dissabte, 28 de gener del 2012

Puigmal ( 2912 mts.), Pic del Segre ( 2848 mts.) i Finestrelles ( 2829 mts.)



Dia hivernal amb molt poca gent a la muntanya ( en tot el recorregut ens hem creuat amb 4 persones ), al cim del Puigmal només estàvem nosaltres, cosa quasi impossible.
Sortim de Nuria ( 1960 mts.) i seguim el camí d'estiu, la feble nevada caiguda la nit abans ha amagat el gel i tenim els primers problemes del dia per passar sense posar-nos els grampons. Aquest primer tram es molt irregular, hi han moltes roques i no et permet calçar grampons.
Arribem al Plà de l'Ortigar on al canviar de vessant la neu es continua i ja podem posar grampons. Entrem dins de la Coma de l'Embut on hi ha una bona innivació, passem molt a prop del pluviòmetre on recordem a l'Ainhoa ( varem fer una sortida al Puigmal, Pic del Segre i Piugmal de Llo, aquest estiu tenim que tornar a repetir ehhh.), en aquest punt girem a l'esquerra i per un tram força dret arribem al Puigmal ( 2912 mts.)
Fem dues fotos i ràpidament ( fa vent i molt fred ) seguim l'aresta direcció al Pic del Segre ( 2848 mts.) al qual arribem després de passar per el Petit Pic del Segre.
A partir d'aquí tot baixada fins el Coll de Finestrelles ( 2604 mts.) on descansem una estona per afrontar tot el tram següent. Sortim del Coll i per una forta pendent fins arribar al Puig del Coll de Finestrelles ( 2741 mts.), ja veiem al fons el Finestrelles però encara ens queda un tram d'aresta horitzontal, una petita baixada on arribem a un fals Coll ( 2724 mts.) que després farem servir per baixar cap a Nuria.
Iniciem els últims 110 mts positius del dia fins al Pic de Finestrelles ( 2829 mts.).
Unes fotos i iniciem la baixada per el mateix lloc que acabem de pujar fins arribar al fals Coll on una pala força dreta i amb la neu molt dura ens farà prendre molta cura a la baixada, finalment a la cota 2275 agafem les traces que porten al Coll de Finestrelles ( 2604 mts.) i seguim fins arribar de nou a Nuria.


Desnivell: 1485 mts.

Recorregut 16,11 Km. 

Horari: 7h, 54m.
  



Nuria ( 1960 mts.), només hi ha neu artificial a les pistes.

Cara Est del Pic del Segre ( 2848 mts.)

Bona innivació a la Coma de l'Embut, al fons el Puigmal

Puigmal ( 2912 mts.)

De esquerra a dreta: Finestrelles, Pic d'Eina, Noufonts i Noucreus

Ja veiem el cim del Puigmal

Puigmal ( 2912 mts.) en un dia hivernal


Banderes d'oració al cim del Puigmal ( Namaste )

Foto desde el Petit Pic del Segre ( 2812 mts.), al fons el Puigmal i tram ja recorregut

Tram de fàcil aresta per arribar al Pic del Segre ( 2848 mts.) 

Puigmal de Llo ( 2801 mts.)

A l'aresta entre el Puigmal i el Pic del Segre

Pic del Segre ( 2848 mts.)

Puig del Coll de Finestrelles ( 2741 mts.) i Pic de Finestrelles ( 2829 mts.)

Pic de Finestrelles ( 2829 mts.)

