dissabte, 26 de febrer del 2011

Pic de Mortiers ( 2605 mts.)




La sortida d'avui esta dedicada al meu amic Loren Alcaine( mort als 43 anys per causes naturals) amb ell i altres amics vaig fer per primera vegada l'Aneto a l'any 1984 ( per que la vida de vegades es tan injusta ? )


Sortim amb la Carme de l'aparcament de l'estació de Formigueres ( 1740 mts.) a la regió francesa del Capcir.Pujem fins la part superior de l'estació( 2343 mts.) creuem la Serra de Mauri i al arribar a la part superior ( 2428 mts.) baixem direcció sud. Nosaltres hem baixat sense treure pells, però per una altre vegada crec que val la pena treure-las.
Arribem a la part inferior ( 2250 mts.) molt a prop del refugi de Camporrells i després de passar al costat de l'Estany Gros remuntem la vall fins arribar a un fals coll des d' on veiem al fons el nostre objectiu.
Els últims metres els fem pel llom amb unes bones traces fins arribar al Pic de Mortiers ( 2605 mts.) fem unes fotos amb l'escut del Futbol Club Martinenc ( club amb 102 anys d'història.)
Iniciem la baixada per la cara sud amb una neu molt dura, aquesta serà la constant de tota la baixada però amb bona neu te que ser una baixada magnifica.
Com fem una circular no baixem per el mateix lloc de pujada i després de baixar la cara sud agafem el Forat de la Caixa i per una baixada entre tubs i per comes molt franques arribem a un pont de fusta ( 1790 mts.) a partir d'aquest punt hi ha una suau baixada on de vegades s'ha de remar una mica.
Quan arribem a la cota 1600 mts. i s'ha d'anar molt en compte, hi ha a mà dreta un arbre marcat amb el numero 38, en aquest punt tenim que deixar el camí principal i agafar a mà dreta un caminet que ens deixa al mig d'un recorregut de raquetes que surt de l'estació de Formigueres.
No traieu pells ja que s'ha de remar tota l'estona, seguint aquest camí 1 Km. ens deixara al lloc de sortida.


Desnivell: 1295 mts.

Horari: 6h. 30m.

Recorregut : 20,1 Km.





La Carme a la Serra de Mauri
Petit Peric, Puig Peric, Puig de la Portella Gran
Pic de Mortiers

El Puig Peric i el Petit Peric amb l'estany Gros
Ultims metres fins al cim
La Carme arribant al cim
Pic de Mortiers ( 2605 mts.) amb la bandera del Futbol Club Martinenc
Cara Sud de la Dent d'Orlu

Pic de Mortiers ( 2605 mts.)

dissabte, 19 de febrer del 2011

Pic de la Dona ( 2704 mts.) i Bastiments ( 2881 mts.)



