dissabte, 28 de maig del 2011

Aneto ( 3404 mts.) per el corredor Estasen, variant Petit Black 60º



Sortim el Xavi i jo del refugi de pescadors ( 1970 mts.), al final de la pista que puja del Plà de Senarta a Vallhivierna.
Seguim el camí que amb una forta pujada ens deixa al Llac de Corones ( 2757 mts.) on fem la primera parada per posar-nos els grampons i l'arnés.
Con que hem sortit molt aviat aquest matí ( 4,31 am.) la neu esta dura i progressem ràpidament arribem al peu del corredor Estasen on ens posem el casc i comencem a pujar.
La pendent del corredor es aprox. de 50º, però avui les allaus han esborrat les traces antigues i la neu esta molt i molt dura, per tant toca esta molt atent ja que avui totes les precaucions son poques.
Per això no em canso de repetir que a l'alta muntanya les condicions poden variar d'un dia a un altre i un corredor com aquest fàcil en principi, depèn de les condicions es pot convertir en difícil, tot i ser la mateixa inclinació.
Pugem per el tram central amb puntes de grampons i els dos piolets, arribem a la desviació a mà esquerra del tram final de l'Estasen. Ens situem sota l'agulla Daviu i a partir d'aquest punt comença el corredor Petit Black ( AD 60º 100 mts.).
Muntem reunió en un bloc i en dues tirades arribem a la part superior del corredor, la neu esta dura però no tant com a la part central i això ens fa gaudir d'allò més.
Continuem per la fàcil aresta fins a l'agulla Daviu ( 3350 mts.) i després de passar per la sortida del corredor Estasen continuem grimpant ( II-) fins arribar al cim de l'Aneto ( 3404 mts.).
Es la meva 41º ascensió al cim i la veritat es que em fa tanta il.lusió com la primera, em faig la foto commemorativa amb un dibuix de les meves amigues Ainhoa i Teresa ( gràcies a les dues) i creuem el famós Pas de Mahoma.
Baixem fins al Coll de Corones i amb una desgrimpada ja estem a la glacera de Corones on continuem fins al LLac de Corones i desde aquest punt fins al Refugi de Pescadors on ens espera l'Irene amb una beguda fresca ja que el dia ha estat molt calorós.


Desnivell: 1530 mts.

Horari: 8h. 52 m.

Recorregut: 16,5 Km.




Corredor Estasen per la variant Petit Black ( AD 60º )


Aneto i Coll de Corones a primera hora del matí


Cresta de Llosás ( objectiu per els propers mesos)


Aproximació al corredor amb el Coll de Cregüeña i el Pic Aragüells al fons


Primeres rampes del corredor Estasen


Al principi de l'Estasen


Neu molt dura a l'inici del corredor Estasen

Part central corredor Estasen



Primera reunió

Sortint de la segona reunió


Corredor Petit Black( AD- 60º)
60º d'inclinació a la sortida


Els primers rajos de sol ens agafen al sortir del corredor


El Xavi després de disfrutar aquestes tirades amb neu magnífica


Sortida del corredor Petit Black ( 60º)


Desde l'Agulla Daviu, sota nostra la Vall de Vallhivierna


Sortida del corredor Estasen, amb l'Agulla Daviu


Tram d' aresta, amb la vall de Vallhivierna al fons.

Aresta final, al fons la creu

41ª pujada a l'Aneto ( per una via que no habia pujat )


Futbol Club Martinenc a l'Aneto ( 3404 mts.)


Amb el Xavi al cim més alt del Pirineu


Pas de Mahoma


Mar de núvols al vessant francés

Corredor Estasen, a la dreta Agulla Escudier ( 3315 mts.)


Part superior de la via Petit Black( 60º) amb l'Agulla Daviu ( 3350 mts.)


