dissabte, 9 de juny del 2012

La Cresta del Ferran ( 983 mts.)


Ja feia molts anys que havíem fet aquesta cresta amb el Xavi i teníem ganes de repetirla. Coincidim amb la mateixa idea que teníem fa uns anys, No es una cresta d'iniciació, sense tenir grans dificultats( no pasa de IV- ) es molt i molt llarga, per tant ja sabeu a sortir a primera hora del matí i si el dia no es massa llarg agafeu frontal ( la baixada a les fosques pot ser complicada ).
Per arribar aquí, teniu que anar fins a Castellfollit de la Roca i agafar la desviació cap a Oix, no fa falta entrar dins al poble, girem a mà dreta direcció a Can Pei, en aquest punt si no portes 4x4 es preferible deixar el vehicle en algun forat que trobis ja que la pista està en molt mal estat, si pots contínues per la pista forestal fins més enllà del Grau d' Escales, punt mes estret de la pista , després d'una baixada hi ha un prat on podeu aparcar a mà dreta al costat de La Palanca de Samsó.
Després de creuar el riu seguim uns metres el Gr i a la primera clariana del bosc agafem un petit camí a mà dreta que ens porta direcció a la cresta, el camí es petit però està ben fresat.
En un punt veurem una fletxa vermella marcada a la roca, en aquest punt comencem a grimpar seguint les fites i els punts vermells.
Muntem la R 0 en un arbre i comencem per un mur fissurat de III,  on es podem posar moltes coses per assegurar la tirada, després de 45 mts. muntem reunió al peu de la cova.
Passem per l'interior i a la sortida de la cova agafem a l'esquerra per muntar la 2ª reunió al peu d'un mur de III, el qual escalem amb molt bona roca. Quan arribem a la 3ª reunió guardem la corda de moment i continuem sense ella. La continuació es fàcil però has d'anar concentrat ja que hi ha trams molts aeris.
Abans d'arribar al rappel en una bretxa fem la 4ª reunió ja que la sortida es III i amb força pati i no val la pena arriscar,tornem a guardar la corda i continuem fins al rappel.
Son 25 mts. molt ben equipats i et deixa a una petita bretxa on comença la tirada més difícil de la via: el gendarme de IV-. 5 metres per damunt de la reunió hi ha una savina on pots posar una assegurança i passar per la dreta del arbre, en aquest punt està el pas ( abans hi havia un pitó que actualment no està), després ja es més fàcil III, tirada de 40 mts. continuem amb el que serà l'ultima amb la corda de uns 30 mts.
Recollim la corda i veiem el que ens queda ( que es molt ). El calor apreta de valent i l'aigua comença a faltar, ens prenem aquest metres fins al cim amb calma. Hi ha trams amb més i amb menys exposició però mai pots baixar la guàrdia.
Finalment arribem al cim del Ferran ( 983 mts.) on a l'ombra descansem una estona i ens acabem l'ultim glop d'aigua, hem tardat desde el cotxe 4h 55m.
Iniciem la baixada fins al coll de la Talaixà on continuem per el Gr fins arribar al cotxe on ens banyem al riu després de la calor de tot el dia.


Desnivell: 1055 mts.

Recorregut: 10,8 Km.

Horari: 6h, 20m.






Tota la cresta del Ferran sencera. 


Inici de l'aproximació, la Palanca del Samsó ( pont per creuar a l'altre vessant del riu )

El Xavi comença a grimpar just al punt on hi han unes senyals vermelles pintades a la pared

Reunió 1: just a l'entrada del forat al mig de la pared.

Desde la mateixa reunió tenim la visió del pont per on hem creuat el riu.

Segona tirada, per dins el forat.

Part de la cresta que ens queda per arribar al cim del Ferran ( 983 mts.)

Pujant al gendarme de IV-

Desde dalt del gendarme tenim davant el rappel de 25 mts. que acabem de baixar.

Amb el zoom veiem el bon ancoratge del rappel.

El Xavi després de guardar la corda per acabar l'ultim tram i llarg de cresta

Pic del Ferran ( 983 mts.)

Visió desde el cim de l'Alta Garrotxa, com sempre verda.

1 comentari:

TT ha dit...

Ja m'havien comentat al llarg del recorregut, o vau ser molt ràpids i àgils (que segur que és el cas) o vau començar de matinada.
I el nou calçat d'escalada?? han sortit les maleïdes butllofes .. si vas trobar la marca que buscaves, ho dubto, són les millors ¡¡¡¡¡¡
Ehhhh i les fotos del bany?
TTrias