Per fi m'han arribat les meves noves botes d'alpinisme que feia més de dos mesos que las tenia demanades.
Decideixo anar a provar-les a la cara nord del Pic de la Dona on hi han unes quantes canals per poder passar un dia divertit, en aquesta mateixa cara nord ja fa uns anys vaig escalar una canal amb el Xavier Martí.
Surto de l'aparcament superior de Vallter 2000 ( 2155 mts.) per enfilar el camí cap a la Portella de Mantet, el coll que divideix Catalunya de França. Només sortir ja m'he adonat que avui es un dia trampa, m'explico, dijous va estar tot el dia nevant i varen caure uns 25 cm. aprox. Després va començar a fer un vent molt fort ( torb ), tota la neu acumulada als cims i a les arestes el vent se l'ha emportat al fons de la vall i en aquest punt hi havia trams que vaig obrir traça ensorrat entre genolls i cintura.
Al mateix temps tampoc era un bon dia per anar amb esquis de muntanya ja que només disfrutabes en aquest trams, després no hi havia neu continua.
La pujada fins a la Portella de Mantet( 2415 mts.) ha estat un calvari degut a la neu acumulada dins el torrent. Tothom es desvia cap a la via normal del Pic de la Dona, jo baixo direcció al poble de Mantet.
La sortida del coll cap a França es nord i tinc que posar els grampons ja que esta totalment gelat, quan arribo a baix del coll i agafo la Coma de la Portella en aquest punt hi ha molta neu acumulada i despres de passar-me mes de una hora obrint traça em dono conte de que no arribare a cap lloc. Giro cua i seguint les meves traces torno a remuntar fins a la Portella de Mantet. Aquí decideixo fer la circular cap a Bastiments, surto del coll i per la via normal arribo al Pic de la Dona ( 2704 mts.) on faig dues fotos i segueixo per la carena , pujo al Puig d'Ombriaga ( 2634 mts.) i després de baixar al Coll de la Geganta ( 2611 mts.) "aquest es el coll que ens porta cap a l'estació de Vallter 2000 o cap al Pic de Bacivers" enfilo l'ultima pujada bastant dreta en algun tram fins arribar al Bastiments ( 2881 mts.).
La baixada directa per la cara sud, hi ha gent que ha baixat amb esquis i jo crec que si aprecies els teus esquis es una llastima baixar en aquestes condicions ( moltes pedres ).
Arribo al Coll de la Marrana i torno a posar grampons ja que esta bastant gelada la sortida, continuo passant per el Refugi d' Ulldeter i al arribar a la carretera tinc que caminar 1 km. per anar a buscar el cotxe. Conclusió de la sortida " botes perfectes ".


Desnivell: 1150 mts.

Horari: 5h. 49m.

Recorregut: 11,70 Km.





Les noves botes d'alpinisme Lowa Mountain Expert GTX
Panoramica de la cara nord del Pic de la Dona ( foto de Paco Sánchez )
Els Gra de Fajol Gran i Petit desde la Portella de Mantet ( 2415 mts.)
L'oceà de neu que tinc davant meu............ deu meu!
La meva traça amb els cims pelats i tota la neu abaix
A la Coma de la Portella de Mantet
Bastiments i Bacivers, desde el Pic de la Dona ( 2704 mts.)
El Canigo
Bastiments ( 2881 mts.)
Coll de la Marrana i Gra de Fajol Gran
La Vall de Coma de Vaca i el Balandrau desde el cim del Bastiments
Balandrau, per la coma central varem baixar fa 2 mesos
Cara Oest Gra de Fajol Petit ( completament pelada )

dissabte, 12 de febrer del 2011

Cap de les Raspes Roies ( 2729 mts.) i Tuc de Moró ( 2734 mts.)


Aquest cap de setmana teníem que sortir als Alps, per diferents motius no ha pogut ser ( espero que sigui les següents setmanes ).
Decideixo marxar a veure les condicions de la Vall de Boí. Que us he de dir que ja no sapigueu, neu dura per pujar, les primeres baixades igual de dura i a mida que passa el dia neu primavera.
La primera idea era deixar el cotxe per agafar la Vall de Sant Martí a la cota 1700 mts. però ho deixo per una altre vegada, veient la poca neu a la sortida.
Finalment surto de l'aparcament de l'estació d'esqui de Boí-Taüll ( 2040 mts.) això em permet sortir amb els esquis als peus i no tenir que portar-los una estona a l'esquena.
Pujo per el barranc de Collbirrós i arribo al Coll Sud del Bony de la Redona ( 2525 mts.), es un coll que per el seu vessant nord ens portaria a la Vall de Sant Martí. A partir d'aquest punt tinc que pujar per el lateral de la pista ja que no es pot pujar per enlloc més, per sort hi ha molt poca gent baixant per la pista.
Arribo al cim del Cap de les Raspes Roies ( 2729 mts.), aquest cim ja el feia fa molts anys quan encara no hi habia remuntadors a la vall.
Trec les pells i baixo fins al coll de Moró ( 2625 mts.) i en aquest punt i per el vessant sud fins als estanyets de Llevata ( 2395 mts.) on torno a posar pells per remuntar fins al coll de Moró.
Aquí deixo els esquis i amb grampons pujo al Tuc de Moró ( 2734 mts.), baixo fins on tinc els esquis i pujo fins a la cota 2690 mts. on trec pells i per una agradable baixada per la pista vermella Vista Arancollbirrós arribo al cotxe.


