dissabte, 25 de febrer del 2017

Vallter 2000- Núria.



Avui tenim la sort que la Irene ens farà la logística de la sortida i així podem realitzar aquesta sortida només en un sentit (fa 8 anys la vaig fer anar i tornar en el dia), ens acomiadem d'ella a l'aparcament inferior de Vallter 2000 (2005 mts.), la Teresa i jo marxem a fer la travessa amb esquís fins a Núria, la Irene amb el cotxe baixarà fins a Ripoll per després pujar a Ribes de Freser, agafar el cremallera i hem quedat de trobar-nos a Núria.
Iniciem la pujada per la pista del Xalet, l'estació encara està tancada i podem pujar tranquil·lament per la pista, al passar l'alçada del refugi d'Ulldeter (2235 mts.) ens desviem a l'esquerra i enfilem el camí cap al Coll de la Marrana, a l'arribar a la part inferior del Coll veiem uns esquiadors que per fer els últims metres per arribar al Coll pateixen més del normal (està gelat), nosaltres posem ganivetes per assegurar aquests metres, i a l'arribar al pas agraïm de portar-les posades.
Ja des del cotxe hem vist que a les carenes feia molt vent, a l'arribar al Coll de la Marrana (2529 mts.) no és menys, i el vent és molest, ens posem el Gore i continuem sense treure pells uns 150 metres més, des d'aquest punt ja podem treure-les i gaudir més de la baixada. Ens ve a saludar el Pol amic del Centre excursionista de Caldes que també van cap a Núria, traiem pells i fem un descens perdent la mínima alçada possible i allargant al màxim el recorregut, podem arribar fins a la cruïlla del riu Freser (2440 mts.), tornem a posar pells, ens acomiadem del Pol i continuem per la suau coma direcció a la Cabana de Tirapits (2695 mts.) a l'arribar la trobem tota colgada per la neu, en aquest punt posem ganivetes per pujar al fals coll que tenim a sobre de la Cabana, la neu encara està força gelada en algun tram, quina diferència en una setmana, el vent i les altes temperatures ha fet canviar com un mitjó la qualitat de la neu. 
Arribem a la carena i en pocs minuts assolim el Pic Inferior de la Vaca (2812 mts.), el tram que ve ara és un puja baixa constant, després de passar pel Coll de la Vaca (2793 mts.) pugem al Pic Superior de la Vaca (2825 mts.), en aquest punt iniciem un descens (sense treure pells) fins al Coll de Carança (2727 mts.), aquí el vent és molt fort i aixeca tota la neu pel cel. Iniciem la pujada curta fins al Pic de la Fossa del Gegant (2801 mts.) unes fotos i baixem al Coll del Noucreus (2775 mts.) punt on traiem pells, bevem una mica i ens preparem pel descens.
Aquesta primera part la neu està molt trepitjada després d'haver passat molta gent i les traces estan força dures, hem de mirar de passar per on encara no ha passat ningú. Després de baixar aquesta primera part més dreta en lloc de baixar pel mig del torrent agafem les suaus pendent de la dreta (pel camí d'estiu), per aquí encara no ha passat ningú i trobem una excel·lent neu "moquette" que ens fa gaudir d'allò més. Quan portem una estona baixant (2340 mts.) tornem a entrar a dins del torrent i ja està millor la neu, ara és primavera, acabem aquest tram i després d'un bon shuss travessem el riu per on a l'estiu està el pont de fusta i acabem de baixar els últims metres, quan estem arribant a Núria ens trobem al Pol i al seu amic que ja tornen cap a Vallter (ai, aquesta joventut), ens saludem i després d'entrar a les pistes fem els últims girs i arribem a Núria (1960 mts.) on ens trobem amb la Irene.



Desnivell: 1270 mts.

Recorregut: 14,2 Km.

Horari: 5h, 29m.







A l'aparcament inferior de Vallter 2000 (2005 mts.) amb la Irene que ens farà la logística.


Al cap de pocs minuts de sortir veiem davant nostre el Pic de la Dona (2702 mts.) que vàrem pujar tot just fa una setmana.


Al fons el Gra de Fajol (2708 mts.)


El refugi d'Ulldeter (2236 mts.), al fons el vent bufa amb violència al cim del Bastiments (2883 mts.)




Pujant per la pista del Xalet.


Iniciant la pujada el Coll de la Marrana.


Neu força dura per assolir el Coll.


Aquí podem veure l'última baixada del passat dissabte des del cim del Pic de la Dona.


Darrer tram per arribar al Coll de la Marrana (2529 mts.)


Del Coll seguim un petit tram amb les pells per allargar la baixada fins a Aigols Podrits.