Font Romeu amb el Carlit a mà esquerra

dissabte, 21 de gener del 2012

Circular a la regió d'Agulles de Montserrat



Sortida circular per la regió d'Agulles. Comencem a l'aparcament de Can Maçana ( 708 mts.) i seguim el GR- 172, als pocs minuts agafem a mà dreta un marcat sender que ens portara fins a les ruïnes de l'església de Sant Pau Vell que data del segle XIV. Tornem pel mateix camí i seguim pel GR, passat el Coll de Guirló ( 802 mts.) a mà dreta ( marcat ) surt el camí direcció al refugi d'Agulles.
Quasi sense adonar-nos ens situem al peu de la canal que dona accés a la part superior de La Portella i vessant Sud ja que tota l'estona estem caminant per l'ombra.
Pugem la canal  i quan som a la part de dalt agafem el camí de mà dreta direcció al Torrent dels Cirerers, no agafar el de mà esquerra que ens portaria a les Agulles, en pocs minuts arribem a la part de darrera del refugi Vicenç Barbé ( 900 mts.).
Seguim fins arribar al Pas del Príncep ( 971 mts.) amb una molt bona panoràmica de l'Agulla Gran i Petita del Pas del Príncep.
El camí segueix pujant fins al Coll del Port ( 974 mts.), en aquest punt agafem el sender de mà esquerra que després de passar per sota del Frares Encantats i la Font del Coll de Port ens deixara un altre cop al GR- 172.
Estar a la part de sota de La Cadireta es un record impressionant, sembla que tota la roca estigui a punt de caure sobre nostra, deixem a la nostra esquerra la Roca Foradada i tornem a l'aparcament de Can Maçana.   


Desnivell: 490 mts.

Recorregut: 8,1 Km.

Horari: 3h. 21m.




Sortida de l'aparcament de Can Maçana ( 708 mts.)

La Cadireta i la Roca Foradada ( esquerra de la foto )

Regió d'Agulles de Montserrat

Tram final de la canal per arribar a la part superior de La Portella ( 883 mts.)

Refugi Vicens Barbé ( 900 mts.  ) regió d'Agulles.

L'Irene i jo al refugi d'Agulles.

Sota l'Agulla de la Cadireta

La Cadireta 

Roca Foradada i Cadireta

Manresa al peu d'un Pirineu que fa pena per l'epoca de l'any.

dissabte, 14 de gener del 2012

Intent al Pic Negre d'Envalira ( 2825 mts.) per la vall de Campcardós



Sortida dura pel llarg recorregut i per les condicions de la muntanya.
Sortim del petit pàrquing ( 1506 mts.) que hi ha al costat del riu, a la població francesa de Porta ( Alta Cerdanya ), anem per una pista que guanyant altura en diagonal va a buscar l'inici de la Vall de Campcardós. Als pocs minuts de començar la pista ja veiem quina serà la tònica del dia: gel i més gel.
Tot el camí ( GR 7 ) esta ple de gel, tenim que posar grampons ja que es impossible passar, al principi intentem sortir del camí ja que el gel no es regular a tot arreu però perdem més temps que parar a calçar grampons.
La pujada es fa lenta ja que has d'anar molt en conte per que el gel està molt dur i una relliscada aquí, podia tenir consecuencies, passem al costat de la cabana de Campcardós ( 1950 mts.). Al avançar per la vall tenim a la nostra esquerra  la cara nord del Peiraforca ( 2647 mts. ) la qual varem escalar el Xavier Martí i jo l'any 2001.
Deixem a la nostra dreta l'Estany Gros ( 2076 mts.) i la vall s'eixampla més. Al fons tancant la vall veiem la Portella Blanca d' Andorra ( 2517 mts.) .
Quan arribem a la Pleta de la Barrera ( 2300 mts.) girem a mà dreta , ja veiem les dues puntes del Pic Negre d' Envalira ( 2825 mts.), ens ha costat molt arribar fins aquí i el temps s'ens tira a sobre, no volem de cap manera que s'ens faci de nit i tenir que baixar tota la pista gelada amb els frontals.
Continuem pujant fins arribar a l'Estany Negre de les Passaderes ( 2505 mts.) cada cop veiem més clar que el cim s'ens escapa, però pugem uns metres més i finalment a la cota 2595 decidim donar la volta.
La baixada pel mateix lloc de pujada i amb molt de conte al sender tot gelat, una llastima no haver pogut assolir el cim aquesta vegada però creiem que varem fer el més raonable per no prendre mal de nit baixant per el gel.


Desnivell: 1305 mts.

Recorregut: 21, 3 Km.

