dissabte, 24 de novembre del 2012

Pic de l'Infern ( 2859 mts.), Bastiments ( 2883 mts.) i Pic de Freser ( 2835 mts.)




Fa un parell de temporades amb la Teresa ens varem quedar entre el Pic de Freser i el de l'Infern ja que hi havia una gran acumulació de neu i aquell dia estava molt perillós. Avui tornem a intentar-ho i la cosa ja està molt diferent.
Sortim de l'aparcament entre la part superior i inferior de l'estació d'esquí de Vallter 2000 ( 1975 mts.) i enfilem el camí cap al refugi d'Ulldeter ( 2220 mts.) que està tancat en aquesta època. Sota el Coll de la Marrana i al ser cara nord la neu ja es deixa notar i la part superior per arribar al Coll està força gelada, Coll de la Marrana ( 2515 mts.), el vent es intens i ens tenim que abrigar.
Continuem per la cara sud fins arribar al cim del Bastiments ( 2883 mts.) on seguim una fàcil cresta descendent que ens porta al Coll del Mal Infern ( 2705 mts.). Una curta i discreta grimpada ens porta fins al Pic de Freser ( 2835 mts.).
Desgrimpada amb una mica de neu i gel sobre la roca el que fa que estem molt atents, sortim al franqueig ben nevat sota el cim i després de passar per l'aresta arribem al Pic de l'Infern ( 2859 mts.).
Baixem direcció a Tirapits on passem per la seva cabana encara força ben conservada, en aquest punt agafem el GR- 11 que ve de Núria. Arribem a Aigols Podrits i en uns 100 mts. de desnivell tornem a passar pel Coll de la Marrana i seguim el descens fins a l'aparcament on ens espera un bon entrepà.


Desnivell: 1210 mts.

Recorregut: 14,45 Km.

Horari: 6h, 50m.






Bastiments ( 2883 mts.) al costat del Coll de la Marrana.

La Teresa a punt d'arribar al Coll de la Marrana

Al fons el  Pic de la Dona

Bastiments ( 2883 mts.)

Panoràmica: a l'esquerra Balandrau, al fons Puigmal, a la dreta Pic de l'Infern i Noufonts.

Desde el cim del Bastiments, davant Pic de Freser i a la dreta Pic de l'Infern.

Tram recorregut desde el Bastiments direcció al Pic de Freser.

Pic de Freser ( 2835 mts.)

Desde el Pic de Freser la visió fins al Pic de l'Infern.

Baixada del Pic de Freser direcció a l'aresta que comunica amb el Pic de l'Infern.

Bon equilibri de la Teresa a les plaques de franqueig sota el Freser.

Tram final fins al Pic de l'Infern.

Pic de l'Infern ( 2859 mts.)

Al fons del cim la Cerdanya Francesa: Font Romeu, Pyrinees 2000. 

Tram recorregut desde el cim del Bastiments, passant pel Freser i fins el Pic de l'Infern.

Mig camuflada entre la neu , la cabana de Tirapits.

Cabana de Tirapits.

dissabte, 17 de novembre del 2012

Puigmal ( 2910 mts.) i Pic del Segre ( 2848 mts.)



Aquest divendres per la tarda van arribar a casa el Pedro i la Maider desde la seva estimada Ordizia. Amb el Pedro hem compartit varias expedicions a l'Himàlaia ( Cho-oyu i Shishapagma ) i aquest mateix any a l'India ( Vall de Ladakh ).
Es la primera vegada que estan al Pirineu Oriental, per tant quin millor lloc que la Vall de Núria per conèixer les muntanyes i l'historia del muntanyisme català. A la sortida d'avui ens acompanyaran el Xavier Martí i la Teresa a part del suport logístic de l'Irene, trobem a faltar amb nosaltres la presencia de Juan Carlos Vizcaino que amb la seva feina a la vicepresidència de l'associació de guies espanyols està fora de Catalunya i no ens pot acompanyar aquest matí. ( arriba a la tarda just per anar a sopar plegats i prendre unes copes)
Sortim de Núria ( 1960 mts.) i agafem el camí d'estiu que amb forta pujada ens durà al Plà de l'Ortigar (2240 mts.). Seguim per la Coma de l'Embut fins arribar prop del pluviòmetre on girem a l'esquerra ( sud ). A partir d'aquest punt ( 2600 mts.) la neu ja ha agafat a terra i està força dura però no necessitem calçar grampons. A uns 100 mts de cim parem per abrigar-nos ja que el vent es fred i bastant molest.
Acabem de pujar els últims metres força drets i arribem al pla sota el cim on en uns minuts estem al Puigmal ( 2910 mts.), després de les fotos de rigor baixem uns metres i protegits per unes pedres bevem i mengem una mica. Continuem per la carena en sentit descendent fins arribar al la Collada d' Err ( 2760 mts.) amb una bona visió de l'estació francesa de Puigmal-2600 i de Puigcerdà. Guanyem 60 metres i fem el segon cim del dia Pic Petit del Segre ( 2812 mts.), el dia que havia començat molt bé s'està tapant i la boira en alguns moments es força densa. Baixem per la carena uns metres més i comencem la forta pujada fins al Pic del Segre ( 2848 mts.) tercer cim del dia. Unes fotos ràpides i baixada fins al Coll de Finestrelles ( 2604 mts.) punt on comença a ploure per tant decidim agafar el camí molt ben marcat que surt del Coll i que ens durà a Núria on ens espera l'Irene.