Llac de Coronas ( 2757 mts.) amb l'Aragüells ( 3030 mts. ) a l'esquerra

diumenge, 22 de maig del 2011

Pico Collado de la Rimaya ( 3265 mts.) " EM FALTEN 14 TRESMILS"




Doncs si, a la tercera va la vençuda. Ja havia intentat aquest cim al Juny de 2010 , la canal de neu no estava en condicions i la sortida per la roca no era una bona opció per escalar en solitari.
Després va arribar l'estiu i per aquest vessant la rimaya esta molt oberta i no es pot pujar, aixis que ho vaig deixar per aquesta temporada.
La setmana passada varem pujar amb el Xavi, però entre que jo no em trobava bé i que el temps va empitjorar no va poder ser.
Aquesta setmana el Xavi no em pot acompanyar ( no et preocupis Xavi que es molt bonic i ja el repetirem ) i m'acompanyen la Rosa i la Carme, amb elles varem passar un dia magnífic.
El despertador sona a les 3 del matí a Sesue, un poble a 10 Km. de Benasque, en aquestes hores de la matinada costa esmorzar però tot el que no facis ara després ja no ho podràs fer, per tant a esmorzar.
Sortim de La Besurta ( 1940 mts.) a les 4,25 del matí i seguim el més que conegut camí fins al refugi de La Renclusa ( 2140 mts.), en aquest punt agafem el camí d'estiu que pujar una mica més a la dreta que el d'hivern, va seguin el Torrent de la Maladeta fins a situar-nos al circ de les Maladetes.
Fins a la cota 2900 la neu esta força gelada i es puja molt bé, però a partir d'aquest punt fins al peu del corredor s'ha d'obrir traça i ens costa una llarga estona.
Fem una repisa a la neu per poder-nos equipar ( arnés, casc, piolets,grampons , etc.) al peu del corredor ( 3115 mts.) i comencem a pujar.
L'inclinació comença amb 45º, tot el tram central de 55º i quan gires a l'esquerra 60º, 65º. El tram final torna a ser 55º fins arribar a l'aresta i en pocs minuts fem el Pico Collado de la Rimaya ( 3265 mts.). La qualitat de la neu es molt bona i això ens permet pujar sense cordes.
Estem molt contents ja que es un cim que no hi va quasi ningú i amb aquest a mí ja només em falten 14 per acabar els 212 tresmils del Pirineu.
Desde la mateixa aresta muntem un rappel que ens deixarà al tram central del corredor, en aquest punt preparem un segon rappel i la resta desgrimpem cara a la pendent fins arribar a la repisa que tenim al peu del corredor on traiem i guardem totes les eines.
Una agradable baixada ens deixarà a La Besurta i amb el temps just d'arribar a casa abans de que tanquin els col-legis per poder votar.


Desnivell: 1390 mts.

Horari: 8h 50m.

Recorregut: 14,10 Km.



La Rosa i la Carme de matinada amb el Pic de La Renclusa darrera seu


Pujant per el Torrent de La Maladeta


La Maladeta a l'esquerra i a la dreta Pico Collado de la Rimaya


Itinerari de pujada desde la repisa al peu del corredor


Els primers rajos de sol sobre el corredor


Obrint traça per sobre dels 3000 mts.


Neu mot tova en aquesta part.


A la repisa, al peu del corredor equipam-nos per pujar al cim


Desde la repisa , ja es veu el corredor

Al començar el corredor, 50º d'inclinació amb molt bona neu.


Desde el cim, La Maladeta ( 3308 mts.) al fons


Pico Collado de la Rimaya ( 3265 mts.), a la dreta Le Bondidier ( 3146 mts.)


Vessant Sud amb el Llac de Cregüeña als nostres peus




Preparant el rappel desde el cim.


Desenredant les cordes a la sortida del rappel




Iniciant el rappel




Reunió per preparar el segon rappel


La Carme inicia el rappel desde el cim, 55º


Tram de 65º


Contrallum arribant a la segona reunió


Final dels rappels i desgrimpada cara a la pendent


Torrent de la Maladeta


Llac de La Renclusa amb el Pic de Paderna ( 2622 mts.)


Desde el cotxe ens despedim del Pico Collado de La Rimaya