Desnivell: 1275 mts.

Horari: 5h 13m.

Recorregut: 13,32 Km.




Estació de Boí-Taüll amb el Cerví de Durro darrera
Cap de les Raspes Roies ( 2729 mts.)
Pica Cerví ( 2750 mts.)
Cap de les Raspes Roies desde els estanyets de Llevata
Estanyets de Llevata ( 2395 mts.)
Tuc de Moró ( 2734. ) al fons la Pica Cerví
Cim del Tuc de Moró ( 2734 mts.)

dissabte, 5 de febrer del 2011

Pic de Montmalús ( 2782 mts.) i Pic de la Portella dels Colells ( 2778 mts.)



Surto de l'aparcament de l'estació d'esqui andorrana de Grau Roig ( 2095 mts.), el primer tram pujo per el lateral de la pista Montmalús, fins arribar a la part superior del telesqui ( 2386 mts.).
La nevada del passat cap de setmana ha ajudat en aquest hivern tan pobre de precipitacions i la vall que puja cap al coll esta força bé amb moltes traces, ja que aquest cim es un dels més repetits del Pirineu.
Faig unes ultimes voltes curtes ja que la pendent final es mantinguda, i arribo al Coll de Montmalús ( 2707 mts.). Poso ganivetes per fer el franqueig cap el cim i sense cap dificultat arribo amb els esquis al Pic de Montmalús ( 2782 mts.).
Aquí coincideixo amb 4 joves molt simpàtics amb els quals parlem una estona, després de despedir-me d'ells, baixo esquiant fins al coll i desde aquí pel vessant sud fins al Refugi de Montmalús ( 2445 mts.). Torno a posar pells i després de creuar el glaçat estany de Montmalús pujo al Turó de Gréixer ( 2473 mts.) amb unes grans vistes cap al cim de La Muga i Tossa Plana de Lles. En aquest punt decideixo gira cap a l'est i anar a buscar la Portella dels Colells ( 2659 mts.), em costa una bona estona arribar al coll ja que tinc que obrir tota la traça i el sol ja fa de les seves. Intento baixar amb grampons i piolet per la canal nord que em portaria a Grau Roig, però després dels primers metres ho deixo ja que la neu esta molt inestable i no tinc ganes de provocar una allau, després de donar-li moltes voltes per intentar baixar per alguna canal decideixo tornar per el mateix lloc, això es molta volta i bastant més desnivell, però bueno hem nascut per patir.
Deixo els esquis al coll i amb els grampons i piolet per la fàcil cresta faig el Pic de la Portella de Colells ( 2778 mts.)
Torno a buscar al coll els esquis i baixo fins a la divisòria del Pic de Colells amb el Montmalús ( 2394 mts.). Torno a posar pells per tercera vegada i ultima , pujo un altre cop però ara pel sud al Coll de Montmalús ( 2707 mts.).
Son les 17, 05h quan baixo del coll amb una agradable baixada i amb neu més que acceptable fins a l'aparcament on m'espera l'Irene que amablement m'ha acompanyat en el dia d'avui.


Desnivell: 1370 mts.

Horari: 7h. 20m.

Recorregut: 15,79 Km.




A l'esquerra Coll de Montmalús ( 2707 mts.) i a la dreta Montmalús.
Pujant direcció al coll de Montmalús
Pic de Montmalús ( 2782 mts.)
Estanys de Montmalús, La Muga i Tossa Plana de Lles
Pic de Ribúls i Pic de Pessons( 2838 mts.)
Refugi de Montmalús ( 2438 mts.)

Refugi i a la dreta Coll de Montmalús desde el vessant sud
Pic de la Portella de Colells ( 2778 mts.)
Arribant a la Portella de Colells ( 2659 mts.)