dissabte, 23 de juliol de 2011

Integral Cresta de Llosás al Aneto
Ja feia molt temps que tenia que sortir amb el meu company i amic Juan Carlos Vizcaíno però la seva feina com a guia de muntanya es bastant incompatible amb els que tenim festa els caps de setmana.
Finalment podem sortir i que anem a fer?????.
Dons la Cresta de Llosás on hi han 3 tresmils que em faltaven per la col.lecció.
Sortim del Puente de Coronas a Vallvierna ( 1970 mts.), el dia es presenta magnífic ja que no hi ha ni un núvol, no fa vent i la temperatura es fresqueta.
Pugem per el camí mes que conegut fins arribar al Primer Llac de Corones( 2625 mts.) en aquest punt aprofitem per menjar i beure una mica ja que serà l'ultim lloc on agafem aigua fins la baixada.
Agafem direcció a la Brecha Inferior de Llosás ( 2833 mts.), la pujada la fem per el centre de la canal on ens trobem algun tram de pedrera desfeta, abans d'arribar al Coll agafem una marcada canal a mà esquerra que ens deixarà a l'aresta que puja de la Brecha prop del Argarot Sud (3030 mts.) al qual arribem sense cap dificultat però tenim que fer servir ja les mans.
Des d'aquesta agulla ja es veuen les tres següents i la cresta fins a l'Aneto, baixem a un petit coll i amb una petita grimpada fem el primer tresmil del dia Agulla Argarot ( 3035 mts.).
Per baixar d'aquesta agulla ja t'ho has de mirar bastant ja que no es dificil però la roca no està en massa bones condicions, arribem a l'estreta brecha, la continuació directa es presenta molt complicada ja que hi ha uns pasos extrapolmats molt difícil de passar.
Rapelem uns 10 metres per una canal que porta a la Vall de Corones ( esquerra en el sentit de l'ascensió). Agafem una repisa amb roca molt descomposta i amb una tirada d'uns 30 mts. ens tornem a situar a l'aresta ( "ojo" roca molt descomposta en aquesta tirada).
Muntem reunió sota una placa fisurada de color gris clar molt característica i després de passar per la famosa xemeneia estreta on fins i tot et molesta la motxilla arribem al segon tresmil de la jornada( i el més difícil) Agulla Tchihatcheff ( 3052 mts.).
La cara NE d'aquesta agulla cau uns 40 mts. fins la següent brecha per tant ens preparem per rapelar aquesta agulla.
El rappel ja està instal.lat però es necessari anar amb dues cordes de 50 mts., si no tens que muntar un central el qual es molt incomoda ja que estas penjat al mig de la tirada.
Per pujar la tercera agulla ens passa alguna cosa semblant a l'anterior, dons tenim el problema que no es pot atacar directa, agafem a mà esquerra i per un terreny bastant descompost pugem per la canal fins al tercer tresmil del dia Agulla Franqueville ( 3065 mts.).
Desde el cim de la tercera agulla la cresta es torna totalment horitzontal i de dificultat moderada però amb molt bona roca, es per això que ens passem una molt bona estona fins arribar a la part superior de la Brecha Superior de Llosás, on hi ha un altre rappel de 20 mts. per arribar a la Brecha Superior de Llosás ( 3059 mts.)
Desde aquest punt hi ha molt fàcil escapatòria per la Vall de Llosás, nosaltres en contra del que posaven algunes guies en lloc d'agafar a mà esquerra ( Corones )baixem uns metres per Llosás i passem per sota de la cresta al costat mateix de la rimàia i la primera canal fàcil tornem a pujar fina a situar-nos a la mateixa cresta.
A partir d'aquest punt ja es una pujada constant alternant trams de bona roca amb roca molt dolenta.
A mida que arribes a dalt cada estona es mes fàcil fins que fem el quart tresmil de la jornada Agulla Escudier ( 3315 mts.).
Des d'aquest punt ja veiem la següent agulla i l'Aneto, seguim per terreny que sense ser difícil has d'anar amb conte , cinquè tresmil del dia Agulla Daviu ( 3350 mts.)
Pasem per el punt on surt el corredor Estasen i en pocs minuts fem l'Aneto ( 3404 mts.), en el meu cas per 42º vegada.
Creuem el Pas de Mahoma i després de posar-nos els grampons creuem el glaciar per dirigir-nos al Ibon de Salterillo ( 2460 mts.) i aixis ens estalviem la sempre penosa baixada per el Portilló Superior.
Tenim que fer servir la nostre experiència ja que hi ha molta boira i costa molt de trobar el camí de baixada.
Finalment arribem al Forat d'Aigualluts per baixar fins a La Besurta i agafar l'ultim Bus del dia (21 h.) per deixar-nos a Senarta on teníem el cotxe i poder baixar a sopar a Benasque.