La línia vermella és el tram que baixem sense pells, després de posar-les seguim línia lila fins al Pic Inferior de la Vaca (2812 mts.)


Direcció a la Cabana de Tirapits (2695 mts.), al fons el Coll de la Marrana.


La Cabana de Tirapits (2695 mts.) colgada per la neu.


En aquesta imatge de la tardor del 2012 la podem veure sencera. 


Iniciant la dura pujada fins a la carena.


La Teresa arribant a la carena.


Després de la dura rampa, arribem a la carena, a l'esquerra el Pic Inferior de la Vaca (2812 mts.)


A la dreta el Pic Superior de la Vaca (2825 mts.)


Seguint la carena, a la dreta el Coll de Carança (2727 mts.)


Des del cim del Pic Inferior de la Vaca (2812 mts.) podem veure darrere el Pic de l'Infern (2859 mts.)


Des del mateix Pic, visió cap al Coll de la Marrana, d'on venim.


Franqueig delicat amb neu dura.


El vent bufa amb ganes i es pot veure la neu volant al cel.


Després de baixar al Coll de Carança (2727 mts.) toca torna a pujar.


Pujant a la Fossa del Gegant amb la cara Oest del Pic de l'Infern al fons.


Amb el zoom podem veure la cara Oest del Pic de l'Infern al fons.


L'itinerari que hem realitzat passant pel Pic Superior i Inferior de la Vaca.


Pic de la Fossa del Gegant (2801 mts.)


A l'esquerra la Fossa del Gegant (2801 mts.) a la dreta el Coll de Noucreus (2775 mts.)


A la dreta, la carena per la qual hem passat fa una estona.


Des del Coll de Noucreus (2775 mts.) podem veure el Pic del Racó Gran (2779 mts.)


A la part inferior ja veiem Núria (1960 mts.), davant nostra el Puigmal (2910 mts.)


Coll de Noucreus (2775 mts.)


Que petita et veus Teresa enmig d'aquest oceà blanc.


D'allà dalt venim.


Ja ens queda poc per arribar a Núria.

dissabte, 18 de febrer del 2017

Pic de la Serra Gallinera (2663 mts.) i Pic de la Dona (2702 mts.) passant pel Refugí de l'Alemany i el Coll de Pal.




El passat diumenge quan estava preparant la sortida d'aquest cap de setmana vaig veure que venia una forta llevantada el dilluns i dimarts, això deixaria grans quantitats de neu al Pirineu Oriental i sense vent. Volem intentar la travessa Vallter-Mantet-Vallter però tenim el dubte de si a Mantet (1500 mts.) haurà arribat la neu.
A final de setmana podem contactar via mail amb una Gitê de Mantet i ens diuen que sí que hi ha neu, però no ens ho acabem de creure, portarem un pla B a la motxilla per si arriba el cas.
Sortim amb la Carme i la Teresa de l'aparcament superior de Vallter 2000 (2155 mts.) i enfilem el més que conegut camí fins a la Portella de Mantet, com havíem previst hi ha molta neu a la zona, arribem a la Portella (2412 mts.) i tal com ens imaginaven la neu no arriba en Mantet amb la quantitat que necessitem, decidim baixar fins al refugi de l'Alemany i després ja veurem. Iniciem la baixada des de la Portella amb molt bona neu, encara no ha tocat el sol i no ha transformat, arribem a la Coma de la Portella (2100 mts.), a partir d'aquí la neu es comença a encrostar una mica, això dificulta una mica els girs. Veiem que la millor neu esta enganxada als arbres on encara no ha tocat el sol, arribem al refugi de l'Alemany (1968 mts.) on parem una estona per veure cap a on tirem. Finalment i veient que la neu no arriba a Mantet decidim passar al pla B, això vol dir pujar al Coll de Pal (2294 mts.), des d'aquí al Pic de la Serra Gallinera, seguirem al Pic de la Dona i baixada fins al cotxe. 
Sortim per la part posterior del refugi (1968 mts.) i iniciem la pujada al Coll, anem seguint unes traces de dos catalans que van per davant nostre, la pujada en algun tram és força dreta i la quantitat de neu en la zona dificulta una mica la pujada. Arribem a un plateau (2250 mts.) on ja podem veure bastant lluny el Coll, però abans hem de creuar un bosc no massa espès on la neu s'ha quedat acumulada als arbres i per un moment sembla que estiguem a Noruega o Canadà. Aquest tram es fa una mica pesat per què estàs tota l'estona puja i baixa, finalment arribem al Coll de Pal (2294 mts.), tenim una visió magnífica de la zona del Capcir i davant nostre el Pic Redoun i el Pic Gallinàs, nosaltres continuem pel llom amb bona neu tot i que aquí ha ventat una mica més i en algun punt surt alguna petita pedra, la pujada és força agradable, no fa ni gota de vent i quasi sense donar-nos conte arribem al cim del Pic de la Serra Gallinera (2663 mts.), tenim davant nostre la cara nord del Pic de la Dona (2702 mts.) per on vàrem pujar fa uns anys amb el Xavi i amb la Teresa. Després de les fotos continuem pel llom en un puja-baixa suau i molt agradable, aquí sí que hi ha neu i acostumats a trobar-nos aquests lloms ventats, amb gel i pedres és un plaer foquejar per damunt d'aquesta neu. A mesura que ens apropem al cim la boira comença a pujar de les valls i pensem a veure si ens dificulta la baixada fins al cotxe, arribem al cim del Pic de la Dona, unes fotos i iniciem el descens, per sort la boira s'ha esvaït una mica i podem iniciar el descens en immillorables condicions, baixem directes des del cim, els primers girs que realitzem la neu està una  mica dura, però això només és l'inici després passem a una neu "moquette" que diuen els francesos que ens fa gaudir de la baixada, arribem a la part superior del telearrastre de xemeneies i l'últim tram baixem per la pista fins a arribar al mateix cotxe.
Gran dia amb molt bona neu en general, exceptuant el tram per arribar al refugi de l'Alemany la qual la trobem encrostada però al no haver quasi desnivell ho podem salvar bé. Felicitats a les dues companyes per creure en aquesta sortida i per passar-me moltes de les fotografies que hi ha en aquesta piulada.


