncs no trobem cap indici de sender, si no blocs molt grans que costa un gran esforç creuar. Després de 20 minuts sense trobar sender i veient que la boira baixa fins a quasi el nostre nivell tornem a baixar fins a arribar a la cabana un altra cop, (avui, navegant he vist que s'ha d'agafar una desviació a mà esquerra un centenar de metres abans d'arribar a la cabana, ja ens queda una cosa pendent per més endavant.).
El dia tampoc acompanya massa i per no tornar ja decidim continuar fins al refugi de Bésines, primer passem per la part dreta (sentit ascendent) l'estany de Bésines fins a arribar a la part final on veiem una altre cabana a mà esquerra, en aquest punt iniciem la pujada que ens durà al refugí de Bésines (2104 mts.), una mica més endavant parem a fer un mos, després continuem direcció al Coll de Bésines (2333 mts.), comencen a caure unes gotes i girem cua, tornem pel mateix lloc de pujada fins a arribar al cotxe, una estona més tard caurà una bona tempesta que per sort no ens agafarà a nosaltres.


Desnivell: 825 mts.

Recorregut: 16,35 Km.

Horari: 5h, 25m.





Inici de l'excursió al costat de la N 20 entre l'Hospitalet i Coll de Puymorens a l'Ariège.


El sender molt ben marcat.


Cabana de Bésines (1980 mts.)


Entrada de la mateixa cabana.


Intentant trobar el camí, a sota, l'estany de Bésines.




Vall de Bésines.


Cabana de Bésines des de la part superior.


La boira baixa al estany de Bésines.


Rierols que porten al estany de Bésines.


Ja es veu el refugi.


Refugi de Bésines (2104 mts.), a l'esquerra el Pic d'Auriol (2695 mts.)


Al fons i a la dreta el coll de Bésibes (2333 mts.)


Cresta d'Estagnas.


Pic d'Estagnas (2615 mts.), Resenya de la via per la xemenèia central.


Pic d'Auriol (2695 mts.)


La part posterior del refugi.


A la dreta, el refugi de Bésines, al centre, el coll de Bésines.


Pic de Courtal Subra (2599 mts.) 


De tornada cap al cotxe.


L'estany de Bésines (1980 mts.)


Tot el paisatge verd.


Davant nostre i a l'altre vall, la Tose de Pedourrés (cliqeu per veure sortida)


Cascada d'aigüa prop del cotxe.

2 comentaris:

Teresa ha dit...

Una veritable pena l'anul·lació al Mont Blanc,però,descobrir aquesta nova vall va ser molt gratificant, en certs moments era com si estigués a Suïssa..

Anònim ha dit...

Bones!!!!

Quina pena no poder pujar el Mont Blanc... Un altra vegada serà!!! Tot i així heu fet un gran descobriment, és una vall guapíssima.
Molts petons a tots dos.

Xupito