Desnivell: 1710 mts.

Horari: 14 h, 12m.

Brecha Inferior de Llosás ( 2833 mts.)
Primer llac de Corones ( 2625 mts.) darrera Coll de Cregüenya i Aragüells ( 3037 mts.)
Arribant a l'Argarot Sud ( 3030 mts.)
Cresta de Llosás
Agulla Tchihatcheff ( 3052 mts.)Agulla Franqueville ( 3065 mts.)
Agulla Argarot ( 3035 mts.)
Desde el cim de l'Agulla Argarot ( 3035 mts.), tot el que ens queda per arribar a l'Aneto
Placa de color clar a 30 mts de l'Agulla Tchihatcheff ( 3052 mts.)La mateixa placa de III+ de la foto anterior però ara a sota mateix
El Juan Carlos a la reunió prop de l'Agulla Tchihatcheff ( 3052 mts.)Cresta de Llosás a l'Aneto
Moment de llençar les cordes cap al buit
Tram desde l'Agulla Franqueville ( 3065 mts.) fins l'Aneto
Comencem el rappel de 40 mts. desde el cim de l'Agulla Tchihatcheff ( 3052 mts.)Rappel vist desde baix
Cim de l'Agulla Tchihatcheff ( 3052 mts.), just per on hem baixat rapelant
Llac de Corones, Coll de Cregüenya i Aragüells
Tram desde l'Agulla Franqueville a l'Aneto
Rappel de 20 mts. per baixar a la Brecha Superior de Llosás
Tram entre la Brecha Superior de Llosás i l' Agulla Escudier
Agulla Daviu ( 3350 mts.)
Al cim de l'Agulla Escudier ( 3315 mts.)
Amb el Juan Carlos Vizcaíno al cim de l'Aneto ( 3404 mts.)
42ª ascensió a l'Aneto
Aneto ( 3404 mts.)
Creuant el Pas de Mahoma
Glaciar de l'Aneto amb el mar de núvols sota nostre
Forat d'Aigualluts ( 2033 mts.) per fí arribem a baix

3 comentaris:

Teresa ha dit...

MOLTES FELICITATS¡¡¡¡¡¡¡

Això s'acaba, només queden 8 en la llista de color negre, impressiona veure tant color vermell.....
Les fotos de les reunions perfectes, per prendre nota.
El temps invertit una passada, jo crec que hagués hagut d'agafar 3/4 dias a compte de vacances.
ENHORABONA UN ALTRE COP

MOLTS PETONS
Segismunda i Rigoberta

Arnau ha dit...

Quan tinguis temps i paciència, m'agradaria que exercissis d'entrenador personal, després de llegir els assoliments i les meravelles que diu Teresa de tu..
Una sortida espectacular.
Potser la setmana vinent vaig amb Teresa al Aneto(serà la meva primera vegada)

Felicitats
Arnau CT

Anònim ha dit...

Quina canya de tiooooo!!!!

Cada dia et superes mes... es nota que estaves amb professionals al teu voltant ja ja ja ja i no de "xixerelos"


Xavi