diumenge, 19 de març de 2017

Pic de Noucreus (2799 mts.) des de Núria.Al sortir de Núria i mirar enrere el primer que puc veure és la cara Est del Pic del Segre que vaig poder baixar ahir, la idea inicial d'avui és anar cap a la Vall de Noufonts però a l'arribar a la cruïlla puc veure la cara sud bastant justa de neu i que em tinc que descalçar en algun moment, decideixo canviar la sortida i pujar pel torrent del Noucreus amb una gran innivació, avui encara fa més calor que ahir.
Arribo al peu de l'última pujada fins al Coll de Noucreus (2775 mts.), la traça està molt ben feta i avui no fan falta ni ganivetes, poc abans d'arribar al Coll giro a l'esquerra i després de superar un primer turó continuo fins al cim del Noucreus (2799 mts.) al qual arribo amb els esquís als peus.
Al fer el canvi d'itinerari mentre pujava habia pensat en el fet que al arribar al Pic de Noucreus baixaria direcció al Coll de Noufonts, pujar al Pic de Noufonts i baixar per la cara sud, quedaria una circular molt maca. Però a l'arribar al cim em dono compte de què aquest vessant no està en condicions per baixar amb esquís, així decideixo baixar per on he pujat i gaudir d'una bona innivació.
He encertat per què el descens ha estat genial amb una molt bona neu primavera que feia que surtis tot.
Bon cap de setmana a la neu ara a veure el proper cap de setmana, quin serà el següent descens, serà al Capcir?? o al Pirineu Central, la resposta: la setmana vinent.


Desnivell: 930 mts.

Recorregut: 10,45 Km.

Horari:  2h 56m.Només iniciar la sortida el primer que puc veure és la cara Est del Pic del Segre que vaig baixar ahir.


Desviació cap al Noucreus.


Començo a deixar Núria a la part inferior.


Bona neu primavera per pujar.


Al girar enrere puc veure el Puigmal (2910 mts.)


Bona traça de pujada.


Última pujada amb forta inclinació, en lloc d'anar a la dreta al Coll vaig a l'esquerra direcció al cim.


Al fons a l'esquerra el Puigmal a la dreta el Pic del Segre.


Pic de la Fossa del Gegant i a la dreta el Coll de Noucreus.


Aquesta vall va directa al Circ de Carança.
Des del cim del Noucreus puc veure el Noufonts, no és factible la baixada per aquest vessant amb esquís.


Cim del Pic de Noucreus (2799 mts.)


Un d'aquests cims que es veu al Capcir és el destí de les setmanes vinents, quin serà??.


Bones traces amb aquesta neu primavera.


Baixada espectacular a la Vall del Noucreus.

dissabte, 18 de març de 2017

Puigmal (2910 mts.), Puigmal de Llo (2801 mts.), Pic del Segre (2848 mts.)Avui dissabte pujo sol cap a Núria, avui la Irene no pot sortir al matí, pujarà al migdia amb el tren per passar el cap de setmana.
A les 7:39 agafo el cremallera a Queralbs i poc abans de les 8 del matí ja estic al Santuari de Núria (1960 mts.), vaig una mica sense pla fixe, tot i que la idea inicial és pujar al Puigmal (2910 mts.) i després al ser el dia llarg i haver-hi bones condicions meteorològiques ja veurem que faig.
Pujo per la pista de debutants encara tancada a aquesta hora del matí i després de creuar el pont de formigó enfilo direcció al Coll de Finestrelles, a l'arribar a la cota 2105 giro a la meva esquerra on hi ha un rètol que ens indica al Puigmal, en pocs moments arribo a la Coma de l'Embut, passo pel costat del Forat de l'Embut que està actualment totalment tapat per la neu, al sortir del torrent de cop a mà dreta apareix la cara Est del Pic del Segre (2848 mts.) que només he pogut baixar amb esquís una vegada, a mesura que pujo i m'apropo els ulls no paren de mirar per on puc baixar i finalment per la part dreta es pot baixar. Ara toca continuar direcció al Puigmal, entro a dins el segon torrent magníficament innivat i em situo a la part inferior del cim del Puigmal, ara només toca fer voltes maries per anar guanyant metres a la muntanya, finalment assoleixo el cim del Puigmal (2910 mts.), cim més alt del Pirineu Oriental ubicat totalment a territori Català.
El dia és preciós sense vent i amb força calor, després d'hidratar-me bé, inicio la baixada cap a França per l'aresta, arribo a la Collada d'Err (2750 mts.) on torno a posar pells, continuo per l'aresta  a trams una mica gelada però amb compte es passa bé sense ganivetes, arribo al encreuament d'arestes, en primer lloc agafo a l'esquerra (oest) per baixar uns metres i després tornar a pujar fins al cim del Puigmal de Llo (2801 mts.), aquí la calor prem de valent, unes fotos i torno pel mateix camí que he vingut fins a la cruïlla d'arestes, des que he sortit del cim del Puigmal no he vist a ningú més. Un cop arribo al punt d'on venia del Puigmal toca agafar l'altra aresta (Est), un petit descens amb pells i tocar tornar a pujar, cada cop la inclinació és més forta però aconsegueixo arribar al cim del Pic del Segre (2848 mts.) amb els esquís als peus. Al cim coincideixo amb un Alemany que està de travessa pel Pirineu, després de parlar una estona em preparo per baixar la cara Est del Pic del Segre, inicio el descens una mica a l'esquerra del cim (sentit descendent) la part inicial és força dreta amb trams de 35º, la neu és primavera magnífica que dóna molta seguretat al descens, la inclinació és bastant regular tota la baixada però a mesura que estic acabant el descens la neu està pitjor i l'última part en lloc de baixar directament per un petit corredor m'he d'anar a la dreta (sentit descendent) per buscar millor neu.
Un cop arribo abaix de tot no puc deixar de mirar el descens amb les meves traces dibuixades a la neu, ara només falta acabar el descens fins a arribar a Núria.


