dissabte, 23 de novembre del 2013

Inici Temporada Esqui de Muntanya 2013-2014



Durant aquest 2013 amb la meva neboda Marta ja hem tingut que anular dues sortides pel mal temps, aquesta tercera quasi ha estat a punt però finalment hem pogut sortir. Tot i que no hem pogut fer cim, ja que el dia no estava per tirar petards, el regust final que et deixa una baixada amb una neu pols excel·lent és una sensació que només podem explicar els que en aquesta vida hem tingut la sort de gaudir d'una neu com la d'ahir.
Sortim la Marta, la Teresa i jo direcció al Capcir en concret a l'estació de Puigvalador que encara està tancada, només sortir a la boca nord del túnel del Cadí i com deien les previsions el dia serà molt ventós. A pocs kilòmetres de Bourg-Madame ja comencem a trobar força neu per la carretera i que no deixarem ja fins a arribar a l'aparcament de l'estació, hi ha trams a la carretera que hi ha molta neu i la llevaneus ha hagut de  fer una gran feina aquests dies per què poguéssim passar, la veritat que hi ha molt poca gent per la carretera, millor. Arribem a l'aparcament de l'estació (1678 mts.) on només hi ha un cotxe de l'estació, després de menjar una mica preparem el ritual de material com cada any, posar botes, pells de foca als esquís i sobretot abrigar-nos bé, ja que el fred (-6º) és intens i acompanyat amb el fort vent de la zona,  la sensació tèrmica és de congelació.
Comencem a pujar per les pistes on els primers metres han passat la retrac però  uns metres més endavant ja ho han deixat i hem d' obrir traça, al cap d'una estona ens avancen dos francesos, ens saludem i pensem que millor ens obrin la traça (gràcies). El dia hi ha moments que sembla que vulgui aclarir però es un somni que en pocs minuts es desfà tornant un altre cop al dia ventós i tapat. Un cop passat el telesqui du Bosc Negre, els dos francesos ho deixen, nosaltres continuem una estona més però veient que el dia segueix igual prenem la mateixa decisió, tirem avall.
Traiem pells, fixem botes i comencem el descens que el podríem diferenciar en dues parts: la primera, amb molta neu acumulada i poca visibilitat que fa la baixada una mica feixuga. La segona: genial, al·lucinant, orgàsmica, crec que aquest dies enrere vàrem passar les retracs i ens hem trobat amb un pam de neu pols seca que ens ha permès una gran baixada fins al cotxe.
Queda inaugurada la temporada d'esquí de muntanya 2013-2014, espero i desitjo que sigui tan bona com la passada. 

Ah, Marta i Teresa queda pendent una propera sortida amb millor temps, benvinguda una altra vegada Marta en aquest món de la muntanya després de l'aturada per estudis, feina,boda.  Ens veiem aviat.



Desnivell:  410 mts.

Recorregut: 4,1 Km.

Horari: 3h 10m.  










No tots els dies es pot sortir des del cotxe amb els esquis als peus. 


Primeres voltes maries de la temporada.


El dia es ventós i fred.


Obrint traça direcció a la part superior de l'estació encara tancada (tenen molta feina per obrir l'estació)


La Marta i la Teresa ben abrigades per la forta ventisca a la comarca francesa del Capcir.


Continuem pujant  i el dia en algun moment sembla que es vol arreglar.


Els arbres ben carregats de neu en aquesta gran primera nevada de la temporada.


Seguint la traça per una neu pols molt seca i ràpida, la Marta amb el seu somriure habitual.


No sembla que estem al Pirineu, més aviat als Alps.


El sol intenta sortir tímidament però es un moment després seguirà el mal temps.


A mida que pugem hi ha més neu i la traça es més profunda.


La Marta i la Teresa en un petit descans durant la pujada.


Que no, que no...... es el Pirineu Oriental, no es Canada.





La "retrac" Teresa obrint trinxera cap a la part superior de l'estació.


A mida que anem baixant el temps millora.


Petita parada durant la baixada.



Oncle i neboda feliços després d'un descens memorable amb una neu pols més que excel·lent.

Gaudint d'un gran descens.





I després per rematar el dia, marxem amb l'Irene a Barcelona, a les 9 de la nit a la sala Apolo actuen els : Pink Tones (cliqeu per veure web).


Els Pink Tones en plena actuació a la sala Apolo.


Colecció de guitarres a punt de començar el concert.


El mini-Moog un instrument que no pot faltar en qualsevol grup de Rock-Sinfònic-Progressiu.

Wish you were here


dissabte, 9 de novembre del 2013

Fontalba (2074 mts.), Puigmal (2910 mts.), Pic del Segre ( 2848 mts.), Pic de Finestrelles (2829 mts.), Núria (1960 mts.), Fontalba (2074 mts.)