Desnivell: 1215 mts.

Recorregut: 16,02 Km.

Horari: 7h, 45m.

  




Sortim de l'aparcament superior de Vallter 2000 (2155 mts.)


L'estació presenta un aspecte immillorable, com feia anys que no veiem, encara no han obert els remuntadors.


A l'esquerra el Gra de Fajol Gran a la dreta el Bastiments.


Però quina innivació tenim a la zona.


Els arbres carregats de neu a més no poder.


Nosaltres agafem pel mig del tub per després girar a la dreta.


Ja estem arribant a la Portella de Mantet.


Portella de Mantet (2412 mts.)


Des de la Portella podem veure al fons el poble de Mantet molt just de neu per arribar amb esquís.


Baixada de la Portella cap al nord amb molt bona neu.


Al no fer vent durant l'última nevada el passat dilluns i dimarts ha quedat tot magnífic.


Des de la Coma de la Portella podem veure a la dreta el Pic de la Dona amb un aspecte meravellós.


A l'esquerra la Portella de Mantet (2412 mts.)


A la llunyania ja podem veure el refugi de l'Alemany (1968 mts.).


Refugi de l'Alemany (1968 mts.).


Amb la Carme al refugi de l'Alemany (1968 mts.)


La Carme i la Teresa després d'un petit descans, a punt d'iniciar la pujada cap al Coll de Pal (2294 mts.)


La part posterior del refugi amb el Canigó al fons.


El poble de Mantet sense neu, llàstima que la cota de neu hagués estat a 1800 mts. a l'inici de setmana. 


Primeres rampes cap al Coll de Pal.


Aquesta part és força dreta.


Arribant al Plateau (2250 mts.)


Serra de Caret (2265 mts.)


A la dreta es pot veure el Coll de Pal (2294 mts.), al fons el Pic de Gallinàs.


Direcció al Coll de Pal (2294 mts.)


Hi ha molta neu a la zona i de molt bona qualitat.


Els arbres estan molt carregats de neu.


Aquest tram el bosc és una mica espès.


Arbres carregats de neu.


Ja queda menys per arribar al Coll.


Des del Coll de Pal podem veure la zona del Capcir, amb el Petit Peric a la dreta amb la seva cara sud ben nevada.


A l'esquerra el Pic Redoun i a la dreta el Pic Gallinàs.


Coll de Pal (2294 mts.)


Pujant cap al Pic de la Serra Gallinera.


Pujant al cim podem veure davant nostre el Puig del Pam i el Mont Llaret.


El sol de tarda a la cara Est del Pic de la Serra Gallinera.


La creu del cim amb formes estranyes a causa de l'acció del vent.


Al cim del Pic de la Serra Gallinera. (2663 mts.)




El tram de connexió entre un cim i un altre, al fons la cara nord del Bastiments preparada per ser baixada amb aquestes bones condicions.


Direcció al Pic de la Dona podem veure el cim on hem estat fa una estona: Pic de la Serra Gallinera.


A baix de tot el poble de Mantet, al fons el Canigó.


Ja es veu la creu del cim.


Últims metres de la Carme.


Arribant al cim del Pic de la Dona (2702 mts.)


Pugen les boires al cim.


Al cim del Pic de la Dona (2702 mts.)