Desnivell: 1265 mts.

Recorregut: 13,25 Km.

Horari: 5h, 18m.  
Aquí està la desviació cap al Coll de Finestrelles o al Puigmal, jo direcció al Puigmal.


Cada cop més a prop de la Coma de l'Embut.


Al fons, a la part inferior ja es pot apreciar.


Dins de la Coma de l'Embut.


Aquí està el Forat de l'Embut, actualment tapat per la neu.


Primera imatge de la cara Est del Pic del Segre, només l'he baixat una vegada.


A mesura que m'apropo, començo a pensar que avui puc fer el segon descens d'aquesta cara. 


De moment mirada al fons, el Puigmal (2910 mts.) ja treu el cap a la llunyania.


El torrent està magnífic de neu.


Amb el zoom la part superior del Puigmal.


El Pluviòmetre, camí del Puigmal.


Puigmal (2910 mts.), primer cim del dia.


Vall de Noucreus, demà faré una sortida per aquesta vall.


En primer terme, l'antiga estació de Puigmal, a l'esquerra La Molina, a la dreta La Masella, al fons a la dreta la Serra del Cadí.


Des del cim del Puigmal puc veure les muntanyes de Montserrat.


A la part inferior Font Romeu, a la dreta el Peric i el Petit Peric.


El Carlit (2921 mts.).


Des de l'aresta el Puigmal de Llo (2801 mts.)


Últims metres abans d'arribar al cim.


A la dreta el Puigmal, des d'alla vinc per l'aresta.


I això és el que em queda, el cim de darrere és el Pic del Segre (2848 mts.)


Al cim del Puigmal de Llo (2801 mts.)


Pic del Segre (2848 mts.)


Al cim del Pic del Segre (2848 mts.), aquesta foto me l'ha fet un Alemany que anava sol de travessa.


A la part superior de la cara Est del Pic del Segre, al requadre es pot veure Núria.


Iniciant la part superior de la cara Est.


I tot el que em queda per baixar, més de 900 metres de desnivell.


Arribant a la part final amb una magnífica neu primavera.


A l'esquerra es poden veure les meves traces.


A mesura que m'allunyo no puc de deixar de mirar-la.


Itinerari de baixada de la cara Est del Pic del Segre (2848 mts.)

diumenge, 12 de març de 2017

Excursió des del Coll de la Llosa (1861 mts.)


El diumenge al matí està plovent al poble de Esposella, deixem per un altre dia l'excursió a la Vall de Galva. Decidim anar una mica més al sud per veure si el temps millora. Uns kilòmetres abans d'arribar al poble de la Llaguna agafem a mà esquerra una petita carretera D4C que en un parell de kilòmetres ens deixa al Coll de la LLosa (1861 mts.) on hi ha una petita i familiar estació d'esquí nòrdic. Aquí trobem un parell de circuits marcats de raquetes, a diferència d'alguns llocs de Catalunya aquí són de franc. Sortim del mateix Coll de la Llosa (1861 mts.) i seguim l'itinerari marcat als arbres amb un senyal grog on surt una raqueta, aquesta primera part va entremig del bosc i en algun moment bastant a prop de les pistes d'esquí nòrdic, és un puja- baixa constant però molt suau, passem pel Coll del Comall (1869 mts.) i arribem a un gran pla que és el Coll de la Jacinta, continuem per una suau pujada fins a arribar a un mirador de fusta a l'esquerra amb una gran vista sobre el Capcir.
En aquest punt iniciem el retorn al Coll pel mateix camí d'anada.


Desnivell: 185 mts.

Recorregut: 7,2 Km.

Horari: 2h, 42m.

Al matí sortim del poble de Esposella plovent.


El camí va entre mig del bosc tota l'estona.


Encara falten uns quants kilòmetres per arribar al refugi du Col del Tourn.
Les pluges d'aquests dies ha deixat sense neu els arbres.


Amb la Irene a la meitat del recorregut.