Avui toca sortida al Pirineu Oriental amb la Sandra, des del setembre del 2009 a Montserrat amb el Joan Dalmases, que no havíem tornat a sortir a la muntanya. Aquesta sortida de Montserrat va ser de les primeres sortides a muntanya de la Sandra, després d' uns quants anys sense sortir ara ho torna a intentar i a fe de Déu que amb una gran forma física. També hem de donar-li el merit que es mereixen el que ella anomena " los chicos ", uns amics amb els quals ja ha pujat al Pedraforca, Puigpedrós, Gallina Pelada, etc.
Sortim de l'aparcament a la Collada de Fontalba (2074 mts.) al qual s'arriba per una pista forestal que surt del poble de Queralbs amb bona condició però els cotxes baixos han de tenir una mica de cura. Pocs minuts després  de sortir la pujada ja comença a tenir una forta inclinació, després de dues pujades fortes iniciem un petit tram de baixada que ens deixa al Coll de Fontalba (2450 mts.) on podem recuperar una mica la respiració a partir d'aquí tot pujada fins al cim. El camí tota l'estona està força ben marcat i sense donar-nos conte arribem al peu de l'última pujada que també és la més forta, en arribar a la part superior ja veiem al fons la creu del cim. En 5 minuts arribem al primer cim del dia Puigmal (2910 mts.) el vent és fort i la sensació de fred es deixa notar, fem unes fotos i continuem per l'aresta direcció al proper cim, el vessant nord la neu s'acumula sobre les pedres i has de tenir cura de no relliscar.
Passem pel Petit Segre (2812 mts.) i iniciem un petit descens per situar-nos sota el Pic de Segre (2848 mts.) al qual pugem després de fer uns quants girs, ja que el pendent és força pronunciat. El vent segueix fent de  les seves, per tant dues fotos i continuem, ara tot és baixada fins a arribar al Coll de Finestrelles (2504 mts.) on en un principi volíem baixar cap a Núria, però veient que encara tenim força, iniciem la pujada fins al Pic de Finestrelles (2829 mts.) quin record d'aquest dia a l'hivern amb esquis. Seguim el camí ben fressat i just després de passar el Puig de Núria ( 2794 mts.) enlloc d'arribar al Coll d'Eina baixem directament fins a agafar el GR que ens portarà fins a Núria.
Al santuari fem una parada, ja que durant el dia amb el vent que hem tingut pràcticament no hem parat, després de reposar forces afrontem l'últim tram de la jornada. Sortim de Núria (1960 mts.) i seguim el camí fins a arribar a la cruïlla, un camí et porta a Queralbs i l'altre a la dreta ens deixarà a la Collada de Fontalba (2074 mts.), son 270 mts. de desnivell des de Núria i uns 4,5 Km. de recorregut. Quant les últimes llums del dia arriben a la seva fi, nosaltres arribem al cotxe molt satisfets d'haver fet un recorregut circular amb uns quants cims de més de 2800mts.



Desnivell: 1560 mts.

Recorregut: 19,8 Km.

Horari:  8h,1m.

  




Boires matinals a la Collada de Fontalba (2074 mts.)


Des de la mateixa sortida ja es veu el primer objectiu del dia.


Tram recorregut per la mateixa aresta direcció al Puigmal (2910 mts.)


La Sandra pujant per les rampes més inclinades.


Ja tenim el primer cim del dia a la butxaca, en 5 minuts som al cim.


Puigmal (2910 mts.)


Amb la Sandra al cim del Puigmal.


Des de el cim, visió cap al oest amb el Pedra i el Cadí com a reis de la zona.


Proper objectiu per la propera setmana (prepareu grampons i piolet  Marta i Teresa)


Tram recorregut des de el Puigmal direcció al Pic del Segre.


Puigmal de LLo des de la carenaAscensió amb esquis l'hivern passat.


Panoràmica de cims de la zona.


Pic del Segre (2848 mts.)


L'estació d'esquí francesa de Font Romeu amb el Peric i petit Peric, cims que varem pujar fa 15 dies.


Núria vista desde el Pic del Segre.


La Sandra en un petit descans al Coll de Finestrelles (2504 mts.)


Ja es veu el cim del Finestrelles.


Quasi arribant al cim la boira comença a pujar.


Pic de Finestrelles (2829 mts.)


La neu ja es comença a enganxar a la creu del cim, l'hivern s'apropa.


Baixada del Coll d'Eina cap a Núria (1960 mts.)


Isard.


Núria vist des del camí que ens portarà a Fontalba.


Ja es veu el punt on tenim el cotxe i que serà el final de l'excursió del dia d'avui.

divendres, 1 de novembre del 2013

Pic d'Anie o Auñamendi (2504 mts.) desde Lescun


Mapa IGN francès 1546 OT


Mapa Alpina, Valle d'Ansó i Echo.