Horari: 8h, 3 m.


Pic de Peiraforca ( 2647 mts.)


Tònica general del dia, gel i gel i més gel.

Cara Nord del Peiraforca, via que varem escalar el Xavi Martí i jo, l'hivern del 2001

Contrallum a la cresta Roc Colom- Peiraforca, que per no ser tresmils encara no he pogut escalar, a veure si aquest estiu podem escalar-la

Pleta de la Barrera ( 2300 mts.) en aquest punt girem a la dreta, punt vermell on hem girat cua.

Perfil bicèfil del Pic Negre d'Envalira, esquerra ( 2825 mts.) dreta ( 2816 mts.)

Uns metres més amunt varem donar la volta  ( 2595 mts.)

Molta cura a la baixada amb el gel

Detall del gramponatge de la Teresa ( quasi no es claven les puntes dels grampons )

Peiraforca amb els rius gelats que tenim que passar.

dissabte, 7 de gener del 2012

Cara Nord del Pic de la Dona ( 2704 mts.)


Ja feia uns quants anys que amb el Xavi Martí varem escalar la canal Pocoyó ( màxim 50º ) a la cara nord del Pic de la Dona i tenia ganes de tornar ja que l'aproximació es una mica llarga i per tant hi ha molt poca gent en aquesta zona.
L'arribada a l'aparcament superior  de l'estació d'esqui de Vallter 2000 es impressionant, hi han teules de pissarra de la teulada que surten volant, el vent es molt i molt fort.
Decidim esperar una estona i quan sembla que no bufa tant sortim ( 2150 mts.) seguim el camí fins a la Portella de Mantet ( 2412 mts.) i desde aquest punt baixem direcció al refugi del Alemany ( 1968 mts.).
Nosaltres quan arribem a la cota 2190 mts. girem a l'esquerra per endinsar-nos al circ de la cara nord del Pic de la Dona. El vent es molt fort i molest i en algun moment ens fa pensar de deixar-ho per un altre dia, per això deixem les primeres canals més difícils i caminem fins quasi el final del circ, en aquest punt veiem una linea a mà esquerra que es veu fàcil i decidim pujar per aquí.
La via te 4 tirades màxim 55º en neu , II+ en roca i algun tram fàcil mixta. El vent dins del corredor es fort però res a veure quan sortim a la carena, no podem ni plegar la corda.
Arribem al cim del Pic de la Dona ( 2704 mts.) dues fotos de presa i cap a baix, baixem per el llom fins agafar la pista d'esqui ( tancada ) de les xemeneies i desde aquí fins arribar a l'aparcament on coincidim amb el treballador de l'estació, Sebastià Serrano de Manresa amb el qual parlem un estona de diferents muntanyes, una sortida molt maca però molt freda i ventosa.


Desnivell: 1010 mts.

Recorregut: 11,75 Km.

Horari: 6h 34m.     




Cara Nord del Pic de la Dona amb l'itinerari de pujada ( Foto de Pako Sánchez, Vertex 229 ) 

Portella de Mantet ( 2412 mts.)

Cara Nord del Pic de la Dona

Vessant francesa del Pic de la Dona amb el Canigo al fons

Itinerari de pujada , 55º II+

Jo, al peu de la Cara Nord

Sortida desde la reunió 0

La Teresa comença la tirada, foto desde la reunió 1

Arribant a la reunió 1, 50º

Abans del tram de roca, colocant una asegurança entre la reunió 2 i 3.

La Teresa a punt de sortir de la R 3, imatge de la freda Cara Nord 

Ultims 60 mts. per acabar la via.

Tram de mixte fàcil abans d'arribar a la R4

A punt d'acabar la via i que ens toqui una estona el sol que fa hores que no el veiem ( es el que te escalar a la cara nord )

Contrallum a la sortida de la via

Jo, a la reunió 4.

Detall de la neu molt i molt dura ( molta cura aquest dies a la muntanya )

Cim amb molt vent i fred al Pic de la Dona ( 2704 mts.)