Desnivell: 1135 mts.

Recorregut: 13,05 Km.

Horari: 5h, 20m.






Pedro, Josep Mª, Teresa, Maider i Xavier a la sortida a Núria ( foto de Irene )

Pic del Segre ( 2848 mts.) desde el Plà de l'Ortigar.

El Puigmal amb les primeres neus de la temporada.

Pocs metres abans del cim parem per posar-nos les jaquetes.

Com sempre la Maider cuidant del Pedro.

Ja veiem la creu, per tant el cim ja es nostre.

Cim del Puigmal ( 2910 mts.)

El Xavi, Pedro, Teresa i jo al cim del Puigmal.

A la carena després de passar pel Pic Petit del Segre ( 2812 mts.)

Pic del Segre ( 2848 mts.)

Baixant cap al Coll de Finestrelles amb la boira darrera nostra.


Coll de Finestrelles ( 2640 mts.) punt on decidim baixar ja que comença a ploure. 


diumenge, 4 de novembre del 2012

Excursions pels Ports


Divendres 2-11-2012



( Croquis de la guia Geo-Estel de la Editorial Alpina )


Sortim d'Horta de Sant Joan i a 2 km. trobem a mà esquerra una desviació amb el retol de " Els Ports " seguirem la estreta pista asfaltada durant uns 10 km fins arribar a l'àrea recreativa de La Franqueta.
Sortim de La Franqueta direcció al coll de Miralles quan portem uns 500 mts. agafem a mà esquerra una desviació amb el retol de Cova de Picasso, passem per un antic Forn de Calç i després de baixar uns metres  arribem al riu Estrets. El camí continua per el lateral del riu fins que ens situem a la part inferior de la cova. S'ha de pujar per uns graons esculpits a la roca i ja estem a la Cova de Picasso, on el famós pintor va passar l'agost de 1898. Creuem a l'altre part del riu per sobre de unes pedres ja que la pasarel-la de fusta amb les ultimes riades ha desaparegut. El camí continua per una antiga marbrera on es veuen encara tots els talls verticals al marbre per treure les grans peces. Passem per un parell de masos abandonats , dos d'ells en estat ruinos i aixis arribem de nou a La Franqueta.

Ja que l'excursió no ha estat massa llarga i sortint del mateix lloc però en direcció contraria anem al racó de Corretja. Seguim el sender paral-lel al riu Estrets fins que un centenar de metres i a mà esquerra agafem un desvio cap al Mas de Corretja al qual arribem després de una curta però intensa pujada. Aquest mas va estar ocupat fins a finals dels 60 i actualment encara que amb mal estat es pot apreciar part de la vivenda.
a partir d' aquí comença una baixada fins arribar al riu Estrets, nosaltres enlloc de tornar al cotxe seguim una estona més al costat de riu i després pel mateix camí tornem fins a La Franqueta.


Desnivell:  330 mts.

Recorregut: 8,3 Km.

Horari:  3h, 18m.




Dissabte 3-11-2012



( Croquis de la guia Geo-Estel de la Editorial Alpina )


Avui sortim amb el cotxe del poble de Arnes ( l'ultim abans d'entrar a Aragó ) i anem direcció al Toll de Vidre. Els primers Km. es per asfalt i després per una pista forestal amb bon estat. Nosaltres deixem el cotxe al costat del Toll de Vidre a un petit aparcament a mà esquerra ( a uns 8Km. de Arnes ). Primer de tot anem a veure el Toll de Vidre que es una petita cascada amb una bona piscina ( llàstima que ja faci fred ), tornem a pujar al cotxe i ara ja comencem l'excursió, seguim per la pista que hem passat fa una estona amb el cotxe durant uns 2 Km. després de travessar el riu de Les Valls a mà dreta surt el camí, tenim que seguir tota l'estona les marques grogues i els estels de color blau ( travessa desde arnes fins a Beseit ).
Passem per la part inferior de la Roca Grossa fins arribar al Mas del Boltzut a partir d'aquí el camí comença a girar i amb forta pendent fins arribar al coll de Xertó ( 724 mts.), la pujada ha estat enfangada ja que el terreny es molt argilós i amb les pluges dels últims dies era tot fang ( la pujada era pel nord ). Després de fer una petita parada al coll continuem cap a baix, molt millor per aquest vessant ja que el terreny està molt més sec. I sense donar-nos compte arribem a l'aparcament on tenim el cotxe.



Desnivell: 365 mts.

Recorregut: 10,42 Km.

Horari: 3h, 45 m.   






4 itineraris caminant desde l'àrea recreativa de La Franqueta ( 560 mts.)


El primer que farem serà el que passa per el Forn de Calç i la Cova de Picasso.


Petits salts d'aigua al riu dels Estrets


Amb l'Irene a l'inici del recorregut.


Pasarel-la de formigó al costat del riu dels Estrets.


La riada del cap de setmana passat s'aprecia al veure totes les branques al marge superior del riu.


La Cova de Picasso on va passar l'agost de 1898. 

La Marbrera ( antiga explotació de marbre )

Forn de quitrà ( es cremava fusta de teia per obtenir quitrà )

Toll de Vidre 

Per la part esquerra de la cascada hi han unes perforacions a la roca per pujar a l'estiu.

La Roca Grossa o també Roca Dreta. 

Les ruïnes del Mas de Botzut.



El castell de Vall-de-Roures.