dissabte, 11 d’octubre de 2014

Cresta Nordoest al Carlit (2921 mts.).

Aquesta és una manera diferent de pujar al Carlit (2921 mts.), cim més alt del Pirineu Oriental, és una ruta semicircular que té l'origen i el final a l'aparcament superior de l'Estany del Passet. Per arribar aquí hem d'anar  fins al poble de Porté i agafar la pista asfaltada que segueix el curs del riu fins a arribar a l'Estany, aleshores continuem fins al final de la pista on hi ha un gran aparcament.
Sortim de l'aparcament (1728 mts.) i seguim el camí que amb forta pujada ens deixa a l'Estany de Font Viva (1896 mts.), el rodegem per la part esquerra i aquí comencem a baixar per anar a buscar l'altre vall, creuem un pont de fusta que ens permet passar còmodament el riu Lanòs. Iniciem la pujada fins a creuar-nos amb l'altre camí que també ve del mateix aparcament nostre, un gran retol indicant Lanoux ens marca el nostre itinerari a seguir. El camí continua ben marcat fins a arribar a un primer refugi de pastors, a partir d'aquí el camí comença a pujar amb més ganes, just en aquest punt comencem a girar a l'esquerra (oest), sense adonar-nos arribem al refugi dels enginyers (2133 mts.), franquegem fins a creuar-nos amb el GR-7 que agafarem després a la baixada. Seguim el GR per sota l'Estany de Lanòs, uns metres més endavant hi ha una bifurcació, el GR s'en va a l'esquerra i nosaltres a la dreta (est), de cop, una imatge increïble davant nostre, el Carlit amb la seva cresta a l'esquerra, continuem pujant fins a arribar a l'Estany dels Forats (2457 mts.), baixem uns metres i al arribar a l'estany el passem per la seva part esquerra, comencem a pujar per uns prats d'herba inclinats amb algun pas de roca, finalment arribem al peu de la cresta (cota 2541 mts. segons mapa IGN).
Ens posem l'arnes i comencem a grimpar, nosaltres pugem per una canal amb roca bastant descomposta, no és difícil però has d'anar amb molta cura per no tirar cap pedra cap abaix, són uns 200 metres de desnivell sense passar de II en cap moment, arribem al primer tram de cresta horitzontal per després baixar a un petit coll, continuem pel vessant nord fins a situar-nos al peu d'una fissura on veiem a la part superior una baga de rappel, franquegem a l'esquerra i continuem fins a agafar el mateix fil de l'aresta,(al peu d'aquesta fissura vaig veure posibilitat de retirada fàcil cap al nord), una altra baixada a una petita bretxa i només ens queda remuntar uns metres per sortir a la part superior de la cresta, al fons ja veiem la gent que ha pujat per la via normal de Les Bulloses, uns metres de puja i baixa pel fil de l'aresta i arribem al cim del Carlit (2921 mts.). Un parell de fotos, un glop d'aigua i iniciem la baixada, doncs, queda molt de recorregut fins a arribar al cotxe.
Per baixar, retrocedim uns metres per on hem vingut fins a un petit coll on hi ha un petit sender molt ben marcat, amb una forta inclinació que salvem gràcies a les ziga-zagues que fa el camí, baixem tota aquesta canal (uns 350 metres) fins a arribar a l'Estany dels Forats (2457 mts.), seguim pel mateix camí de pujada, quan arribem a la cruïlla del GR-7 passat l'Estany de Lanòs aprofitem per fer una parada. Seguim el camí, la primera part pràcticament sense perdre alçada fins que arribem a un punt que comença a baixar amb ganes. Quan arribem a l'alçada de l'Estany de Font Viva (130 metres per sobre) mirem com podem baixar fins a l'Estany, ja que al mapa no surt cap camí, veiem que un centenar de metres passat l'Estany es veu com un prat d'herba puja cap al GR, mirarem de baixar per aquí.
Quina és la nostra sorpresa quan arribem a aquest punt, doncs, que hi ha un petit sender que sense cap problema ens deixa  a prop de l'Estany de Font Viva (mirar mapa), hem de tornar uns metres, direcció a l'Estany fins a trobar el camí de pujada, en pocs minuts arribem a l'aparcament, punt d'inici d'aquesta magnífica excursió.


Desnivell:  1410 mts.

Recorregut: 21,2 Km.

Horari: 9h,10m. 


Només iniciar la sortida ja veiem el retol direcció a l'Estany de Font Viva.


Arribant a l'Estany de Font Viva (1898 mts.)


Cavalls a la Vall de Portè.


Direcció a l'Estany de Lanòs.


Petit refugi de pastors.


El Refugi d'Enginyers (2133 mts.)


Al fons i d'esquerra a dreta: Portella de Lanòs (2468 mts.), Coma D'Or (2826 mts.), Puigpedrós de Lanòs (2842 mts.)


Primera visió de la cresta Nordoest.


En vermell, l'itineràri fins al cim del Carlit (2921 mts.) 


Vessant SudOest del Carlit des de l'Estany dels Forats (2457 mts.)


Aproximació a l'inici de la cresta.


A l'esquerra l'Estany dels Forats (2457 mts.), a la dreta l'Estany de Lanòs (2213 mts.)


Inici de la cresta per una canal herbosa i amb roca descomposta.


El Puigpedrós de Lanòs (2842 mts.)(cliqeu per veure sortida d'aquest hivern amb el Xavi)


Al ser vessant Nord, aquesta primera part vas grimpant per l'ombra.


Roca bastant descomposta.


La sensació de buit ja es deixa notar.


S'ha d'asegurar molt bé tots els passos.


La Teresa a la dreta sortint d'aquesta primera part, per agafar un tram de cresta horitzontal.


Iniciem el segon tram de cresta, al fons es veu el cim.


Llac de les Bulloses i al fons Serra de Madres.


Vista des de l'aresta cimera cap a l'Estany de Lanòs.


Carlit (2921 mts.)


Iniciant la baixada per la canal central.


Per aquesta mateixa canal vàrem pujar fa uns anys amb el Xavi (cliqeu per veure sortida)


La traça està molt ben marcada, es baixava molt bé.


Des del peu de la canal.


Al agafar el GR-7 veiem per últim cop el Carlit amb la seva cresta Nordoest.

4 comentaris:

Teresa ha dit...

Ja tinc el Carlit a butxaca,i no per la via normal, ara a per un altre, ho corroboro una "magnífica excursió".
Però, quina diferència amb la sortida de Març del 2009 amb el Xavi,només per a fanàtics.
Fins a la propera.
I una vegada més gràcies.

arnau ha dit...

Quina sortida més maca... algún dia vindrè amb vosaltres!!
i per cert... saps que el david guetta s'ha separat??

Anònim ha dit...

Que bonito el Carlit, no lo he hecho, me lo apunto, esa cresta tiene muy buena pinta.
Yo poco a poco voy cogiendo la forma.
Espero vernos pronto.
Besos.

Paco

Anònim ha dit...

quan veig aquestes fotos penso que "un plat pays" no té gaire gràcia... esperant les fotos de la propera excursion amb colors de tardo! gros biz des de Bèlgica (on ja fa un fred que ...... del David Guetta)