Zona molt bonica del Pirineu francès però molt allunyada per nosaltres, desde Gavà fins a l'aparcament del refugi de Abérouat (1440 mts.), 398 kilòmetres. Per arribar fins aquí hem de passar el Túnel de Somport i després de passar l'aduana francesa a 17 kilòmetres  ens trobem una desviació a mà esquerra que indica Lescun, seguim fins a arribar al bonic poble de Lescun (900 mts.), ara només fa falta seguir els indicadors que per una pista estreta però asfaltada ens deixa al refugi de Abérouat (1442 mts.) punt de sortida de l'excursió d'avui.
La intenció era fer cim dissabte però com el temps tant per diumenge com per dissabte no és massa bo, decideixo pujar el divendres tot i que hem de matinar molt en tenir tants kilòmetres de cotxe. Amb la Irene hem quedat en trobar-nos a la segona cabana del camí (Cabane du Cap de la Baitch a 1689 mts.) i fer l'últim tram de descens junts fins al cotxe.
Surto del refugi de Abérouat (1442 mts.) i només he de seguir el ben marcat GR-10, la tardor ja ha arribat en aquesta zona del Pirineu i el bosc està preciós. Fins que no surto del bosc (1540 mts.) el camí és un puja i baixa constant, a  uns 20 metres per sobre del GR-10, observo la Cabane d'Ardinet (1570 mts.), el camí continua molt ben fressat fins a arribar a la Cabane du Cap de la Baitch (1689 mts.), he trigat uns 56 minuts a arribar aquí. A partir d'aquest punt el camí comença a pujar amb força i amb l'agreujant següent: un parell de dies enrera va nevar a la zona, on la neu s'ha fos ha quedat un fang que fa la pujada més dura del que sería en condicions normals, ja veurem a la baixada. Arribo al Lac d'Anie (2042 mts.) on la via d'hivern agafa el sender a mà esquerra per pujar més directa, jo prefereixo seguir fins al Col des Anies (2084 mts.), el vent, com no, comença a fer de les seves i bufa amb força violència. A partir d'aquest punt s'ha d' estar molt atent a les fites, has de caminar en tendència a l'esquerra (sud) i amb un altra puja baixa constant per la zona kárstica hem d' arribar al peu de l'Anie i rodejar-lo per la dreta. Hi ha un tram d' uns 15 metres de roca nevada que fa que hagi d' estar atent als passos mixtes a realitzar, a la part superior d'aquesta petita torre continua el camí  fins a  que ens trobem amb la cruïlla que ve de Belagua. A partir d'aquí només falten 200 metres de desnivell fins a arribar al Pic d'Anie (2504 mts.), desde l'aparcament he trigat 3h,4m.
Unes fotos al cim però el vent em fa començar el descens ràpidament, baixo pel mateix camí de pujada fins a trobar-me amb la Irene a la Cabane du Cap de la Baitch (1689 mts.) i seguir junts el descens fins a arribar a l'aparcament del refugi de l'Abérouat (1442 mts.)


Desnivell: 1305 mts.

Recorregut: 17,19 Km.

Horari: 5h, 46m. 





Poble de Lescun a la regió Francesa de l'Aquitània (Pyrénées Atlantiques)


Gite d'etape a Lescun.


Desde el centre del poble ja es veuen grans muntanyes.


A l'esquerra i el més alt, Pic d'Anie (2504 mts.)


Amb l'Irene poc abans de sortir al refugi d' Abérouat (1442 mts.)


La tardor ja ha arribat al Bois du Braca d'Azuns.


A l'esquerra el Pic du Soum Couy (2315 mts.)


La Cabane d'Ardinet (1570 mts.) amb Les Orgues de Camplong darrera.


La sortida del bosc i l'arribada a l'herba alpina, sempre amb la vigilància de les pareds de Les Orgues de Camplong.


La continuació, direcció a la Cabane du Cap de la Baitch.


Cabane du Cap de la Baitch (1689 mts.) amb el  Pic du Soum Couy (2315 mts.) a l'esquerra.


Interior de la Cabane.


Pic de Countendé (2338 mts.)


A partir de la Cabane du Cap de la Baitch, la pujada es considerable.


Les primeres neus de una temporada 2013-2014 que esperem que siguin abundants.


Desde el Coll d'Anie (2084 mts.) ja es veu perfectament el Pic d'Anie (2504 mts.)


15 metres de grimpada poc abans de creuar-nos amb el camí que ve de Belagua.


Del fons de la vall ( prads verds ) he sortit fa unes hores.


El poble de Lescun vist amb el zoom desde el cim.


Pic de Countendé ( 2338 mts.)


Pic d'Anie (2504 mts.)


L'estació d'esquí francesa de Arette la Pierre St-Martín vista desde el cim de l'Anie.


El Midi d'Ossau.


A la baixada, desde el Coll d'Anie (2084 mts.) amb el Pic d'Anie (2504 mts.) darrera meu.