diumenge, 3 de maig del 2015

Pic de Sacroux (2675 mts.)


Color lila: Itineràri de pujada
        Color vermell: Itineràri de baixada



Ahir a la tarda vaig rebre una trucada de la Carme, finalment després d'escalar a Montserrat divendres va pujar a Sesué. Avui sortirem a fer el Pic de Sacroux (2675 mts.).
Aquest és un cim situat a la mateixa frontera entre Aragó i França. Sortim caminant de l'aparcament (1790 mts.) situat uns metres abans de l'entrada a la Vall de Remuñe, doncs, hi ha una gran congesta de neu que impedeix el pas amb vehicle fins al final de la pista (200 metres endavant).
Seguim el camí d'estiu molt ben marcat, tot i que les allaus han fet de les seves aquest hivern i està ple d'arbres caiguts que hem de passar amb més o menys problemes, sempre carregats amb els esquís a l'esquena. El camí és força agradable i no es fa gens pesat, abans d'arribar a creuar el Torrent de Gorgutes (2020 mts.) ja ens podem posar els esquís, seguim paral·lels al Torrent fins que veiem un lloc segur per poder creuar. Iniciem un franqueig ascendent direcció al Pic de la Montañeta (2552 mts.), al arribar al Ibon de la Solana de Gorgutes (2208 mts.) situat al mateix peu del Pic de la Montañeta girem descaradament a l'esquerra (Oest) i iniciem una suau pujada que ens situarà a la part superior del Ibon de Gorgutes (2313 mts.), baixem uns metres fins a situar-nos al mateix nivell del llac, aleshores comencem a pujar, a la nostra dreta tenim el Port de la Glera (2364 mts.), coll que en sentit nord ens portaria a la bella població de Luchon. No fa falta arribar al coll i seguim direcció a l'Oest, ja tenim al cim davant nostre. Només ens queda apropar-nos al peu del cim, a mesura que anem pujant el pendent cada cop és més pronunciat fins que arribem a un punt on decidim deixar els esquís. És el moment de fer el canvi i posar grampons i piolet.
El pendent en cap moment té més de 40º i gràcies a la bona qualitat de la neu es puja amb molta seguretat, arribem a un fals coll, on desapareix la neu i apareix la roca, aprofitem per deixar els grampons i el piolet i continuem per una fàcil aresta de roca fins a arribar al Pic de Sacroux (2675 mts.).
La visió és fantàstica amb el poble de Luchon a sota nostre, a l'Oest destaquen dos cims de més de tresmil metres com el Boum i el Maupàs. El vent bufa amb força al cim, fem unes fotos i cap a baix. El primer tram de la baixada el fem cara al pendent. En arribar on hem deixat els esquís traiem pells, ajustem botes i  iniciem un descens merevallós. Baixem totalment a la dreta per uns tubs que ens porten directes al Ibon de Gorgutes (2313 mts.), la neu és primavera fantàstica tot i no haver tingut regel aquesta passada nit, en arribar a la part inferior del Ibon enlloc de posar pells per remuntar uns metres i seguir el camí de pujada baixem pel punt on desaigua el llac, són 300 metres fantàstics entre pales d'inclinació moderades i tubs magnífics que sense donar-nos conte ens deixen al lloc on hem calçat esquís fa una estona i que serà el punt final amb esquís del dia d'avui, doncs, la neu ja desapareix (ohhhhhhhhhhhh).
Tornem a carregar els esquís a l'esquena i continuem fins a l'aparcament, magnific dia per recordar durant molt temps després d'una temporada en general dolenta per culpa de la meteorologia.   


Desnivell: 1005 mts.

Recorregut: 10,5 Km

Horari: 5h, 15m.





Los Llanos del Hospital (1750 mts.)


Cap aquí tenim que anar.


La Carme creuant la pasarela per passar el riu.


Pic de la Montañeta (2552 mts.) amb els seus dos corredors Oest.


El central és el més fàcil i s'utilitza per baixar del cim.


Al fons i a la dreta el Pic d'Alba (3107 mts.)


Pujant direcció a l'Ibon de Gorgutes.


Sota el Pic de la Montañeta està l'Ibon de la Solana de Gorgutes (2208 mts.)


Massís de la Maladeta i Alba.


Arribant a la part superior de l'Ibon de Gorgutes, s'ha de baixar uns metres per arribar al llac.


Ja es veu perfectament la linea a seguir per arribar al cim del Sacroux.


Baixem uns metres per arribar a l'Ibon de Gorgutes (2313 mts.)


Puerto de la Glera (2364 mts.)


Itinerari de pujada (lila) i de baixada (vermell).


Ens apropem al peu del cim.


L'itineràri final fins al cim del Sacroux.



Apurant amb els esquís el màxim possible.


Pic de Sacroux (2675 mts.)


Pirineu Francès.


A l'esquerra el Pic Boum (3008 mts.), a la dreta el Maupas (3109 mts.)


Des del mateix cim es pot veure la pujada i en vermell la baixada.


El poble de Luchon des del cim del Sacroux.


Tuca de Salvaguardia (2738 mts.)


Iniciem la baixada desgrimpant cara a la pared.


Video desgrimpant el corredor al Pic de Sacroux.


Aquest es el punt on teniu que agafar la desviació per la vall de la dreta (sentit descendent)


Molt bona neu primavera per gaudir d'un gran descens.


Ibon de Gorgutes (2313 mts.)


La Carme torna a creuar el pont de fusta, això significa: fi de la sortida.

1 comentari:

Carme S ha dit...

Bona sortida d'esquí de muntanya. Fàcil porteig, bona neu, bona baixada....ummm
i molt bones traçes baixant del cim!! Gràcies.