dissabte, 26 de maig de 2018

Punta Peiraguils (2702 mts.)


Itinerari marcat amb el rellotge Suunto Traverse.


Itinerari del mapa Alpina 1:25.000, color lila: pujada, color vermell baixada.


Com ja estem acostumats aquest final de temporada, les previsions al Pirineu no són massa bones, quasi t'agafen ganes de no sortir però tres setmanes sense calçar esquís és massa temps pels nostres cossos i decidim sortir (encara sort que hem sortit) tot i saber que podem no fer res.
Com que no volem carregar els esquís a l'esquena, un lloc per sortir amb ells als peus en aquesta època és La Coma (2200 mts.) a la vall d'Ordino-Arcalís.
Sortim de l'aparcament de La Coma (2200 mts.) amb un dia mig tapat, amb força vent, condicions ideals per passar un gran dia a muntanya........, aquesta vegada en lloc de pujar fins a la part superior del telecadira de La Coma preferim anar per la part baixa de la vall i així ens podem protegir més del vent. La intenció és pujar al Pic d'Arcalís (2776 mts.) per això arribem al peu de la Bretxa d'Arcalís (2716 mts.) on comencen a caure les primeres gotes, iniciem la pujada a la Bretxa i quan estem a uns 100 metres del coll, la pluja cau amb més força, punt en el qual iniciem la retirada, traiem rapidament les pells  i baixem sota una pluja suau però constant, a mesura que estem arribant a la part inferior va parant de ploure i a l'arribar a La Coma (2200 mts.) tot i estar tapat ja no plou.
Al ser d'hora i tenir més ganes d'esquí iniciem la pujada per la part contrària d'on hem pujat fa una estona, anem direcció al Port de Creussans (2621 mts.) tot i que tenim el convenciment  que en qualsevol moment, tornarà a ploure i haurem de baixar.
En aquest vessant al ser sud, la part inferior està justa de neu però nosaltres no ens hem de treure els esquís en cap moment (aquesta part inferior té els dies comptats), passem l'Estany de Creussans (2450 mts.) que ja està iniciant la seva fusió i continuem fins a arribar al Port de Creussans (2621 mts.), el temps de moment ens ha aguantat i fins i tot en algun moment surt el sol, aquí tenim dues opcions: a l'esquerra (oest) el Pic de Creussans (2679 mts.) amb més nom però més baix i amb un pitjor descens amb esquís. A la dreta (est) la Punta Peiraguils (2702 mts.) amb menys nom però més alta i amb un descens magnífic quasi des del mateix cim, per tant no hi ha color, cap a la Punta Peiraguils.
Podem continuar un bon tram amb els esquís als peus fins que arribem al peu del cim on una fàcil aresta de roca ens deixa a la mateixa Punta Peiraguils (2702 mts.), un parell de fotos per què fa força vent i baixem fins on hem deixat els esquís. Iniciem la baixa directa amb una magnífica neu primavera que ens fa gaudir molt d'aquest segon descens del dia, continuem baixant fins a arribar al mateix cotxe amb els esquís als peus.
Finalment hem pogut salvar un dia que en algun moment hem vist perillar, ara a veure aquest últims caps de setmana si el temsp es comporta i podem fer unes bones baixades.Desnivell: 990 mts.

Recorregut: 10,2 Km.

Horari: 4h, 21m.
  

Com es pot veure, encara queda molta neu al Pirineu.


Sortida amb els esquís als peus des del cotxe, La Coma 2200 mts.


Primers metres de pujada.


Al fons, cara oest del Pic de la Font Blanca (2903 mts.) 


Quan pujavem direcció al Pic d'Arcalís, poc imaginavem que després pujariem la Punta Peiraguils (2702 mts.)


Port de Rat (2537)


A la dreta es pot veure la Bretxa d'Arcalís (2716 mts.)


Enfilem la pujada a la Bretxa d'Arcalís.


Els núvols cada cop són més negres i comença a ploure.


Punt on girem cua per la pluja que comença a caure.


Unes imatges d'aquesta primera baixada.

A l'arribar a l'aparcament de La Coma ha deixat de ploure, iniciem la pujada direcció al Port de Creussans (2621 mts.), creiem que en qualsevol moment tornarà a ploure i baixarem.
Al pujar al Port de Creussans podem veure per on hem baixat fa una estona.


Ja falta poc per arribar al Port, al fons de dreta a esquerra: Estanyó, Cabaneta i Serrera.


Arribant al Port de Creussans (2621 mts.)


Rétol MAL indicat, el Pic de Creussans està a l'esquerra i no a la dreta i no és el mateix aquest,  que el de Peyreguils. El Pic de Creussans té 2679 mts i no 2702 mts.


Per la part dreta encara podem anar amb els esquís als peus, al fons la Punta Peiraguils (2702 mts.)


Arribant al cim, el primer cim una mica més baix que el nostre és el Pic de Creussans (2679 mts.)


Vall per la qual hem baixat abans.


Al cim de la Punta Peiraguils (2702 mts.)
Itinerari de baixada des de sota el cim.


Baixada per l'aresta de roca a buscar els esquís.


Imatges d'aquesta segona baixada.

A la dreta la Punta Peiraguils (2702 mts.) i les nostres traces pel mig de la pala de neu.


Un cop més amb els esquís fins al mateix cotxe, carregar els esquís a l'esquena: 0 metres.

1 comentari:

Teresa ha dit...

Un dia més que ben aprofitat, sense moltes expectatives d'un inici.
Finals de Maig i amb els esquís al cotxe.
Esperem que no sigui l'última.
TT